AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Basit usulde hangi beyannameler verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.763
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Basit usulde hangi beyannameler verilir?​

Basit usule tabi mükellefler “ Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi” ile “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’ni ve Katma değer vergisi mükellefiyeti olanlar “KDV Beyannamesi’ni de Sistem üzerinden gönderebileceklerdir.

Basit usulde vergi levhası nasıl alınır?​

Basit usulde vergi levhası nasıl alınır?
Basit usulde Vergi Levhası alma ve bulundurma nasıl olur? Basit usule tabi mükellefler Vergi Levhalarını, İnternet Vergi Dairesi’nden bizzat kendileri veya bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir aracılığıyla yazdırabilirler.

Vergi mükellefi nasıl olunur?​

Bir firmanın vergi mükellefi olmak için önce ticaret odası tescili gerekir. Ardından bir ay içerisinde, firma sorumlularının işe başlama formu, iş yeri tapusu, kira kontratı, şirket yetkililerine ait imza sirküleri ve nüfuz cüzdanı fotokopisi ile vergi dairesine başvurması gerekir.

Basit usulde KDV beyannamesi verilir mi?​

Basit usulde KDV beyannamesi verilir mi?
Basit usule tabi mükelleflerin bu kapsamdaki tüm işlemleri KDV Kanunu’nun17/4-A maddesi uyarınca KDV’den istisna olduğu için bu mükelleflerin KDV beyannamesi vermesi prensip olarak gerekmez.

Basit usuller defter beyan ne zaman işlenecek 2021?​

2020 yılında geliri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan oluşan mükellefler, 1 Şubat – 1 Mart 2021 (28 Şubat 2021 hafta sonuna rastladığından) tarihleri arasında Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini Defter-Beyan Sistemi üzerinden vereceklerdir.

Tuhafiye basit usul olur mu?​

Tuhafiye basit usul olur mu?
BASİT USULDE OLAN İŞ KOLLARI Basit usulde vergilendirilen iş kolları içinde kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, tornacı, çay ocağı işletmecisi, terzi ve tamirci gibi iş kolları var.

Basit usul mükellef muhasebesini kendi tutabilir mi?​

Önceden de belirttiğimiz gibi, muhasebenize dair bütün resmi işlemleri kendiniz yapamazsınız. Ancak işletmenizin muhasebesini, tutabilecek bilgiye sahipseniz, kendiniz tutabilirsiniz. Bunun için kullanımı kolay bir muhasebe yazılımı kullanmanız muhasebenizi rahatlıkla tutabilmenizi sağlayacaktır.

Basit usul vergi levhası nedir?​

Basit usul vergi levhası nedir?
Bir hesap dönemi içindeki gelir-gider ve satılan malların alış bedelleri arasındaki farka uygulanan vergilendirmedir. Vergi mükellefi, vergi usul kanununun 8. maddesinde yer alan bilgilere göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişilerdir.

Vergi mükellefi nasıl olunur şahıs?​

Vergi mükellefi nasıl olunur? Mükellefiyet işlemleri, vergi dairesine bizzat verilecek işe başlama dilekçesi ile yapılabileceği gibi interaktif vergi dairesi üzerinden de yapılabilir. Bu işlem sonrasında anında mükellefiyet tesis edilmektedir. Sonraki aşama olarak vergi dairesince mükellefin iş yerinde yoklama yapılır.

Vergi mükellefi kimler olabilir?​

Vergi mükellefi kimler olabilir?
Vergi mükellefi, vergiyi doğuran olayı gerçekleştiren ve bu suretle üzerine düşen vergi borcunu ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişidir. Toplumu oluşturan bireyler, ödeme güçlerinin belirli bir oranında devleti finanse ederler. Toplum üyelerinin vergi ödevi vergiyi doğuran olayla birlikte ortaya çıkar.

Basit usule tabi mükellef KDV’li fatura kesebilir mi?​

Gelir Vergisi Kanununa göre basit usulde vergilendirilen mükelleflerin yaptıkları teslim ve hizmetlerde işlem bedeli üzerinden KDV hesaplanmaz, bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenecek belgelerde KDV gösterilmez veya “KDV dâhildir” mealinde bir şerhe yer verilmez.

Basit usul mükellef muhtasar beyanname verir mi?​

Basit usul mükellef muhtasar beyanname verir mi?
Basit usule tabi olan (örneğin bakkal – berber gibi işyerleri) veya vergi mükellefi olmayan (örneğin apartman işyerleri), dolayısıyla işçi çalıştırıyor olsa bile çalışanından vergi kesintisi yapmak zorunda olmadığı gibi kira veya başka herhangi bir vergi kesintisi de (stopaj) yapmadığı için muhtasar beyanname vermeyen …

Basit Usul Defter-beyan ne zaman son?​

TÜRMOB | Basit Usule Tabi Olan Mükelleflerin 2020/Ocak-Şubat-Mart dönemi, Defter-Beyan Sistemin kayıt süresi 31 Temmuz 2020 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.
 
Basit usule tabi mükellefler genellikle "Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi", "Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi" ve gerekirse "KDV Beyannamesi"ni sistem üzerinden göndermektedirler. Vergi mükellefi olmak için ise öncelikle bir firma ticaret odasına tescil ettirilmelidir. Daha sonra vergi mükellefi olabilmek için vergi dairesine başvuru yapılmalı ve gerekli belgeler sunulmalıdır.

Basit usule tabi mükellefler genellikle KDV beyannamesi vermek zorunda değildir, çünkü işlemleri genellikle KDV'den istisnadır. Defter-Beyan Sistemi üzerinden Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini genellikle 1 Şubat - 1 Mart tarihleri arasında vermeleri gerekmektedir.

Tuhafiye işi de basit usule tabi olabilir. Basit usulde vergilendirilen iş kolları arasında tuhafiye işi de bulunmaktadır. Ayrıca basit usul mükellefler muhasebelerini kendileri tutabilirler ancak resmi işlemleri yapamazlar. Muhasebenizi tutarken bir muhasebe yazılımından faydalanmanız önerilir.

Basit usul vergi levhası ise bir hesap dönemi içindeki gelir-gider ve satılan malların alış bedelleri arasındaki farka uygulanan vergilendirme sistemidir. Vergi mükellefi olmak için kişilerin vergiyi doğuran olayı gerçekleştirmesi ve vergi borcunu ödemekle yükümlü olması gerekmektedir.

Başka bir konuya da değinelim, basit usule tabi mükellefler genellikle muhtasar beyanname vermek gibi bir yükümlülüğe sahip değildir. Bu tür mükellefler, muhtasar beyanname vermek zorunda değillerdir.

Son olarak, basit usule tabi mükellefler genellikle KDV'li fatura kesmek durumunda değillerdir çünkü işlem bedeli üzerinden KDV hesaplanmaz. Dolayısıyla KDV'li fatura kesmek gibi bir zorunlulukları bulunmamaktadır.
 
Geri
Üst