- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Barkodun üzerindeki sayılar ne anlama gelir?
Bugün, satın aldığımız yerli bir ürünün üzerinde göreceğiniz barkod, çok büyük olasılıkla, EAN 13 olacaktır. 13 haneli barkod numarası o ürünün hangi ülkede, hangi firma tarafından üretildiğini; ürünün kodunu ve ürünün kontrol kodunu belirtir. Üretici kodundan sonra gelen 5 basamaklı rakam ürünün kodunu ifade eder.Barkod kac Hanelidir?
Bu standart, Amerika Birleşik Devletleri tarafından geliştirilmiş olan özgün 12-haneli Universal Product Code (Evrensel Ürün Kodu, UPC) sisteminin üst kümesidir. EAN-13 barkodu GS1 standartlar organizasyonu tarafından tanımlanmıştır.Barkod kontrol basamağı nedir?
Kontrol basamağı (Check Digit) barkod rakamlarının sonunda bulunan ve kontrol basamağından önceki barkod rakamlarının bir formüle tabi tutulmasından dolayı elde edilen bir rakamdır. Yukarıdaki örnek EAN-13 barkodunda en sondaki 3 rakamı kontrol basamağıdır.
Barkod nasil ortaya cikti?
Barkodun Tarihçesi nde ilk UPC tarayıcının kullanılması 1974 yılında oldu. Haziran ayında ilk UPC tarayıcısı Troy Ohio da bir süpermarkette kuruldu. Barkotlu ilk ürün Wrigleys sakızıydı. Böylece ilk Barkod Okuyucular 1974 yılında kullanılmaya başlamış oldu.
13 haneli barkod kodunda 13 hane ne kodudur?
EAN / UPC Barkodları EAN, European Article Number yani Avrupa Madde Numarası Standardı olarak bilinir. Amerika’da karşılığı ise; UPC, Uluslararası Ürün Kodu ‘dur. EAN8, sekiz haneyle, EAN13 ise 13 haneyle kodlanır. Burada hane kodlaması ile söylenmek istenilen rakamların belirli standartlar halinde tanımlanmasıdır.Barkod okuyucu kablolu mu kablosuz mu?
Bu okuyucular genelde yine bilgisayara kablolu okuyucular gibi klavye, seri, usb bağlantılıdırlar. Bu okuyucuların alıcıları bilgisayara bağlıdır. Okuyucunun kendisi ise kablosuzdur. Bu okuyucular genelde bluetooth ve radyo frekanslı okuyucular olmaktadır.Bir barkod üzerinde yer alan bilgiler nelerdir?
Barkod, üzerinde sadece o ürüne yönelik tanımlanmış olan bir referans numarası yer alır ve bu referans numarası veri tabanındaki bir referans numarasıyla eşleştiğinde ürüne ait kayıtlı bilgiler kasa ya da bilgisayar ekranına gelir.
Kontrol basamağı nasıl hesaplanır?
Barkod Kontrol Basamağı Hesaplama
- 1.Adım: Barkod rakamının çift haneleri toplanır.
- 2.Adım: 1.adımda çıkan sayı 3 ile çarpılır.
- 3.Adım: Barkod rakamının tek haneleri toplanır.
- 4.Adım: 2 inci adımda elde edilen sayı ile 3 üncü adımda elde edilen sayı toplanır.