Banka mevduatlarina devlet garantisi ne kadar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Banka mevduatlarına devlet garantisi ne kadar?​

Değişikliğe göre, mudilerin bankada olan 150 bin liraya kadar mevduatı devlet güvencesi altına alındı. Daha önce 100 bin lira olarak uygulanıyordu. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu önemli değişikliğe imza attı. Bugün yapılan değişiklikle birlikte 100 bin lira olan tutar 150 bin liraya yükseltildi.

Para basma yetkisi kime aittir?​

Türkiye’de para basma yetkisini elinde bulunduran tek kurum Merkez Bankası’dır. Merkez Bankası da bu yetkiyi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden alır. TBMM ise, bu yetkiyi süresiz bir şekilde Merkez Bankasına devretmiştir.
TCMB M1 m2 M3 nedir?
M1 en dar para arzı tanımı olup dolaşımdaki para ve vadesiz mevduatlardan oluşmaktadır. Geniş para arzı M3 ise M1’e vadeli mevduatlar, repodan sağlanan fonlar, para piyasası fonları ve vadesi 2 yıla kadar olan ihraç edilen menkul kıymetler eklenerek elde edilmektedir.
Devlet banka hesaplarına el koyabilir mi?
Bankaların, yasal bir talep olmadığı ve güvenlik sorunu ortaya çıkmadığı sürece paraya el koyma yetkisi yoktur. Bankalar bunu sözleşmelerinde açık bir şekilde ifade ediyorlar. Devlet banka hesaplarına el koyamaz fakat ekonomik kriz gibi sebeplerden dolayı kısıtlama getirmesi mümkün. Devlet banka hesaplarına el koyamaz.

Bankada param güvende mi?​

Mevduat güvencesinin kapsamında olan mevduatlar, “gerçek kişiler adına açılan mevduatlar ve katılım fonları, ticari işlemlere konu olmayan mevduatlar ve katılım fonları ile TL, döviz ve kıymetli maden cinsinden mevduatlar ve katılım fonları her bir katılım bankasında ve mevduat bankasında her bir gerçek kişi için …

Kâğıt parayı hangi kurum basar?​

Merkez Bankasının kuruluşuna esas teşkil eden 11 Haziran 1930 tarih ve 1715 sayılı Kanunda; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 87’nci maddesine göre TBMM’ye ait olduğu belirtilen para basma yetkisi, Merkez Bankasına devredildi.
Itibari para cüzdanı nedir?
İtibari para, hükûmet kararına dayalı çıkartılan, altın, gümüş vs. karşılığı olmayan, altında imzası olan yere ve düzenlediği kağıdın taklit edilemeyeceğine güven üzerine kurulmuş, mal ve hizmet alışverişi için kullanılan banka kağıdı veya kâğıt para demektir.
Merkez Bankası M1 nedir?
M1 (Money 1) ekonomideki nakit para, vadesiz mevduat ve çeklerin toplamıdır. M2 (Money 2) ise M1’e ek olarak tasarruf ve kısa dönem vadeli mevduatların toplamıdır.

M3 para arzı neye eşittir?​

M3: M2’nin üzerine repo ve para piyasası fonları ile bankaların ihraç ettiği menkul kıymetlerin toplamı.
 
Geri
Üst