Bankacilik Kanunu kapsami icine giren kurumlar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
125.191
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bankacılık Kanunu kapsamı içine giren kurumlar nelerdir?​

MADDE 2. — Türkiye’de kurulu mevduat bankaları, katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankaları, yurt dışında kurulu bu nitelikteki kuruluşların Türkiye’deki şubeleri, finansal holding şirketleri, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Tasarruf Mevduatı …

Bankacılık hizmetlerinin özellikleri nelerdir?​

Bankaların hizmet verdiği genel faaliyetlere gelirsek; para yatırma, para transferleri, saklama, tasarruf etme, birikim yapma, nakdi ve gayri nakdi kredi işlemleri, değerli madenlerin alım ve satımı, çeşitli ticari hizmetler gibi seçeneklerle birçok kişiye hitap etmektedirler. Bunun yanında birçok görevi bulunmaktadır.
Kıyı bankacılığı ise en kısa tanımı ile, ülke dışından sağlanan fonların yine ülke dışında kullandırılmasını amaçlayan ve ülkede bankacılık sektörü için düzenlenmiş her türlü yasa ve yönetmeliklerin dışında kalan bir tür serbest bankacılık olarak tanımlanmaktadır [4].
Bankacılık Kanunu işlevleri nelerdir?
Madde 1 — Bu Kanunun amacı, finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanmasına, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunmasına ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.
Bankacılık Kanunu 4 maddesine göre bankaların faaliyet konuları nelerdir?
Bankaların Faaliyet Konuları: (4.madde) a) Mevduat kabulü. b) Katılım fonu kabulü. c) Nakdi, gayri nakdi her cins ve surette kredi verme işlemleri. d) Nakdi ve kaydi ödeme ve fon transferi işlemleri, muhabir bankacılık veya çek hesaplarının kullanılması dahil her türlü ödeme ve tahsilat işlemleri.

Banka işletmesinin faaliyet konuları nelerdir?​

(A) Mevduat kabulü. (B) Katılım fonu kabulü. (C) Nakdi, gayrinakdi her cins ve surette kredi verme işlemleri. (Ç) Nakdi ve kaydi ödeme ve fon transferi işlemleri, muhabir bankacılık veya çek hesaplarının kullanılması dâhil her türlü ödeme ve tahsilat işlemleri.

Mevduat bankalarının faaliyetleri nelerdir?​

Bu bankalar ticari bankalar olarak da adlandırılmaktadırlar. Bu bankaların asıl amacı kısa dönem içinde hızla mevduat toplamak ve bu mevduatları ekonomiye kredi şeklinde dahil ederek gelir elde etmektir. Nitekim mevduat bankaları işlemlerini diğer bankacılık türlerine nispeten daha kısa vadeli sürdürmektedirler.
Kıyı (Offshore) Bankacılığı
Türkiye’de kıyı bankacılığı uygulaması var mı?
Türkiye’de kurulu bankalar tarafından ilk başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Bahreyn’de olmak üzere diğer ülkelerde bulunan kıyı bankacılığı merkezleri kullanırak kıyı bankacılığı işlemleri yapılmaktadır.
Bankacılık Kanunu amaç ve kapsamı nedir?

Bankacılık Kanunu Hangi sayılı yasaya dayanır?​

Bankaların ücret ve komisyon tarifeleri Kanun değişikliği taslağı, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda uluslararası en iyi uygulamalara uyum sağlanması, Kanunun yürürlüğe girdiği 2005 yılından bu yana bankacılıktaki ve sermaye piyasalardaki gelişime bağlı ortaya çıkan gereksinimlerin karşılanması amacıyla hazırlandı.

Bankacılık Kanunu 4 maddesi nedir?​

Madde 4 — Bankalar, diğer kanunlarda öngörülen hükümler saklı kalmak kaydıyla aşağıda belirtilen faaliyetleri gerçekleştirebilirler: a) Mevduat kabulü. b) Katılım fonu kabulü. c) Nakdî, gayrinakdî her cins ve surette kredi verme işlemleri.
 
Geri
Üst