- Konu Yazar
- #1
Başımıza gelen musibetlere karşı ne yapmalıyız?
Peygamberimiz (SAS): “Mümine eziyet veren her şey musibettir” buyurmuşlardır. Başa gelen her türlü zarar, eza, cefa ve sıkıntılar esasında birer musibettir. Bela ve musibetlere karşı müminlerden beklenen Cenab-ı Hakk’ın takdirine boyun büküp sabır göstermektir.Dini musibet ne demek?
Dini Musibet: En büyük musibet, en zararlı musibet dine gelen musibetlerdir. Dine gelen musibetler ya umumi olur ya da şahsi olur. Mesela vatanın işgal edilmesi, ezanın susturulması, ırz ve namusların ayaklar altına alınması umumi musibetlerdendir.Bela ve musibetlere karşı nasıl davranmalıyız?
Bela ve musibetlere karşı nasıl davranmalıyız?Bu musibetler karşısında inanan insan, sağlam durmalı, yıkılmadan ayakta kalmalıdır. Peygamber Efendimiz, müminlerle kafirleri karşılaştırdığı bir hadisinde şöyle der: “Mümin, yeşil ekine benzer. Rüzgâr hangi taraftan eserse onu o tarafa yatırır (fakat yıkılmaz), rüzgâr sakinleştiğinde yine doğrulur.
Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mı?
Hz Ali’ye sorarlar: “Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?” İlmin kapısı cevap verdi: “Allah’a yaklaştırıyorsa imtihandır, uzaklaştırıyorsa cezadır.”Cinsel organı ellemek abdesti bozar mı?
Cinsel organa dokunmak Hanefilere göre abdesti bozmaz. Çünkü cinsel organa dokunmakla vücudun herhangi bir organına dokunmak hüküm bakımında aynıdır.Bela ve musibetler kader midir?
Bela ve musibetler kader midir?Mümine düşen her çeşit bela ve musibetlerden Allah’a sığınmak, fakat eğer bunlara maruz kalınırsa sabretmek ve kadere inanarak teselli bulmaktır. Şunu unutmamak gerekir ki Allah sonsuz rahmet ve inayet sahibidir. Dolayısıyla musibete maruz kalan bir kimseyi, sabretmesi şartıyla büyük mükâfatlara nail kılacaktır.