Basinc dayanimi nasil hesaplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Basınç dayanımı nasıl hesaplanır?​

Şekil Beton numuneye basınç yükü uygulanması Basınç dayanımı σ=P/A şeklinde hesaplanmaktadır. Burada; σ:basınç dayanımı P: numuneyi kıran maksimum yük A: numunenin kesit alanıdır. Standart yöntemde, silindir ve küp şekilli numuneler kullanılmaktadır.
Uzama nasıl hesaplanır?
Fakat daha kabul gören Gerilme-Uzama eğrisidir. Bu nedenle uygulanan kuvvet, numunenin ilk kesit alanına bölünerek (σ=F/A0), kuvvet değerleri gerilme değerlerine dönüştürülür ve Gerilme-Uzama grafiği elde edilir.

Orantı sınırı nasıl hesaplanır?​

Gerilmenin birim şekil değişimiyle lineer olarak değiştiği en yüksek gerilme değeridir. Orantı sınırının hesaplanmasında, örneğin bir cetvel yardımıyla gerilme ve birim şekil değişimi arasında lineerliğin bozulduğu nokta belirlenir ve bu noktaya karşılık gelen gerilme değeri orantı sınırı olarak esas alınır.
Basınç dayanımı nedir?
Beton malzemenin eksen yönünde maruz kaldığı basınç yüklerine karşı göstermiş olduğu diren, betonun basınç dayanımı olarak tanımlanır. Yani eksen yönünde basınç yüküne maruz bırakılan beton yapıda oluşan en yüksek gerilme olarak tanımlanır.

Birim uzama miktarı nedir?​

Uzamalar malzemenin ilk uzunluğuna bölünerek “birim-uzama” ‘ya çevrilir. Aynı şekilde kuvvet numunenin ilk kesit alanına bölünerek “gerilim” hesaplanır ve dikey eksen tekrar ölçeklendirilir. Malzeme kopana kadar önemli miktarda deformasyona uğradıysa “sünek” , az deforme olmuşsa “gevrek” yapıya sahiptir.
Çekme deneyi nasıl yapılır?
Çekme deney makinesinin çeneleri arasına düzgün ve ortalayacak bir şekilde sıkıştırılan bu numune gittikçe artan bir yükle kopuncaya kadar çekilir. Bu esnada uygulanan F yükü ile buna karşı malzemenin gösterdiği uzamalar (ΔL) cihaz ile ölçülür.

Basınç dayanım testi nedir?​

Sıkıştırma testi, bir malzemenin sıkıştırma kuvvetini veya ezilme direncini ve belirli bir sıkıştırma kuvveti uygulandıktan ve hatta belirli bir süre boyunca tutulduktan sonra malzemenin geri kazanma yeteneğini belirlemek için kullanılan çok yaygın bir test yöntemidir.
 
Geri
Üst