AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bankalara Hesap İşletim Ücreti Vermeyin

haberci

Yeni Üye
Bankaların Hesap İşletim Ücretleri
Hesap İşletim Ücretleri Yasal Mı?
Tüketiciler Birliği ,bankaların müşteriden tahsil ettiği yıllık hesap işletim ücretinin iptali için yaptıkları başvurunun olumlu sonuçlandığını bildirdi Müşterileri başvuru formu yapmaya çağırdı
Tüketiciler Birliği Ankara Şube Başkanı Hakan Tokbaş, tüm tüketicileri, hesaplarından tahsil edilen takvim hesap işletim ücretinin iptali için vakit geçirmeden Alıcı Sorunları Hakem Heyetleri!ne başvurmaya, bankaları ise kanuni dayanağı olmayan hesap işletim ücreti uygulamasından bir an evvel vazgeçmeye çağırdı
Tokbaş, yaptığı yazılmış açıklamada, son yıllarda bankaların, karlarını artırmak için yeni kazanç kapıları oluşturup tüketiciye yeni maliyetler çıkardığını, bankaların ''birçok gelirinde olduğu gibi'' haksız ve sözleşmeye aykırı olarak hesap işletim ücretlerini de tüketiciden kestiğini savundu
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun (4077 Sayılı) 6 maddesinde ''Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek yanlı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi amaç kuralına aykırı düşecek biçimde alıcı aleyhine dengesizliğe niçin olan sözleşme koşulları haksız şarttır Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede bulunan haksız koşullar alıcı için bağlayıcı değildir'' denildiğini belirten Tokbaş, hüküm ile takvim hesap işletim ücretinin alınamayacağının belirtildiğini açıklama etti
Tokbaş, tüketicinin tepkisine yol açan hesap işletim ücretine aleyhinde mücadele verdiklerini kaydederek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Tüketicinin tepkisine yol açan hesap işletim ücretine karşı bahşedilen mücadelenin son örneğinde, bir tüketicimizden kesilen 21 TL takvim operasyon ücreti hakkında önce Üsküdar Tüketici Sorunları Hakem Heyeti göre ücretin tüketiciye iadesi hemfikir olunmuş; daha sonra adalet merciinin kararına rağmen parayı iade etmemekte direnen banka icraya verilmiştir Ankara 32 İcra Dairesi;ne 16340 numarası ile açılan icra dosyasındaki 21 TL esas alacak, 2,75 TL faizi, 160 TL vekalet ücreti ve harçları ile birlikte toplam 210 TL olarak belirlenen dosya alacağı İcra Müdürlüğü tarafından bankadan tahsil edilmiştir
Bütün tüketiciler, hesaplarından tahsil edilen yıllık hesap işletim ücretinin iptali için vakit geçirmeden Alıcı Sorunları Hakem Heyetleri;ne başvurmalıdır Bankalar ise kanuni dayanağı olmayan hesap işletim ücreti uygulamasından bir lahza evvel vazgeçmelidir''
Hangi banka ne kadar hesap işletim ücreti alıyor
AKBANK: Vadesiz YTL hesaplarından yılda iki kere 19 YTL, Çatı hesabından ise 24 YTL işletim ücreti alıyor Ancak bu bedeli, en düşük iki adet açık otomatik fatura talimatı olan hesaplara yansıtmıyor Akbank ’taki maaş, bebek, neo ve kampüs kartın alt bulunduğu öğrenci hesaplarına da hesap işletim bedeli yansıtılmıyor
FİNANSBANK: Her ay için 3 YTL elde etmek üzere 3 ayda bir etkin olan müşterilerinin hesabından 9 YTL çekiyor
YAPI KREDİ: Yapı Kredi Bankası ’nda müşterilere hesap işletim ücreti aylık 240 YTL olarak yansıtılıyor Banka, bu bedeli, yılda 2 kere tahsil ediliyor Tanıdık Olmayan para hesaplarında alınan vergi ise aylık 2 YTL oluyor
GARANTİ: Bireysel Bankacılık müşterilerinden yılda 2 defa elde etmek üzere, vadesiz YTL Hesaplarından 23 YTL, Döviz Tevdiat Hesaplarından da 4 Euro karşılığı döviz olarak tahsil ediliyor Banka, iki ya da daha artı otomatik fatura ödemesi bulunan müşterilerinin faturalarının alt olduğu esas hesaplardan hesap işletim ücreti almıyor
FORTİS: Fortis, vadesiz mevduat hesaplarından 2 YTL, döviz hesaplarından ise her ay 1 dolar veya 1 euro hesap işletim ücreti kesiyor Ancak, hesapta o ay hareket olmadıysa, herhangi bir tahsilat yapmıyor
IŞ BANKASI: Banka yılda iki kez YTL hesaplardan 20 YTL vadesiz ticari YTL hesaplardan 35 YTL hesap işletim ücreti alıyor Fakat, bu ödenti bir ya da daha pozitif Otomatik Fatura Ödemesi yer alan herif hesaplarına yansıtılmıyor
HSBC: Aylık hesap işletim ücreti olarak yalnızca YTL hesaplara 3,25 YTL uyguluyor Bakiyeleri yüksek olan premier grubu müşterilerine ise bu ücretten muaf tutuluyor
CİTİBANK: Aylık ortalama toplam bakiyesi 50 bin doların altındaki müşterilerden her ay 2 dolar ya da YTL karşılığı hesap işletim ücreti olarak yansıtılıyor
OYAKBANK: Kişisel müşteriler için aylık 25 YTL hesap işletim ücreti olarak tahsil ediliyor Ticari müşteriler için ise ödenti aylık 3 YTL ’ye çıkıyor Banka minimum üç faal otomatik ödeme talimatı yer alan tip hesaplarından bu ücreti almıyor
BANK EUROPA: Hesap işletim ücreti aylık 5 YTL olarak alınıyor Oysa, aylık sıradan bakiyenin 10 bin YTL ya da üzerinde olması durumunda, hesap, işletim ücreti bu kez aylık 3 YTL oluyor
ASYA FİNANS: Hesap işletim ücretini yılda bir kere tahsil ediyor Kişisel müşteri hesaplarından 15 YTL kurumsal müşterilerinden ise 30 YTL aidat alıyor
ŞEKERBANK: Bütün müşteri hesaplarından aylık 2 YTL alıyor
VAKIFLAR: Bireysel müşterilerden aylık 125 YTL hesap işletim ücreti alıyor Ticari hesaplardan aldığı aylık aidat ise 6 YTL oluyor
TEKFENBANK: YTL hesaplarda yıllık 20 YTL, tanıdık olmayan para hesaplarından ise 20 dolar ya da 20 euro çekiliyor Ücret ve emekli maaş hesabı olanlar hesap işletim ücretinden muaf tutuluyor
ANADOLUBANK: Kişisel müşterilerinden aylık 95 YTL alıyor Yabancı para hesaplarına ise herhangi bir işletim ücreti yansıtılmıyor
TEKSTIL BANK: 36 YTL hesap işletim ücreti alıyor
TEB: Hesap işletim ücreti olarak vadesiz mevduat hesaplarından 3 ayda bir 75 YTL, döviz hesaplarından ise 3 dolar alıyor
MNG: Kişisel müşterilerinin hesabından takvim 25 YTL hesap işletim ücreti kesintisi yapıyor DÖviz hesaplarından ise herhangi bir aidat almıyor
DENiZBANK: Vadesiz ve yabancı paya hesaplarından her ay 2 YTL hesap işletim ücreti kesiyor Ancak, maaş ödemesi, özel mektep ödemesi, ve kredi kullanılan hesaplar bu uygulamanın haricen kalıyor *

