Basit yargilama usulu hangi suclar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
136.290
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Basit yargılama usulü hangi suçlar?​

Üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlar, Adli para cezasıyla birlikte veya adli para cezasının seçenek olarak uygulandığı hapis cezalarında yine üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda basit yargılama usulü uygulanabilecektir.

Basit yargılama usulünde ön inceleme var mı?​

Basit yargılama usulünde ilk duruşma, yazılı yargılamadaki ön inceleme aşamasının yerini almıştır.
Basit yargılama usulü hangi davalarda uygulanır?
Basit yargılama usulü kanunda sayılan durumlarda mahkemenin takdirine bağlı olarak duruşma yapılmaksızın evrak üzerinden yürütülen yargılama usulüdür. Basit Yargılama Usulü Hangi Mahkemelerde Uygulanır? Basit yargılama usulü ile yargılama yapabilecek olan mahkeme ceza hukuku açısından Asliye Ceza Mahkemesidir.

HMK basit yargılama usulü hangi davalarda uygulanır?​

(1) Basit yargılama usulü, kanunlarda açıkça belirtilenler dışında, aşağıdaki durumlarda uygulanır: a) Sulh hukuk mahkemelerinin görevine giren dava ve işler. b) Doğrudan dosya üzerinden karar vermek konusunda kanunun mahkemeye takdir hakkı tanıdığı dava ve işler.

Basit yargılama usulü ön inceleme ne demek?​

Basit yargılama usulü, iddianamenin kabulünden sonra bazı suçlarda mahkemenin takdirine bağlı olarak duruşma yapılmadan evrak üzerinde yürütülen, olağan yargılama usulünden daha hızlı ve basit bir ceza muhakemesi usulüdür.
Basit yargılamada istinaf süresi ne zaman başlar?
İstinaf süresi hukuk davalarında gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftadır. Ceza istinaf süresi; kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden itibaren 7 gündür. Tarafların yokluğunda karar verilmesi halinde istinaf süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar.
Basit yargılama usulü 7188 sayılı kanunla, 2019 yılında hukukumuza girmiş alternatif bir cezai uyuşmazlık çözüm yöntemidir.
 
Geri
Üst