AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Basina sansur uygulamak ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Basına sansür uygulamak ne demek?​

Her türlü yayının, sinema ve tiyatro eserlerinin hükûmetçe önceden denetlenmesi işi, yayın ve gösterilmesinin izne bağlı olması, sıkı denetim.
Sansürlü ne anlama gelir?

Sansür ne demek TDK?​

a. 1. Her türlü yayının, sinema ve tiyatro eserinin hükûmetçe önceden denetlenmesi işi, sıkı denetim: “Basın, sözde özgürlüğe kavuşmuş, sansür kaldırılmıştı.” -H. Her türlü yayının, sinema ve tiyatro eserinin yayınının ve gösterilmesinin izne bağlı olması, sıkı denetim.
Sansür koymak ne demek?
Yazılı ve görsel eserlerin toplum yapısına uygun olup olmadığını denetlemeye sansür denir. Sansür aynı zamanda kısıtlama manasında da kullanılır. Örneğin bazı kitapların sadece belli başlı kısımları sansürlenerek basılmasına ve dağıtılmasına izin verilebilir. Bu kelimenin fiil hali ”sansür koymak” şeklinde yazılır.
Kendini sansürleme, dahil olunan küçük gruplar içerisinde karşılaşılan, kişinin kendisinden farklı görüşte olduğunu algıladığı insanlar içerisinde fikrini soyutlaması, ifade etmemesi olarak tanımlanabilir.
Matbuat Nizamnamesi ne zaman yürürlüğe girdi?
Cumhuriyet döneminin ilk matbuat kanunu ise 27 Temmuz 1931”de yürürlüğe girdi. Yıllar içerisinde yeni kanunlar çıkarıldı ve düzenlemeler yapıldı.

Sansür neden yapılır?​

Sansür, çeşitli kavramların çeşitli yollarla kontrol altına alınmasıdır. Genelde hükûmet tarafından uygulanır. En somut amacı toplumu korumak ve devletin üzerinde kontrol sağlayacağı şekilde geliştirmektir. Genellikle toplumu etkileyen durumlarda/eylemlerde uygulanır ve ifâde özgürlüğünü bastırma amacı güdebilir.
Sansür ve otosansür nedir?
Otosansür, açık bir baskı olmadan, başkalarının hassasiyetlerine saygı göstererek, herhangi bir makamın ve yetkili kurumun engellemesi olmadığı halde, kişinin kendi çalışmalarını (blog, kitap, film veya diğer anlatım araçları gibi) sansürleme veya sınıflandırması eylemidir.

Geri