AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bartholin kisti nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bartholin kisti nedir?​

Bartholin kisti nedir? Bartholin bezleri, vajina girişinde iki yanda bulunan bezelye büyüklüğünde organlardır. Bezler, 0.5 cm büyüklüğündedir ve yaklaşık 2.5 cm uzunluğunda bir kanalla vajina girişine açılırlar. Cinsel ilişkiyi kolaylaştıran, ilişki esnasında ağrı oluşmasını engelleyen vajinayı kayganlaştırıcı bir salgı oluştururlar.
Peki, Bartholin kisti ne işe yarar?
Vajina girişinde şişlik, şişlikten kaynaklanan ağrı ve kızarıklık şikayetlerine sebep olan Bartholin kisti, birçok kadının yaşadığı sorunlar arasında yer alıyor.

Bartholin kisti, vajinaya aktaran kanallardan oluşur.?​

Bartholin kisti; bartholin bezinin salgıladığı sıvıyı vajinaya aktaran kanalın herhangi bir nedenden dolayı tıkanması sonucu gelişir. Sıvı boşalamayınca Bartholin bezinin içinde birikmeye başlar ve bunun sonucunda da Bartholin kisti oluşur.
Bu durum, Bartholin dokularının tıkanması sonucu meydana gelen bir durumdur.?
Bartholin kisti ve apsesi, bartholin dokularının iltihaplanıp bartholinin tıkanması sonucu meydana gelen bir durumdur. Kendiliğinden geçmesi mümkün değildir.

Hangi yaşta ortaya çıkan Bartholin kistlerinde?​

Özellikle ileri yaşta ortaya çıkan Bartholin kistlerinde kanser olasılığı da akla getirilmelidir. Kanser riski çok düşük olsa da özellikle 40 yaş üstündeki kadınlarda biyopsi alınması düşünülmelidir. Kanser durumunda daha geniş kapsamlı cerrahi, lenflerin çıkartılması ve hatta radyoterapi gündeme gelebilir.

Enfekte olmus Bartholin bezleri nelerdir?
enfekte olmus bartholin bezleri sadece bir uzman tarafindan ele alinmalidir. bartholin kisti genelde tedaviye birkeç günde cevap verir. ancak bir apse olusmus ise tedavinin sekline ve apsenin ebadina bagli olarak tedavi birkaç haftaya yayilabilir. kesi yoluyla drenaj disindaki yöntemlerde tekrar riski çok düsüktür.
 
Geri
Üst