Basa gelen bir musibetten insan nasil kurtulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Başa gelen bir musibetten insan nasıl kurtulur?​

Musibetler, gaflette olan insanın uyanmasına vesile olur. Bunun için, “Bir musibet bin nasihatten evlâdır” denmiştir. Musibetlere müptelâ olmamak için ilahî nizama uymak gerekir. Gelen musibetten kurtulmak için hatasını düzeltmek, bağış dilemek, belânın üzerinden kalkması için yüce Allah’a niyaz etmek lâzımdır.

Bela ve musibetler karşısında ne yapmalıyız?​

Bela ve musibetlere karşı müminlerden beklenen Cenab-ı Hakk’ın takdirine boyun büküp sabır göstermektir. Hz. Allah (CC) Kur’an-ı Kerim’inde: “Müjdele o sabırlılara ki onlar başlarına bir musibet geldiği vakit (Biz Allah’a aitiz), nihayet O’na döneceğiz derler.” (Bakara, 156).
Musibetler Neden Gelir hadis?
Bela, hastalık ve musibetler, günahların kefareti (affolması) için gelir. “Dünyada musibetlere maruz kalıp da güzelce sabreden kimse, ahirete günahsız gider veya günahları azalır.” 3. Cennette yüksek derecelere kavuşması için mümine musibet gelir.
Başımıza gelen her şey imtihan mı?
Hazreti Ali’ye sorarlar: “Başımıza gelen musîbet imtihan mıdır, yoksa ceza mı?” Hazreti Ali şöyle cevap verir: “Eğer başımıza gelen musîbetler bizi Allah’a yaklaştırıyorsa birer imtihandır. Eğer O’ndan uzaklaştırıyorsa, birer cezadır.”

Peygamber Efendimiz bela ve musibetlere karşı nasıl davranırdı?​

Peygamber Efendimiz, müminlerle kafirleri karşılaştırdığı bir hadisinde şöyle der: “Mümin, yeşil ekine benzer. Rüzgâr hangi taraftan eserse onu o tarafa yatırır (fakat yıkılmaz), rüzgâr sakinleştiğinde yine doğrulur. İşte mümin de böyledir; o, bela ve musibetler sebebiyle eğilir (fakat yıkılmaz).

Dinde musibet ne demek?​

Musibet islamda ne demek? meydana gelen ve yok edip ortadan kaldırmaya güç yetiremedikleri iftiraya uğramak, dedikoduya maruz kalmak gibi eziyet ve musibetlerdir. Peygamber bir hadisinde musibeti “Mümine eziyet verecek her şey ona bir musibettir.”9 şeklinde tarif etmiştir.
Basimiza ne geliyorsa kendinizden?
Allah Celle Celâlehûşöyle buyurmuştur: [وَمَاۤ اَصَابَكُمۡ مِّنۡ مُّصِيۡبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتۡ اَيۡدِيۡكُمۡ وَيَعۡفُوۡاعَنۡ كَثِيۡرٍؕ‏] “Başınıza her ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder.”
Ne gelirse başınıza kendi yaptıklarınız yüzündendir?
Selâmi Haktan on Twitter: “Başınıza her ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder. Şûrâ Suresi 30. Ayet” / Twitter.

Peygamberimiz yaşadığı zorluk ve sıkıntılar karşısında nasıl bir tavır sergilemiştir?​

Bütün bu sıkıntı ve musibetlere rağmen, Peygamber Efendimiz asla ümidini ve inancını kaybetmemiş, daima Rabbine sığınmış ve O’ndan yardım istemiştir. Şiddetten değil, merhametten yana tavır almış ve hiçbir zaman Allah’ın razı olmayacağı çözümlere tevessül etmemiştir.

Peygamberimiz Başına gelen acılar ve olumsuzluklar karşısında nasıl davranmıştır?​

Görüldüğü üzere altmış üç yıllık hayatı çileler, sıkıntılar ve musibetlerden örülü ağır sınavlar altında geçen Son Nebi, bütün bunlara rağmen başına gelen her şeyin Rabbinden geldiği şuuruyla rıza ve sabırla davranmış ve ashabının şahsında sonradan gelen ümmetlerine de bu konuda en manidar örneği teşkil etmiştir.
 
Geri
Üst