Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Basit usuller defter-beyan ne zaman islenecek 2022?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.492
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Basit usuller defter-beyan ne zaman işlenecek 2022?​

Arama terimini giriniz. 17 Mayıs 2022 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2022 I. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat-Mart) ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 20 Mayıs 2022 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.

Basit usul 2022 beyanname verecek mi?​

Basit usul 2022 beyanname verecek mi?
Böylece basit usule tabi olan mükellefler 2021 yılı ticari kazançları üzerinden 2022 yılında yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyeceklerdir. Bu kapsamda hazırlanan “Kazançları Basit Usulde Tespit Edilen Mükelleflerde Gelir Vergisi İstisnası Rehberi” kullanıma sunulmuştur.

Işe başlama bildirimi ne zaman yapılır?​

Işe başlama bildirimi ne zaman yapılır?
işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içinde bildirilmesi gerekmektedir. ► İşe başlama/işi bırakma bildirimi ile değişiklik bildirimlerine ilişkin dilekçeler, www.gib.gov.tr internet sayfasındaki “Dilekçematik” bölümünden edinilebilmektedir.

Basit usulden gerçek usule geçiş dilekçesi ne zaman verilir?​

Basit usulün şartlarını haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler dilekçelerinde belirttikleri tarihten veya izleyen takvim yılı başından, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilirler.

Basit usuller defter-beyan ne zaman işlenecek 2021?​

Basit usuller defter-beyan ne zaman işlenecek 2021?
2020 yılında geliri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan oluşan mükellefler, 1 Şubat – 1 Mart 2021 (28 Şubat 2021 hafta sonuna rastladığından) tarihleri arasında Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini Defter-Beyan Sistemi üzerinden vereceklerdir.

Basit usul mükellefler beyanname verecek mi?​

Basit usul mükellefler beyanname verecek mi?
Bu değişiklikle kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin 1 Ocak 2021’den itibaren elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna kılındı. Böylece basit usule tabi mükellefler 2021 yılı ticari kazançları üzerinden bu yıl gelir vergisi beyannamesi vermeyecek.
Maliyeciler ne zaman gelir?​
Maliye Vezne Çalışma Saatleri Maliye Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında yapmak istediğiniz tüm resmi işlemler için ilgili birimlerin çalışma saatleri: 08.30 – 17.30 olarak belirlenmiştir. 12.30 ve 13.30 saatleri içinde hafta içi öğle arası verilmektedir.

Basit usulde KDV beyannamesi ne zaman verilir?​

Basit usulde KDV beyannamesi ne zaman verilir?
her takvim ayı için, bu ayı izleyen 20 gün içinde KDV beyannamesi vermek ve varsa KDV yi aynı ayın 26 ncı günü akşamına kadar ödemek zorundadırlar.

Gerçek usulden basit usule geçiş var mı?​

Gerçek usulden basit usule geçiş var mı?
Gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden, 47 nci maddede yazılı şartları taşıyanlardan arka arkaya iki hesap döneminin iş hacmi 48 inci maddede yazılı hadlerden düşük olanlar, yazılı talepleri üzerine bu şartın gerçekleşmesini takip eden takvim yılından başlayarak basit usule geçebilirler.
 
Basit usuller defter-beyan, 2022 yılında Ocak, Şubat ve Mart aylarına ait geçici vergi dönemine ilişkin beyannamelerin verilme süresi 20 Mayıs 2022 Cuma gününe kadar uzatılmıştır. Bu durumda, basit usule tabi olan mükellefler 2021 yılı ticari kazançları üzerinden 2022 yılında yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda değillerdir. Bu nedenle, "Kazançları Basit Usulde Tespit Edilen Mükelleflerde Gelir Vergisi İstisnası Rehberi" kullanıma sunulmuştur.

İşe başlama bildirimi ise işe başlama tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde yapılması gerekmektedir. Değişiklik bildirimleri ve işe başlama/işi bırakma bildirimleriyle ilgili dilekçeleri GİB'in internet sitesi olan www.gib.gov.tr adresindeki "Dilekçematik" bölümünden edinebilirsiniz.

Basit usulden gerçek usule geçiş dilekçesini vermek isteyenler, bu usulden yararlanmak istemediklerini belirten dilekçelerini, belirttikleri tarihten itibaren veya izleyen takvim yılı başından itibaren vermelidirler. Yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilirler.

2021 yılında basit usule tabi olan mükellefler, 2020 yılında sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan gelir elde etmişlerse, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini 1 Şubat - 1 Mart 2021 tarihleri arasında Defter-Beyan Sistemi üzerinden vereceklerdir.

Basit usule tabi mükellefler, kazançları üzerinden gelir vergisinden istisna kılındıkları için 2021 yılı ticari kazançları üzerinden gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda değillerdir.

Basit usulde KDV beyannamesi ise her takvim ayı için takip eden 20 gün içinde verilmeli ve varsa KDV aynı ayın 26. günü akşamına kadar ödenmelidir.

Gerçek usulden basit usule geçiş ise gerçek usulde vergilendirilen mükellefler arka arkaya iki hesap döneminde iş hacmi belirli sınırların altında ise basit usule geçiş yapabilirler. Bu durum, 47. ve 48. maddelerde belirtilen şartlara uyulduğunda gerçekleşmektedir.
 
Geri
Üst