AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Basimiza gelen sikintilar imtihan midir yoksa ceza mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?​

Hazreti Ali’ye sorarlar: “Başımıza gelen musîbet imtihan mıdır, yoksa ceza mı?” Hazreti Ali şöyle cevap verir: “Eğer başımıza gelen musîbetler bizi Allah’a yaklaştırıyorsa birer imtihandır. Eğer O’ndan uzaklaştırıyorsa, birer cezadır.”

Allah belayı kime verir?​

Bela, hastalık ve musibetler, günahların kefareti (affolması) için gelir. “Dünyada musibetlere maruz kalıp da güzelce sabreden kimse, ahirete günahsız gider veya günahları azalır.” 3. Cennette yüksek derecelere kavuşması için mümine musibet gelir. Bunun için peygamberlere çok bela ve musibetler gelmiştir.
Olanda hayır var mıdır?​
‘Olanda hayır vardır’ sözünün maksadı da, Allah’ın yaratmayı murad ettiği bir şeye itiraz etmemeyi ifade eder. Ne zaman söylersin bunu? Vuku bulduğu zaman memnun olmayacağın bir şey vuku bulduğunda söylersin. Şer gibi görünse de, Allah’ın o şerri hayra tebdil etmesini dilediğinde söylersin.

Olanda hayır vardır ne demek?​

Olanda hayır vardır ne demek?
BAŞA GELENDE HAYIR VARDIR. buyurulmuştur. Vaki olan bir işle karşı karşıya kalanın, ne kadar zor, ne kadar acı olursa olsun, buna rıza göstermesi, imtihanı kazanmak için sabretmesi gerekir. Sabreden, büyük nimetlere kavuşur.

Insan nasıl imtihan olur?​

Insan nasıl imtihan olur?
ALLAH NELERLE İMTİHAN EDER?
- Kötülükler (Seyyiat)ve İyiliklerle(Hasenat) İmtihan Eder.
- İnsanların Geçmişte İşledikleri Amellerle İmtihan Eder.
- Cihad Eden ve Sabredenleri Ortaya Çıkarmak İçin İmtihan Eder.
- Hayır ve Şer İle İmtihan Eder.
- Korku,Açlık,Ürünlerden Eksiltme ve Ölüm İle İmtihan Eder.

Günahta hayır var mıdır?​

Zira günah işlemenin bir hayır içermesi söz konusu değildir. Fakat günah bile eğer insana tövbe etmeyi öğretiyor ve tövbe etmekte daha başka günahlara girmemeyi netice veriyorsa, sonuçları itibarıyla günah işlemekte bile bir hayır olduğu söylenebilir. Bunu “günah işlemek hayırlıdır” diye anlamamak gerekir.

Hakkımızda neyin hayırlı olduğunu bilemeyiz?​

AYET: (Bakara-216)” Sizin için daha hayırlı olduğu halde bir şeyi sevmemeniz mümkündür. Sizin için daha kötü olduğu halde bir şeyi sevmeniz de mümkündür. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” Bu ayeti kerimede açıkca neyin hakkımızda hayırlı neyin hayırsız olacağını bilemeyeceğimiz bildiriliyor.
Bela ve musibetler neden gelir?​
Bela günahsız olanlara da gelir. Allah indinde derecesi daha yüksek olana daha çok, daha şiddetli bela gelir. Bir hadis-i şerifte buyuruldu ki: (En şiddetli belaya düçâr olanlar, Peygamberler, sonra fazilet derecesine göre onları takip edenlerdir. Kişi dindarlığı derecesinde belaya düçâr olur.

Allah sevdiği kuluna dert verir mi?​

Allah sevdiği kuluna dert verir mi?
Şeyh Edebali on Twitter: “Allah sevdiği kullarına ahirette azap etmemek için günahlarına kefaret olsun diye bu dünyada sıkıntı verir. * Hz. Ebubekir” / Twitter.

Allah neden kullarını sınar?​

Allah neden kullarını sınar?
Yüce Rabbimiz kullarının kendisini bilmesini ve iman etmesini ister ve imanlarındaki samimiyetinin ortaya çıkması için de imtihana tabi tutar. O, türlü zorluk ve sıkıntılara rağmen imanında sebat eden, isyan ve inkâr etmeyen kullarını ayırt etmek ister.

Allah neden sevdiği kuluna sıkıntı verir?​

 
Allah sevdiği kuluna sıkıntı verir mi sorusuna cevap olarak Hz. Edebali'nin paylaşımından yola çıkarak şunları söyleyebiliriz: Evet, Allah sevdiği kullarını imtihan etmek için çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya bırakabilir. Bu sıkıntılar, kulun günahlarının kefareti olarak da düşünülebilir. Allah, sevdiği kullarının ahirette azap görmemesi için dünyada çeşitli imtihanlarla karşılaşmalarını sağlayabilir.

Özetle, Allah'ın sevdiği kullarına sıkıntı vermesi, onların imtihanını sağlama, günahlarının kefareti olarak dünyada sıkıntıya maruz kalması ve ahirette daha büyük azaptan korunmaları gibi hikmetlerle açıklanabilir. Bu sıkıntılara sabreden ve imanlarını koruyan kulların sevapları büyük olacaktır.
 
Geri
Üst