AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bankacilik sistemindeki riskler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.323
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bankacılık sistemindeki riskler nelerdir?​

Faiz Riski. Faiz riski bir bankanın varlık ve yükümlülükleri arasın-

Kredi riskinin temel nedeni nedir?​

Kredi riski, kişilerin kullandıkları kredinin ana parasının ve/veya faizlerinin borçlu tarafından ödenememesi olasılığıdır. Böyle bir durum karşısında bankalar zarara girmektedir. Böyle durumlarda bankaların hem sermaye gereksinimleri artar hem de yeni kişilere kredi verilme imkânı azalır.

Bankalarda bitmiş işlemleri kim denetler?​

Bankalarda bitmiş işlemleri kim denetler?
Bankaların kurulması, denetlenmesi, şube açması, bir başka banka ile birleştirilmesi ve gerekli hallerde tasfiyesi ile ilgili karar ve işlemler BDDK tarafından ifa edilecektir.

Hükümranlık riski nedir?​

Hükümranlık riski nedir?
Hükümranlık Riski Hükümranlık (sovereign) riski yabancı bir ülke hükümetinin ulusal politikalarındaki değişiklikler nedeniyle borcunu ödeme konusunda temerrüde düşmesi (ödeyememe) ya da diğer yükümlülüklerini yerine getirememesi riskidir.

Karşı taraf riski ne demek?​

2) Karşı Taraf Riski: Karşı tarafın sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek istememesi ve/veya yerine getirememesi veya takas işlemlerinde ortaya çıkan aksaklıklar sonucunda ödemenin yapılamaması riskini ifade etmektedir.

Kredi riskini yansıtan göstergeler nelerdir?​

Kredi riski ölçüm modellerinde temel parametreler; temerrüt (beklenen kayıp, beklenmeyen kayıp), geri kurtarma, rating derece kaymaları, riske göre ayarlanmış performans ölçümü ve riske göre sermayedir.

Kredi riski ne demek?​

Kredi riski ne demek?
Kredi riski, kişilerin kullandıkları kredinin ana parasının borçlu tarafından ödenmemesi riskine denir. Bu gibi durumlarda bankalar zarara uğrama riski ile karşı karşıya kalır. Bu durumun oluşmasına ve risk durumunun ortaya çıkmasına ise temerrüt ismi verilir.

BDDK yi kim denetler?​

BDDK yi kim denetler?
BDDK, bankaların, kuruluş, çalışma, devir, denetim, yönetim, tasfiye, birleştirme gibi denetmelerine ilişkin esasları düzenler. Kredili sistemin etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak için gerekli tüm kararları almakla yükümlüdür.

Banka ile ilgili şikayetler nereye yapılır?​

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde yapılacak bilgi ve belge talepleri www.bddk.org.tr adresindeki “Bize Ulaşın” linkinde yer alan ilgili formlar doldurularak yapılması gerekmektedir.

Kadınların depresyon sıklığı ne kadardır?​

Kadınların depresyon sıklığı erkeklerden iki kat daha fazladır. Genelde görülme yaşı 20 ile 50 arası olsa da, yaşlılarda bu hastalığın sıklığı artmaktadır. Boşanmış, ayrılmış kişiler, sosyoekonomik düzeyin düşük olması ve işsizlik, sosyal ve çevresel desteğin az oluşu, uzun süren zorlayıcı yaşam tarzı da depresyon riskini artırır.

Bu nedenle depresyon tedavisinde destekleyici faktörlerdir.?​

Bu nedenle depresyon tedavisinde destekleyici faktörlerdir.?
Depresyon tedavisinde destekleyici faktörler büyük önem taşır. Hasta yakınları tedavide ya da hastalığın nüksetmemesinde kilit rol oynayabilir. Hasta yakınları, belirtilerin ortaya çıkmaya başladığı ilk dönemde hastalığın ilerleyici olabileceği konusunda dikkatli olmalıdır.

Depresyonun başlıca nedenleri nelerdir?​

Depresyonun başlıca nedenleri nelerdir?
Depresyonun başlıca nedenleri nelerdir? Beyindeki kimyasal dengenin bozulması bu hastalığın oluşmasında önemli yer tutar. Beyinde bulunan seratonin ve noradrenalin adını verilen kimyasal maddelerin sinir hücreleri arasındaki sinaps ismi verilen boşluktaki miktarları azalır.

Peki, depresyon tedavisi nasıl olur?​

Boşanmış, ayrılmış kişiler, sosyoekonomik düzeyin düşük olması ve işsizlik, sosyal ve çevresel desteğin az oluşu, uzun süren zorlayıcı yaşam tarzı da depresyon riskini artırır. Depresyon tedavisi nasıl olur?
 
Bankacılık sistemindeki riskler önemli ve karmaşık konulardır. İşte bazı temel bankacılık riskleri:

1. Faiz Riski: Faiz riski, bir bankanın varlık ve yükümlülüklerindeki faiz oranlarındaki değişikliklerden kaynaklanan risktir. Faiz oranlarındaki dalgalanmalar bankanın karlılığını ve net değerini etkileyebilir.

2. Kredi Riski: Kredi riski, borçluların kredi taksitlerini ödeyememe veya geciktirme olasılığıdır. Bu durum bankaların zarar etmesine ve sermaye gereksinimlerinin artmasına sebep olabilir.

3. Hükümranlık (Sovereign) Riski: Hükümranlık riski, yabancı bir ülkenin hükümetinin borçlarını ödeyememe riskidir. Ulusal politikalardaki değişiklikler, ekonomik krizler gibi durumlar hükümetlerin borçlarını ödeyememesine yol açabilir.

4. Karşı Taraf (Counterparty) Riski: Karşı taraf riski, sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeyen ya da takas işlemlerinde aksaklık yaşayan bir tarafın oluşturduğu risktir.

5. Piyasa Riski: Piyasa riski, hisse senetleri, tahviller, döviz kurları gibi finansal enstrümanlardaki fiyat dalgalanmalarından kaynaklanan risktir.

Kredi riskini yansıtan göstergeler arasında temerrüt oranları, geri kurtarma oranları, kredi notu düşüşleri ve risk ayarlı performans ölçütleri bulunmaktadır.

Eğer bir bankayla ilgili bir şikayetiniz varsa, genellikle bu şikayetleri ilgili bankanın müşteri hizmetleri birimine iletebilirsiniz. Ayrıca, bağımsız bir merci olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aracılığıyla da şikayetlerinizi iletebilir ve çözüm arayabilirsiniz.

Depresyon ise psikolojik bir rahatsızlıktır ve genellikle beyindeki kimyasal dengesizliklerden kaynaklanır. Destekleyici faktörler, depresyon tedavisinde önemli rol oynar ve hasta yakınlarının desteği bu süreçte oldukça değerlidir. Depresyon genellikle ilaç tedavisi, terapi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle tedavi edilir. Tedavi sürecinde doktorun önerdiği adımları takip etmek ve destek almak oldukça önemlidir.
 
Geri
Üst