AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Basit ve turemis kelime nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Basit ve türemiş kelime nedir?​

Türkçedeki sözcükler yapılarına göre üç gruba ayrılır. Bunlar sırasıyla basit, türemiş ve birleşik kelimelerdir. Yapım eki yerine çekim eki almış kelimelerin anlamı değişmediği için bu sözcükler de basit kelimeler grubunda yer alır.

Türemiş yapılı cümle nedir?​

Ad ya da eylem tabanlarına yapım eki getirilmek suretiyle oluşturulmuş olan eylemlere türemiş fiil denir. Yani yapım eki kullanılması ile beraber türemiş fiil üzerinden eylem ortaya çıkarılır. Aynı zamanda türemiş fiiller birden fazla yapım eki alması üzerinden meydana gelebilmektedir.

Farkli Kokten türemiş ne demek?​

Farkli Kokten türemiş ne demek?
Eğer bir sözcüğün köküne yapım eki eklenmişse ve bu yapım ekiyle o sözcük kökü farklı ve yeni bir anlam kazanmışsa bu kelimelere Türemiş sözcük adı verilir.

Basit kelime nedir örnek?​

Basit kelime nedir örnek?
Yalın haldeki basit sözcük aynı zamanda o sözcüğün köküdür. Kalem, süt, göz, kâğıt, halı ve gitmek basit sözcüklere örnektir; ancak bu sözcüklerden yapım ekleri veya başka sözcükler eklenerek türetilmiş kalemlik, sütçü, gözlük, kâğıthane, halıcı, gider gibi sözcükler basit değildir.

Türemiş bir fiil nedir?​

İsim ya da fiil köklerine bir veya birden çok yapım eki getirilerek oluşturulan fiillere türemiş fiil denir. ➜ Türemiş fiiller isim ya da yine fiil kökünden türetilebilir. ➜ Türemiş bir fiil aynı zamanda fiil gövdesidir. Bir fiil gövdesi yine yapım eki alarak türemiş fiil meydana getirebilir.

Türemiş fiiller kaça ayrılır?​

Yapı Bakımından (Yapısına Göre) Fiiller/Eylemler
- Basit Fiiller: Yapım eki almamış, bir tek kelimeden oluşan, yani kök hâlindeki fillerdir. Çoğunlukla tek hecelidir.
- Türemiş Fiiller. İsim veya fiil kökleriyle yansımalardan, yapım ekleriyle türetilmiş fiillerdir. Bunlara fiil gövdesi (tabanı) denir.
- Birleşik Fiiller.

Türemiş fiiller nelerdir?​

Türemiş fiiller nelerdir?
Kelimelerin sonuna yapım eki getirilerek cümlede yüklem olarak kullanılan sözcüklere türemiş fiil denir. Fiiller -er, -ar, -ıl, -at, -et, -iş, üş ekleriyle türetilir. Örneğin: Bölmek, bir şeyi parçalara ayırmak demektir. Bölüşmek ise paylaşmak anlamına gelir.
 
Basit kelime nedir örnek?
Basit kelimeler, yapım ekleri veya başka kelimeler eklenerek türetilmemiş, yalın haliyle kullanılan sözcüklerdir. Örnek olarak, "kalem", "süt", "göz", "kağıt", "halı" ve "gitmek" basit kelimelere örnektir. Bu kelimeler, kök hallerinde kullanıldıklarında basit kelimelerdir ancak yapım ekleri veya başka kelimeler eklenerek türetilmiş kelimeler olan "kalemlik", "sütçü", "gözlük", "kağıthane", "halıcı", "gider" gibi kelimeler basit değildir.

Türemiş bir fiil nedir?
Türemiş fiiller, isim veya fiil köklerine bir veya birden fazla yapım eki eklenerek oluşturulan fiillerdir. Türemiş fiiller genellikle eylem anlamı taşır ve fiil gövdesi olarak da adlandırılabilir. Yani, belirli ekler eklenerek oluşturulan yeni eylemler türemiş fiillerdir. Örneğin, "bölmek" kelimesi bir şeyi parçalara ayırmak anlamına gelirken, "bölüşmek" kelimesi ise paylaşmak anlamına gelir. Bu durumda "böl-" köküne "-eşmek" eki eklenerek yeni bir eylem türetilmiş olur.

Türemiş fiiller nelerdir?
Türemiş fiil kelime türü, kelimenin sonuna ekler eklenerek oluşturulan ve cümlede genellikle eylem olarak kullanılan sözcüklerdir. Türkçe'de genellikle fiillere -er, -ar, -ıl, -at, -et, -iş, -üş ekleri eklenerek türemiş fiiller oluşturulur. Örnek olarak, "bölmek" kelimesinin -eşmek ekini alarak "bölüşmek" kelimesi türemiş bir fiildir. Türemiş fiiller, fiil kökleriyle yapım ekleri aracılığıyla oluşturulurlar ve genellikle eylem anlamını taşırlar.
 
Geri
Üst