Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Baraj deyince akla ne gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Baraj deyince akla ne gelir?​

Baraj Nedir? Barajlar, genellikle dağların arasına, nehir sularının yolunu keserek arkasında göl oluşturmak amacıyla inşa edilirler. Barajlar nehir sularını kontrol için yapılırlar. Barajlar toprak dolgu, kaya dolgu veya beton olabilirler.
Barajların yapım amacı nedir?
Barajlar genellikle dağların birbirlerine yaklaştığı uygun yerlere, nehir sularının önünü keserek arkasında göl oluşturmak amacıyla yapılırlar. Barajlar nehir sularını kontrol için kullanılır.

Baraj tipinin seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?​

Baraj yapılacak yerde vadi şeklinin uygun olması gerekir. Vadiler boğaz (U) şekilli; dar (V) şekilli ve geniş şekilli olabilir. Vadide yapılacak baraj uzunluğunun baraj yüksekliğine oranına vadi şekli faktörü (K) denir. K < 4.5 ise kemer tipi • K < 5 ise ağırlık tipi • K > 5 ise dolgu baraj tipi önerilir.
Baraj elemanları nelerdir?
Barajın bölümleri

Barajlar sele neden olur mu?​

Mühendisler, genellikle suyun belirli bir kapasitesini taşıyabilecek barajlar inşa eder. Ancak bazen, mühendislik hesaplarından çok daha fazla su biriktiğinde, baraj yapısı fazla basınçtan yıkılır. Bu durum gerçekleştiğinde, büyük miktardaki su, ani biçimde bölgeye yayılır ve sel baskını oluşturur.
Selin zararları nasıl önlenebilir?
Çevredeki yeşil alanlar korunarak ve artırılarak erezyon ve sel önlenmelidir. Sel tehlikesi bulunan eğimli yamaçlarda teraslama ve ağaçlandırma yapılmalıdır. Çukur alanlarda, binaların bodrum katlarına su basma tehlikesi yüksek olduğundan, bu türlü yerlerde bodrum yapılmamalı, su basman kotu yüksek tutulmalıdır.

Baraj kret kotu ne demek?​

kret kotu: baraj gövdesinin en üst kotu. baraj yüksekliği bu kota göre tanımlanır.
 
Geri
Üst