AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Basit usulde vergilendirme ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Basit usulde vergilendirme ne demek?​

Basit usulde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Basit usule tabi olabilmenin genel şartları 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 47’nci, özel şartları ise 48’inci maddesinde belirtilmiştir.

Basit usule tabi olanlar kimlerdir?​

Basit Usule Tabi Olmanın Şartları Kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması, Ticari, zirai ve ya mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekir. Kira bedelinin kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedelinin toplamının 2019 yılı için 9.000 tl’yi aşmaması gerekir.
Vergi usulleri nelerdir?
Gerçek usule tabi olan bireyler daha çok stopaj, KDV ve gelir vergisi ödemektedirler. Basit usule tabi olan bireyler ise daha çok ticaret vergisi ödemektedirler. Fakat her iki usul içinde geçerli bir durum bulunmaktadır.
Basit usul ne demektir?
Basit usulde vergilendirme, bir hesap dönemi içinde elde edilen gelir ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farka uygulanan vergilendirmedir.

Gerçek usulde ne demek?​

Gerçek usulde, mükellefle birlikte girdi ve çıktılarına ait gerçek vergilerini tasarıda belirlenen usuller dahilinde kayıt ve belgelerinde göstermek ve dolayısıyla, ödeyecekleri vergilerle, vergi indirimlerini gerçek miktarlara göre tespit etmek durumunda olacaklardır.”

Basit usulde KDV olur mu?​

Basit usule tabi mükelleflerin teslim ve hizmetleri KDV’den istisnadır. KDV Beyannamesi verilmez. Ticari kazancın tespitinde amortismana tabi iktisadi kıymet alışları ve satışları dikkate alınmaz. Alınan ve verilen belgelerin kayıtları mükelleflerin bağlı oldukları meslek odalarındaki bürolarda tutulmaktadır.
Basit usulde mükellef nedir?
Bir hesap dönemi içindeki gelir-gider ve satılan malların alış bedelleri arasındaki farka uygulanan vergilendirmedir. Vergi mükellefi, vergi usul kanununun 8. maddesinde yer alan bilgilere göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişilerdir.
Şahıs Şirketi basit usul olur mu?
Kısa sürede kurulabilen şahıs şirketleri, bunun yanı sıra kapanması da kolay olan şirket tipidir. Şahıs şirketleri kendi aralarında basit usul, işletme ve serbest meslek olarak üçe ayrılmaktadır.
Basit Usul faaliyetleri ve hadleri sınırlarında kalmayan mükelleflerin ticari kazançları gerçek usulde tespit edilmektedir. Gerçek Usul kendi içerisinde, 1. Sınıf Tacir ( Bilanço Esasına Göre Defter Tutanlar) 2.Sınıf Tacir ( İşletme Esasına Göre Defter Tutanlar) olarak ikiye ayrılmaktadır.
Gerçek usulde vergilendirme; mükelleflerin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesapladıkları KDV’den, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde gösterilen KDV ile ithal edilen mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen KDV’nin indirim konusu yapılmak suretiyle beyan …
 
Geri
Üst