AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bankalarin karsi karsiya kaldiklari riskler nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bankaların karşı karşıya kaldıkları riskler nelerdir?​

Faiz Riski. Faiz riski bir bankanın varlık ve yükümlülükleri arasın-

Faiz uyuşmazlıklarının yarattığı riske ne denir?​

Faiz uyuşmazlıklarının yarattığı riske ne denir?
Faiz riski, bir bankanın faiz oranlarında oluşan ters yönlü hareketlerin, o bankanın finansal durumunda yarattığı etkidir. Bankacılıkta bu riskin kabul edilmesi oldukça doğaldır ve bu durum karlılığın ve hisse değerindeki artışın önemli bir nedeni olabilir.

Likidite Riski Yönetimi Nedir?​

Likidite riski yönetimi bankaların yeterli likidite ile yeteri kadar likit olmamanın maliyetini den- geleme çabalarının bütünüdür.

RMD nasıl hesaplanır?​

RMD nasıl hesaplanır?
Buna göre RMD hesabı aşağıdaki formüle göre hesaplanmaktadır. Formülde oynaklık, elde tutma süresinin karekökü ile ölçeklendirilmektedir. RMD 10 günlük bir zaman dilimi için hesaplanıyorsa, günlük oynaklık 10’un karekökü ile çarpılarak 10 günlük oynaklığa ulaşılmaktadır.
Operasyonel riskler nelerdir?​
Basel Komitesi tarafından benimsenen ve uluslararası alanda da genel kabul gören tanıma göre ise operasyonel risk, “yetersiz ve başarısız içsel süreçler, insanlar ve sistemler ya da dışsal olaylar sonucu ortaya çıkan zarar riskidir”.

Bir şirketin kredi riskini yansıtan göstergeler nelerdir?​

Bir şirketin kredi riskini yansıtan göstergeler nelerdir?
Kredi riski ölçüm modellerinde temel parametreler; temerrüt (beklenen kayıp, beklenmeyen kayıp), geri kurtarma, rating derece kaymaları, riske göre ayarlanmış performans ölçümü ve riske göre sermayedir.

Faiz oranı riskinden durasyon modeli nedir?​

Getiriler artıyorsa, durasyon azalır. Tahvilin kupon oranı artıyorsa, durasyon azalır. Durasyon aynı zamanda faiz oranına duyarlığın bir göstergesidir. Yani durasyon değeri arttıkça, finansal kurumun varlık ve borçları faizlere daha duyarlı bir hale gelmektedir.

Kredi durasyon nedir?​

Kredi durasyon nedir?
Durasyon, herhangi bir finansal ürünün, örneğin bir bononun, geri ödeme dönemi sonuna kadar geçirdiği ortalama zamandır. Başka bir ifade ile finansal ürünün ortalama olarak ne kadar zaman içerisinde nakit ödeme gerçekleştireceğini gösteren bir hesaplama yöntemidir.

Likidite yönetimi ne anlama gelir?​

Likidite yönetimi; bir yıl içinde nakde dönüşmesi beklenen varlıklar ile vadesi bir yıl içinde ödenecek borçların, bir başka ifadeyle kısa vadeli borçları ödeme yönetimidir.

Likidite yönetimi araçları nelerdir?​

Likidite yönetimi araçları nelerdir?
Varlıkları likidite bakımından sıralamak gerekirse; çekler, devlet tahvilleri, şirket tahvilleri, hisse senetleri, dayanıklı tüketim malları ve taşınmazlar olarak sıralayabiliriz.
Riske maruz değer yöntemi nedir?​
Riske maruz değer (ya da riskteki değer), belirli bir zaman aralığında ve belirli bir olasılık düzeyinde, beklenen maksimum zararın parasal olarak ifade edilebilmesi için geliştirilen bir yöntemdir.

Operasyonel risk nedir örnek?​

Operasyonel risk nedir örnek?
Örneğin, kredinin vadesinde ödenmemesi kredi riski olarak tanımlanmakla birlikte, personelin prosedürlere göre onay vermemesi gereken bir krediyi onaylaması halinde oluşan zarar operasyonel risk olarak değerlendirilmektedir.

Kredi risk skoru nedir?​

Kredi skoru, bir kişinin kredi geçmişine ve çeşitli risk faktörlerine bakılarak oluşturulan bir puanlama sistemidir. Bu puanlama sistemi bankaların kredi başvurunuzda ilk olarak kontrol ettiği ve kredinin değerlendirilmesi açısından en önemli kriterdir.
 
Geri
Üst