Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bankalarda ic kontrol ne is yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bankalarda iç kontrol ne iş yapar?​

Uyum kontrollerine ilişkin raporları sevk etmek ve sonuçları izlemek, Yeni ürün/ hizmetlerin mevzuata uygunluğunu değerlendirmek, Genel müdürlük, yurt dışı şube ve iştiraklere yönelik uyum raporlarını takip etmek ve değerlendirmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

İç kontrol departmanı ne iş yapar?​

İç kontrol departmanı ne iş yapar?
Şirket faaliyetlerinin yasal gerekliliklere uygun olup olmadığını kontrol eder. Yapılan çalışmanın neticelerini gösteren iç denetim raporları hazırlar. Denetim verilerini yönetim birimi ile müzakere eder. Tespit edilen eksiklikleri düzeltmek için iyileştirme tavsiyeleri önermelidir.

Kamu iç kontrol sistemi nedir?​

İç kontrol sistemi ise, kurum genelinde amaç ve hedeflerin gerçekleştirilmesi amacı ile tesis edilen, tüm bu kontrolleri de kapsayan, ancak yönetim ve organizasyon, risk değerlendirmesi, iletişim, bilgi sistemleri ve iç denetimi de kapsayan bir yönetim aracı, üst düzey bir yönetsel kontrol mekanizmasıdır.

Iç kontrolü kim yapar?​

Iç kontrolü kim yapar?
İç kontrol sisteminin kurulmasında ve izlenmesinde temel sorumluluk üst yöneticiye aittir. 5018 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde de bu husus vurgulanmış ve üst yöneticilerin mali yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi ve izlenmesinden sorumlu oldukları ifade edilmiştir.

İç denetim mi iç kontrol mü?​

İç kontrol, iç denetimin bir alt alanı değildir. Aksine, iç denetim, iç kontrolün izleme (gözetim) bileşeninin önemli bir parçasıdır. Yani iç denetim, iç kontrolün sigortası olan parçası olarak işlev gösterir.

İç kontrol elemanı nedir?​

İç kontrol elemanı nedir?
İç denetim uzmanı, çeşitli departmanların şirket kurallarına ve yasal gerekliliklere bağlı kalmasını sağlamak üzere kurumlara iç denetim hizmeti sunmakla sorumludur.

Kamu iç kontrol standartları ne demek?​

Kamu İç Kontrol Standartları, idarelerin, iç kontrol sistemlerinin oluşturulmasında, izlenmesinde ve değerlendirilmesinde dikkate almaları gereken temel yönetim kurallarını göstermekte ve tüm kamu idarelerinde tutarlı, kapsamlı ve standart bir kontrol sisteminin kurulmasını ve uygulanmasını amaçlamaktadır.

Içsel sistemi neler oluşturur?​

Içsel sistemi neler oluşturur?
Birbiriyle ilişkili ve bütünleşik bir yapının ortaya çıkmasını sağlayan iç kontrol unsurları; kontrol çevresi (ortamı), muhasebe sistemi, Kontrol Usul ve Yöntemleri, Bilgi ve İletişim, Gözlem’ dir.

Kontrol türleri nelerdir?​

Kontroller şu şekilde sınıflandırılabilir:
- Önleyici (preventive) Kontroller: Sistemlerin çalışmasını güvence altına alma önceliğindeki kontrollerdir.
- Tespit Edici (Detective) Kontroller: Bu kontroller engellenememiş işlemsel hataları ortaya çıkartmak için işlev görür.

Iç denetçilerin görevleri nelerdir?​

Iç denetçilerin görevleri nelerdir?
İç denetçinin görevleri a) Nesnel risk analizlerine dayanarak kamu idarelerinin yönetim ve kontrol yapılarını değerlendirmek. b) Kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılması bakımından incelemeler yapmak ve önerilerde bulunmak. c) Harcama sonrasında yasal uygunluk denetimi yapmak.

İç kontrol hangi birime bağlı?​

Üst yöneticinin sorumluluğundadır Yönetimin tümünün sorumluğundadır. İç Denetim fonksiyonel olarak bağımsızdır. Üst Yöneticiye bağlıdır.

Şirketlerde iç kontrol den kim sorumludur?​

Şirketlerde iç kontrol den kim sorumludur?
 
Bankalarda iç kontrol, uyum kontrollerine ilişkin raporları sevk etmek, sonuçları izlemek, yeni ürün/hizmetlerin mevzuata uygunluğunu değerlendirmek, genel müdürlük, yurt dışı şube ve iştiraklere yönelik uyum raporlarını takip etmek ve değerlendirmek gibi görevlerle ilgilenir. İç kontrol departmanı ise şirket faaliyetlerinin yasal gerekliliklere uygunluğunu kontrol eder, iç denetim raporları hazırlar, denetim verilerini yönetim birimi ile müzakere eder ve tespit edilen eksikliklerin düzeltilmesi için iyileştirme tavsiyeleri sunar.

İç kontrol sistemi, kurum genelinde amaç ve hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik olarak belirlenen ve yönetim aracı olan bir kontrol mekanizmasıdır. İç kontrolün kurulması ve izlenmesinde temel sorumluluk üst yöneticiye aittir. İç denetim ise iç kontrolün bir alt alanı değil, izleme bileşeninin önemli bir parçasıdır.

İç kontrol elemanı, kurumların iç kontrol sistemlerini ve yasal gerekliliklere uyumu sağlamak için çalışan bir iç denetim uzmanıdır. Kamu iç kontrol standartları, tüm kamu idarelerine tutarlı, kapsamlı ve standart bir iç kontrol sistemi kurmalarını ve uygulamalarını amaçlar.

İçsel sistem, kontrol çevresi, muhasebe sistemi, kontrol usul ve yöntemleri, bilgi ve iletişim ile gözlem gibi unsurların bir araya gelmesiyle oluşur. Kontroller, önleyici ve tespit edici olarak sınıflandırılabilir.

İç denetçilerin görevleri arasında nesnel risk analizleri yapmak, kaynakların etkili ve verimli kullanımını incelemek, harcama sonrası yasal uygunluk denetimi yapmak gibi işlemler yer alır. İç kontrol, üst yöneticinin sorumluluğunda olup, iç denetim fonksiyonel olarak bağımsızdır.

Şirketlerde iç kontrol, genellikle üst yöneticilere bağlı bir birim tarafından yürütülür. Bu birim, şirketin faaliyetlerini yasal gerekliliklere uygun bir şekilde sürdürmesinden sorumlu olabilir.
 
Geri
Üst