- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.105
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Bankacılıkla ilgili ilk yasal düzenlemeler nelerdir?
Ülkemizde ilk Bankacılık Kanunu 2999 numaralı olup, 1936 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun 1958 yılına kadar yürürlükte kalmış ve bu tarihte yerini 7129 sayılı Bankalar Kanunu’na bırakmıştır.Mevduat bankaları nedir?
Özel sermayeli mevduat bankaları- Akbank T.A.Ş. ( Ortakları: H,8 Sabancı Holding, Q,2 Halka Açık)
- Anadolubank A.Ş. (
- Fibabanka A.Ş. (
- Şekerbank T.A.Ş. (
- Turkish Bank A.Ş. (
- Türk Ekonomi Bankası A.Ş.
- Türkiye İş Bankası A.Ş. (
- Yapı Kredi Bankası A.Ş. (
5C kuralı nedir?
5C kuralı nedir?Uzmanlara göre pırlanta seçerken kişilerin 5C özelliğini göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Bunlar kesim (cut), karat ağırlığı (carat weight), berraklık (clarity), renk (color) ve sertifikadır (certificate). Bir pırlantanın değeri ne denli nadir bulunduğuna, fiyatı da bu beş özelliğe bağlı.
Bankalar kaç gruba ayrılır?
Bankacılık Kanununa göre yapılan ayrım; mevduat bankaları, katılım bankaları, yatırım ve kalkınma bankaları biçiminde yapılmaktadır. Bu sınıflandırma, Bankacılık Kanunu’nun 2. ve devamı maddelerine göre, bankaların faaliyet alanları çerçevesine dayanılarak oluşturulmuş olan bir ayrımdır.Türk bankacılık Kanunu Nedir?
Madde 1 — Bu Kanunun amacı, finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanmasına, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunmasına ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.Ilk çek hangi tarihte ortaya çıktı?
Ilk çek hangi tarihte ortaya çıktı?Modern anlamda çek sisteminin temelleri ise Avrupa’da ilk defa 1421 yılında bir Venedik bankasının ödemelerin kolaylaştırılması gayesiyle çekin kullanımına izin vermesiyle atılır (Quinn ve Roberds, 2008: 2-4).
Bu hizmetler; çek, teminat mektubu, akreditif işlemleri, havale – EFT, döviz alım – satım, ithalat – ihracat işlemlerine aracılık, kasa, referans mektubu ve çeşitli ödemeler şeklindedir. Bu tür işlemleri mevduat bankalarının gerçekleştirmesi, ilk amacına hizmet etmek içindir.