Barrett taksonomi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Barrett taksonomi nedir?​

Barrett taksonomisi (1968), özellikle okuma alanında öğrencilerin anlama becerilerini ölçmek üzere geliştirilmiştir. Taksonomi ilk olarak, öğretmenler tarafından sınıf içinde anlama sorularının sınıflandırmasında ve hazırlanmasında kullanılmıştır (Clymer, 1968).
Anlama Nasıl Gerçekleşir?
Göz tarafından görüntülenen okuma sembolleri, karakterleri (harfler) optik sinir aracılığıyla beyne gönderilir. Beyin harf kombinasyonlarını tanır ve kelimeler olarak görüntüler. Beyin tarafından kelimelerin anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde çözümlenmesidir.

Anlama düzeyleri nedir?​

Okumada dört anlama düzeyi vardır: Metni anlama düzeyi, yorumlama düzeyi, tenkid düzeyi, yaratıcılık düzeyi: Öğrenciler bir metni bu dört düzeyde ele alma alışkanlığını geliştirmek zorundadır. Bir metnin anlamını inşa etmek için bu basamakların tam olarak takip edilmesi zorunludur.
Yenilenmiş Bloom Taksonomisi nedir?
Bloom’un taksonomisi değişik düşünme süreçlerinin hiyerarşik olarak sıralandığı bir sınıflandırmadır. Taksonominin kullanımındaki amaç; eğitilecek bireylerin neleri bilmek istediklerini, basitten karmaşığa doğru, kendi içerisinde düzenlemektir.

Anlama yöntemi nedir?​

Ürün olarak anlama, bir metni okuduktan sonra zihinde kalan ya da hatırlanan bilgiler olmaktadır. Süreç olarak anlama, okuma yoluyla alınan bilgileri çeşitli zihinsel işlemlerden geçirerek yeniden anlamlandırma işlemidir.
Okuma nasıl gerçekleşir?
Okuma sırasında, görsel girdiler, yani yazıbirimler, görme merkezinde (oksipital lobta) görülür, bu bilgiler harf ve yazı bilgilerinin depolandığı Gyrus Angularis’e aktarılır. Görsel bilgi Gyrus Angularis’te işitsel bilgiye dönüştürülür ve Wernicke alanına aktarılır.

Anlama yöntemleri nelerdir?​

Okuduğunu Anlama Stratejileri
Anlama türleri nelerdir?
Sözcüğün anlattığı ilk ve asıl kavrama temel anlam denir. Öteki anlamlar, temel anlama (gerçek anlam, öz anlam) bağlandığı için buna kavram çekirdeği de denir. Temel anlama bağlı olarak kullanış sonucu ortaya çıkan yeni kavramlara ise yan anlamlar, başka deyişle mecazi anlamlar denir.

Temel anlama düzeyi nedir?​

Bu düzeyde okuma öncesi amaçlara ulaşmak için bir metni anlama ve amaçlar doğrultusunda kullanmayı içermektedir (Kirby, 2007).Giasson anlamayı dört düzeye ayırmaktadır.Bunlar temel, yorumlayıcı, sorgulayıcı ve yaratıcı anlama düzeyleridir. Temel anlama harf, hece, kelime ve cümleleri anlamayı içermektedir.
Bloom’un revize edilmiş taksonomisi nedir?
 
Geri
Üst