- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 207.946
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Basit usul nasıl açılır?
Basit Usule Tabi Olmanın Genel Şartları Kendi işinde bilfiil çalışmak ya da bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmamaktadır.Basit usulde vergilendirme kalktı mı?
Gelir Vergisi Kanununa 7338 sayılı Yasa ile eklenen 20/A maddesi basit usule tabi ticaret ve sanat erbabının 2021 yılında elde etikleri kazançları da kapsayacak şekilde gelir vergisinden istisna edilmiştir.Basit Usul hangi işleri kapsar?
Basit usule tabi mükellefler, marangoz, mahalle bakkalı, küçük esnaf, terzi, berber, tesisatçı gibi meslek gruplarını kapsar. Ama belirttiğim bu mesleklerin hepsi de basit usul mükellefi olamazlar elbette. Çünkü basit usule tabi olmanın bir genel bir de özel olmak üzere iki temel şartı vardır.
Basit usuller defter-beyan ne zaman işlenecek 2021?
2020 yılında geliri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan oluşan mükellefler, 1 Şubat – 1 Mart 2021 (28 Şubat 2021 hafta sonuna rastladığından) tarihleri arasında Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini Defter-Beyan Sistemi üzerinden vereceklerdir.Basit usulde Demirbaş işlenir mi?
Basit Usul Mükelleflerde, Kullanılan sabit kıymetler gider yazılmayacak ve üzerinden amortisman ayrılmayacaktır.Basit usul vergi öder mi?
Gerçek usule tabi olan mükellefler gelir vergisi, stopaj vergisi, KDV öderken basit usule tabi olan mükellefler sadece basit usulde ticari kazançlarının vergisini öder. İki usulde de ödenecek vergi tutarı elde edilen kazanca göre belirlenmektedir.
Bir başka ifadeyle yıllık cirosu 240 bin liranın altında kalan ve basit usulde vergiye tabi olan esnafımız 2022’den itibaren gelir vergisi ödemeyecek. 2021’in kazançları şubat ve mart aylarında beyan edildiği için bu kapsama giren esnafımız son kez 2021’in vergisini 2022’nin şubat veya mart aylarında beyan ederek …
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler artık kendi işyerlerini açabilecek. Bu değişiklikle mesleki yeterliliğini MYK belgeleriyle ispatlayan kişiler bundan böyle Bağımsız İşyeri Açma Belgesi alarak kendi işyerlerini açabilme hakkı elde etmiştir.