AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Basincli tuplerle calisma bittikten sonra asagidakilerden hangisi yapilmamalidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.775
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Basınçlı tüplerle çalışma bittikten sonra aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?​

Tüp boşalıp kullanım yerinde söküldükten sonra valf ve tüp kapakları derhal takılmalıdır. Oksijen veya yanmayı destekleyen başka gaz tüplerinin valflerine kesinlikle yağ, gres veya başka yanıcı madde değmemelidir.

Basınçlı gaz tüpü ne demek?​

Basınçlı gaz tüpü ne demek?
Tüp çelik (basınçlı gazlar için), sıvı ve sıkıştırılmış durumdaki gazların basınçlı olarak depolanmasına ve dağıtımına yarayan, çelikten dikişli (kaynaklı) veya dikişsiz (kaynaksız) olarak yapılan silindir biçimli kapalı (TS 3362) basınçlı kaptır.

Basınçlı tüp yere yatırılır mı?​

Basınçlı tüp yere yatırılır mı?
Tüpleri zemin üzerinde yuvarlayarak bir yerden bir yere kesinlikle götürmeyin veya destek amaçlı kullanmayın. Tüpleri kaldırırken asla manyetik kaldırıcılar kulanmayın. Tüplerle çalışmalarda eldiven, koruyucu ayakkabı, gözlük vb. uygun Kişisel Koruyucu Donanımları kullanın.

Basınçlı Tüpler taşınırken ne yapılmalıdır?​

Tüpleri, taşıma aracıyla birlikte depolamayın. Tüpleri aracının içinde devrilmeyecek, birbirine çarpmayacak ve aracın dışına taşmayacak şekilde sabitleyerek yerleştirin ve aksi belirtilmediği sürece dik olarak taşıyın. Mümkünse açık araçlar veya römorklarla taşıyın.

Basınçlı gazların tüp renkleri nelerdir?​

Basınçlı gazların tüp renkleri nelerdir?
Gaz tank ve tüpleriyle, gaz nakleden hatlar normların belirttiği renklerde boyanmalıdır.
- Asetilen – sarı
- Oksijen – mavi.
- Hidrojen – kırmızı
- Azot – yeşil.
- Basınçlı hava – açık mavi.
- Karbon gazı – kırmızı
- Klor – gri.
- Propan – gri.

Basınçlı gazlar nedir?​

Basınçlı gazlar nedir?
(Normal sıcaklık ve basınçta tepkimeye girmeyen gazlardır. Renksiz ve kokusuz olup parlayıcı ve toksik değillerdir. Çok yüksek basınçta depolanırlar.) Oksitleyici (Yakıcı) Gazlar: Sıkıştırılmış Hava, Cl, NO, Oksijen.
Yangın tüpü basınçlı kap mıdır?​
Araçlarda kullanılan yangın tüpleri iç basınç değeri 1 bar ve üzerinden olmasından dolayı yüksek basınç olarak değerlendirilmektedir [1-3]. Yangın tüpleri yüksek basınçla çalışan ekipmanları olması sebebiyle bu tüplerin mekanik davranışları büyük riskler içermektedir.

Basınçlı tüpler taşınırken ne yapılmalıdır?​

Basınçlı tüpler taşınırken ne yapılmalıdır?

LPG tüpleri nasıl depolanmalı?​

LPG tüpleri nasıl depolanmalı?
Tüp içerisindeki LPG’nin gaz fazıyla doğrudan temas hâlinde olması için, tüplerin, emniyet valfleri LPG sıvı fazı seviyesinden yukarıda olacak konumda, yana yatırılmış veya baş aşağı durumda olmaksızın dik olarak depolanması gerekir.
 
Basınçlı tüplerle çalışma bittikten sonra dikkat edilmesi gereken birçok önemli detay var. İşte yapılmaması gereken birkaç nokta:

1. **Tüp boşalıp kullanım yerinde söküldükten sonra valf ve tüp kapakları derhal takılmalıdır:** Bu adım oldukça kritiktir çünkü tüplerin valf ve kapakları takılmadığında tehlikeli gazların hava ile temas etmesi ve sızıntı olasılığı artabilir. Dolayısıyla bu adımı atlamamalısınız.

2. **Oksijen veya yanmayı destekleyen başka gaz tüplerinin valflerine kesinlikle yağ, gres veya başka yanıcı madde değmemelidir:** Tüplerin valflerine ya da kapaklarına yanıcı maddelerin temas etmesi yangın riskini artırabilir. Bu sebeple bu tür maddelerin valflere temas etmesini engellemelisiniz.

3. **Tüpleri zemin üzerinde yuvarlayarak bir yerden bir yere kesinlikle götürmeyin veya destek amaçlı kullanmayın:** Tüplerin yuvarlanması veya zemin üzerinde taşınması, tüplerin zarar görmesine veya sızıntı riskine neden olabilir. Ayrıca tüpleri taşırken gerekli kişisel koruyucu donanımları kullanmayı ihmal etmemelisiniz.

Sonuç olarak, basınçlı tüplerle çalışma güvenlik gerektiren bir alandır ve belirli protokollere uymak önemlidir. Bu nedenle yukarıda belirtilen maddelerin dikkate alınarak hareket edilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst