AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Basinc arttikca kaynama noktasi nasil degisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
63.236
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Basınç arttıkça kaynama noktası nasıl değişir?​

Suyun kaynama noktası, sabit atmosfer basıncında (760 MmHg) 100 °C’dir. Eğer basınç artarsa, su daha zor kaynar.

Basınç kaynama noktasını nasıl etkiler örnek vererek açıklayınız?​

Deniz seviyesinden yukarılara doğru çıkıldıkça atmosfer basıncı azalır. Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C’de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı’nın zirvesinde yaklaşık 70°C’de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C’nin üzerindedir.

Kaynama noktası sıvı miktarına bağlı mıdır?​

Kaynama noktası sıvı miktarına bağlı mıdır?
Doğru Cevap: Miktarına Saf maddelerin kaynama noktası sabittir. Kaynama süresi boyunca sıcaklık değişmez.

Buhar basıncı arttıkça kaynama noktası artar mı?​

Buhar basıncı arttıkça kaynama noktası artar mı?
Moleküller arası çekim kuvveti büyük olan sıvıların buhar basıncı düşük kaynama noktaları yüksektir. Kaynama noktası ile buhar basıncı ters orantılıdır. Aynı sıcaklıkta kaynama noktası büyük olan sıvının buhar basıncı düşüktür. Sıvının yüzeyi arttıkça ve üzerindeki basıncı düştükçe buharlaşma hızı artar.

Kaynama sıvının her yerinde olur mu?​

Kaynama ise buharlaşmanın özel bir durumudur. Bir maddenin belirli bir sıcaklığıa eriştiğinde sıvı halden gaz hale geçme sürecidir. Buharlaşma sıvının yüzeyinde gerçekleşir. Kaynama ise sıvının tamamında gerçekleşir.

Kaynama noktası neye göre değişir?​

Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselecektir. Aynı ortamdaki bütün sıvıların kaynama anındaki buhar basınçları eşittir, ancak maddelerin kaynama sıcaklığı maddenin cinsine, saflığına ve ortamın dış basıncına bağlıdır. Kaynama sıcaklığı maddeler için ayırt edici bir özelliktir.

Hangi basınçlarda su kaynama noktası değişir?​

Hangi basınçlarda su kaynama noktası değişir?
Kaynama noktasına etki eden faktörler arasında basınç önemli bir faktördür. Basıncın değişmesi kaynama noktasını da değiştirir. Su 100 °C’de kaynar derken deniz seviyesinde yani 1 atm basınç altındaki kaynama noktası söylenir. Farkı basınçlarda suyun kaynama noktası farklı olacaktır.

Ne kadar yükseklikte su kaynama noktası?​

Ne kadar yükseklikte su kaynama noktası?
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C’de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı’nın zirvesinde yaklaşık 70°C’de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C’nin üzerindedir.

Hangi ilinde suyun kaynama noktası?​

Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C’nin üzerindedir. Deneyler köşesinin bu etkinliğinde Türkiye’nin farklı yüksekliklerdeki üç ilinde suyun kaynama noktasını karşılaştırıyoruz.

1 atmosfer basınçta 100 derecede kaynar?​

1 atmosfer basınç varsayarsak, santigrad derece skalasında 100’ün tanımı. “su 1 atmosfer basınçta 100 derecede kaynar” önermesi sıklıkla sentetik önerme örneği ya da bilimsel kuram örneği olarak kullanılsa da, analitiktir. * * tanımdır.
Nasıl oluyor da basıncı değişen bir maddenin kaynama sıcaklığı değişiyor? Suyun kaynama noktası, sabit atmosfer basıncında (760 MmHg) 100 °C’dir. Eğer basınç artarsa, su daha zor kaynar.

Sıvı miktarı arttıkça kaynama noktası artar mı?​

Sıvı miktarı arttıkça kaynama noktası artar mı?
Kaynama süresi boyunca maddenin sıcaklığı değişmez. Sıvı bir maddenin içine uçucu olmayan bir çözünen eklenirse çözeltinin kaynama noktası yükselir. Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselecektir.

Bir sıvının kaynama noktası nelere bağlıdır?​

Bir sıvının kaynama noktası nelere bağlıdır?
Sabit basınçta sıvının sıcaklığı arttıkça -sıvı moleküllerinin kinetik enerjisi arttığından- buhar basıncı da artar. Buhar basıncı dış basınca (sıvı ağzı açık bir kapta bulunuyorsa atmosfer basıncına) eşit olduğunda sıvı kaynamaya başlar. Dolayısıyla bir sıvının kaynama noktası dış basınca bağlıdır.

Basınç azalırsa kaynama noktası ne olur?​

Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C’de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C’den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.

Deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça kaynama noktası nasıl değişir?​

Atmosfer basıncı yüksek yerlerde sanıldığından düşük olduğundan su molekülleri fazla ısınmadan kaynayabilir. Suyun kaynama derecesi deniz seviyesinden itibaren her 304 metrede bir 0,5 derece eksilir. Yani 3952 metre yükseklikte su 86 derecede kaynayacaktır.

Basınç donma noktasını nasıl etkiler?​

Basınç donma noktasını nasıl etkiler?
Donma noktası, cismin saf olması ile ilgili olduğu gibi, basınç ile de ilgilidir. Su gibi donma sırasında genleşen cisimlerin üzerindeki basınç artarsa donma noktası düşer. Tersine, donma sırasında hacmi küçülen cisimlerin üzerindeki basınç artarsa donma noktası yükselir.

Basınç artarsa donma noktası nasıl değişir?​

Basınç artarsa donma noktası nasıl değişir?
Su gibi donma sırasında genleşen cisimlerin üzerindeki basınç artarsa donma noktası düşer. Tersine, donma sırasında hacmi küçülen cisimlerin üzerindeki basınç artarsa donma noktası yükselir.

Suyun kaynaması deniz seviyesinden yükseklere çıktıkça değişir mi?​

Hiç dikkatimizi çekmemiştir belki ama deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça suyun kaynama derecesi düşer. Bu durum su moleküllerinin sıvı halden kurtulup buhar olarak atmosferin basıncıyla mücadele etmek zorunda olmalarından kaynaklanır. kaynayabilir.

1800 rakımda su kaç derecede kaynar?​

P/ mbar | T/ ºC | P/ mbar
650 | 88.02 | 1800
700 | 89.96 | 1850
750 | 91.78 | 1900
800 | 93.51 | 1950

Donma noktası nelere bağlıdır?​

Donma noktası nelere bağlıdır?
 
Suyun kaynama noktası üzerine tartışmalar devam ediyor. Dolayısıyla bu konuda ek bilgiler ve açıklamalar yapmaya devam edeceğim.

Basınca bağlı olarak kaynama noktasının değişimi çok önemlidir. Basınç, sıvının kaynama noktasını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Genel olarak basınç arttıkça kaynama noktası da artar. Örneğin, dağların yüksek kesimlerinde atmosfer basıncı azaldığı için su daha düşük sıcaklıklarda kaynar. Bu da suyun kaynama noktasının deniz seviyesindekinden daha düşük olmasına neden olur.

Buhar basıncı da kaynama noktasını etkileyen bir faktördür. Moleküller arası çekim kuvveti büyük olan sıvıların buhar basıncı düşük olur ve dolayısıyla kaynama noktaları yüksek olur. Ancak buhar basıncı arttıkça kaynama noktası da artar.

Suyun kaynama noktasının değişimine örnek vermek gerekirse, deniz seviyesindeki atmosfer basıncında su 100 °C'de kaynarken, yüksek bir rakıma çıkıldığında atmosfer basıncı azaldığı için su daha düşük sıcaklıklarda kaynamaya başlar. Bu durum, basınç değişiminin kaynama noktası üzerindeki etkisini açıkça gösterir.

Herhangi bir konuda daha detaylı bilgi veya açıklama isterseniz, çekinmeden sorabilirsiniz. Konuya ilişkin her türlü soruyu cevaplamaya hazırım.
 
Geri
Üst