AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Basit usuller beyan verecek mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Basit usuller beyan verecek mi?​

Bu değişiklikle kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin 1 Ocak 2021’den itibaren elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna kılındı. Böylece basit usule tabi mükellefler 2021 yılı ticari kazançları üzerinden bu yıl gelir vergisi beyannamesi vermeyecek.

Basit vergi nedir?​

Bir hesap dönemi içindeki gelir-gider ve satılan malların alış bedelleri arasındaki farka uygulanan vergilendirmedir. Vergi mükellefi, vergi usul kanununun 8. maddesinde yer alan bilgilere göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişilerdir.
Basit usule tabi olan meslekler nelerdir?​
Basit usule tabi mükellefler, marangoz, mahalle bakkalı, küçük esnaf, terzi, berber, tesisatçı gibi meslek gruplarını kapsar.

Basit usulde vergi ne kadar?​

Basit usulde vergi ne kadar?
Basit Usule Tabi Olmanın Genel Şartları
Vergilendirilecek Gelir Tutarı | Vergi Oranı
13.000 TL’ye kadar |
30.000 TL’nin 13.000 TL’si için 1.950 TL, fazlası |
70.000 TL’nin 30.000 TL’si için 5.350 TL, fazlası | ‘
70.000 TL’den fazlasının 70.000 TL’si için 16.150 TL, fazlası | 5

Basit usuller defter-beyan ne zaman işlenecek 2021?​

Basit usuller defter-beyan ne zaman işlenecek 2021?
2020 yılında geliri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan oluşan mükellefler, 1 Şubat – 1 Mart 2021 (28 Şubat 2021 hafta sonuna rastladığından) tarihleri arasında Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini Defter-Beyan Sistemi üzerinden vereceklerdir.

Basit usuller defter-beyan ne zaman işlenecek 2022?​

Arama terimini giriniz. 17 Mayıs 2022 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2022 I. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat-Mart) ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 20 Mayıs 2022 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.

Basit usulde vergi kimler?​

Her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut (aracılık) edenler. Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar. Tavassut (aracılık) işi yapanlar (dayıbaşılar hariç). Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler.
Basit usul kimler olamaz?​
BASİT USULDEN YARARLANAMAYACAK OLANLAR Kollektif şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları. 2. İkrazat (ödünç para verme) işleriyle uğraşanlar. 3. Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar.

Hangi sektörler basit usul olamaz?​

Hangi sektörler basit usul olamaz?

Kimler basit usule tabi olabilir?​

Kimler basit usule tabi olabilir?
Basit Usule Tabi Olmanın Şartları Kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması, Ticari, zirai ve ya mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekir. Kira bedelinin kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedelinin toplamının 2019 yılı için 9.000 tl’yi aşmaması gerekir.

Gercek usul vergi ne kadar ödenir?​

Gerçek usulde gelir vergisine tabi ticari kazanç sahipleri cari vergilendirme döneminin gelir vergisine mahsup edilmek üzere, üçer aylık dönemler halinde tespit edilecek kazançları üzerinden % 15 oranında geçici vergi öderler.

Basit usul Bağkur öder mi?​

Bende göre “Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar,” 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalısı sayılıyor. Yani gelir istisna kapsamında bile olsa vergi mükellefiyeti Bağ-Kur’lu yapıyor.
Basit usule tabi mükelleflerin gelir ve giderleri sisteme en geç ne zaman kaydedilmelidir?​
486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince, basit usule tabi mükelleflerin alış ve giderleri ile satış ve hasılatlarına ilişkin üçer aylık kayıtların, izleyen ayın sonuna kadar Sisteme kaydedilmesi gerekmektedir.

Basit Usul Defter beyan ne zaman son?​

Basit Usul Defter beyan ne zaman son?
TÜRMOB | Basit Usule Tabi Olan Mükelleflerin 2020/Ocak-Şubat-Mart dönemi, Defter-Beyan Sistemin kayıt süresi 31 Temmuz 2020 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.

Basit Usul Defter-beyan sistemi ne zaman girilecek?​

Basit Usul Defter-beyan sistemi ne zaman girilecek?
 
Basit usulde vergi beyanı, ticari kazançları basit usulde tespit edilen mükellefler için önemli bir konudur. Yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle basit usule tabi mükelleflerin elde ettikleri ticari kazançlar gelir vergisinden istisna kılınmıştır. Bu durum, basit usule tabi mükelleflerin 2021 yılında gelir vergisi beyannamesi vermelerini gerektirmeyeceği anlamına gelmektedir.

Basit usul, bir hesap dönemi içindeki gelir-gider ve satılan malların alış bedelleri arasındaki farka uygulanan vergilendirmedir. Vergi mükellefi, vergi usul kanununun 8. maddesinde yer alan bilgilere göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişilerdir.

Basit usule tabi olan meslekler arasında marangoz, mahalle bakkalı, küçük esnaf, terzi, berber, tesisatçı gibi meslek grupları bulunmaktadır. Bu meslekler basit usul kapsamında vergilendirilebilir.

Basit usule tabi olmanın genel şartları ve vergi oranları da bellidir. Örneğin, belirli bir gelir tutarına kadar olan kazançlar için farklı vergi oranları uygulanmaktadır. 2021 yılında basit usule tabi olan mükellefler, 1 Şubat - 1 Mart 2021 tarihleri arasında Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini Defter-Beyan Sistemi üzerinden vermeleri gerekmektedir.

Basit usulde vergilendirme kimleri kapsar sorusunun cevabında, ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar, aracılık işleriyle meşgul olanlar, maden işletmeleri sahipleri gibi kişiler yer almaktadır. Ancak, bazı durumlarda basit usulden yararlanmak mümkün olmayabilir. Örneğin kollektif şirket ortakları, komandit şirketlerin komandite ortakları gibi kişiler basit usulden yararlanamazlar.

Basit usule tabi olabilmenin şartları arasında, kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması, ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması ve kira bedelinin belirli bir tutarı aşmaması gibi kriterler bulunmaktadır.

Gerçek usulde ise gelir vergisine tabi ticari kazanç sahipleri belirli dönemlerde geçici vergi ödemekle yükümlüdürler. Bu ödeme, kazançların üzerinden %15 oranında gerçekleştirilir.

Basit usul mükellefleri, alış ve giderleri ile satış ve hasılatlarına ilişkin üçer aylık kayıtlarını izleyen ayın sonuna kadar sisteme kaydetmelidirler. Bu kayıtların düzenli ve zamanında yapılması, vergi açısından önem taşımaktadır.

Son olarak, basit usulde defter-beyan sistemi için belirli tarihlerde beyanname verme süreleri bulunmaktadır. 2020/Ocak-Şubat-Mart dönemi için defter-beyan sistemi kayıt süresi 31 Temmuz 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu tarihler özenle takip edilmeli ve beyannamelerin zamanında ve eksiksiz olarak verilmesine özen gösterilmelidir.
 
Geri
Üst