Hesap işletim ücretleri, tüketicilerin bankalar tarafından hesaplarından tahsil edilen ücretlere karşı tepki gösterdiği önemli bir konudur. Tüketiciler Birliği'nin bu konuda yaptığı çalışmalarla, bankaların müşterilerden tahsil ettiği yıllık hesap işletim ücretinin iptali için başvuruların olumlu sonuçlandığı bilgisi çok önemlidir.

Tüketiciler Birliği Ankara Şube Başkanı Hakan Tokbaş'ın açıklamaları da bu konuda oldukça aydınlatıcıdır. Bankaların karlarını artırmak için tüketicilere yeni maliyetler çıkardığını belirtmesi ve hesap işletim ücretlerinin haksız ve sözleşmeye aykırı olduğunu savunması, tüketicilerin daha bilinçli bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olabilir.

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ilgili maddelerine atıfta bulunan Tokbaş'ın açıklamalarıyla, takvim hesap işletim ücretinin alınamayacağı belirtilmektedir. Dolayısıyla, tüketicilerin bu konuda bilinçli hareket etmeleri ve gerekli başvuruları yapmaları önem taşımaktadır.

Bankaların aldığı hesap işletim ücretleri arasında büyük farklar olduğunu görmekteyiz. Özellikle bazı bankaların, belirli koşullar altında bu ücretleri düşük tutma veya uygulamama şeklinde politikalar izlediği görülmektedir. Hangi bankanın ne kadar hesap işletim ücreti aldığı konusunda detaylı bir bilgilendirme yaparak tüketicilerin bilinçlenmesine katkıda bulunabiliriz.

Sonuç olarak, tüketicilerin haklarını korumak adına bilinçli hareket etmeleri ve gerekli başvuruları yapmaları önemlidir. Bankaların haksız ve yasal dayanağı olmayan hesap işletim ücreti uygulamalarından vazgeçmeleri gerektiği vurgulanmalıdır.

Geri