Banka kredi faiz oranlari neye gore belirlenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
259.246
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Banka kredi faiz oranları neye göre belirlenir?​

Bankaların telaffuz ettikleri faiz oranı, genel olarak nominal faiz oranıdır. Nominal faiz oranı, enflasyon oranına reel faiz oranı eklenerek hesaplanmaktadır. Mevduat faiz oranı , enflasyon oranı da ise, esasen reel faiz oranı %5 olarak belirlenir. Reel faizi oluşturan en önemli faktör risk primidir.

Faiz oranları düşerse ne olur?​

Faizler düşerse bankalar daha ucuza borçlanma imkanı bulur. Daha ucuza borçlanıp daha çok kişiye kredi kullandırır. Kredi kullandırmak da bankaların karını yükseltir. Faizin gerilemesi halinde bankacılık sektöründeki hisse senetlerinin değer kazanma ihtimali yüksektir.
Merkez bankası faiz oranları ne anlama gelir?
Merkez bankası, bankaların ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağlamak için bankalara verdiği kısa vadeli borçların ve fazla likiditeyi çekmek amacıyla yaptığı borçlanmanın faiz oranlarını belirler. Bu faiz oranına politika faiz oranı denir.

Faiz hangi şartlarda yükselir?​

Bir ekonomide faiz oranlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden bazıları; para arzı, enflasyon, döviz kuru, uluslararası faiz oranları, kamu iç borçlanması ve güvendir.

Kredi faiz oranlarını kim belirler?​

Merkez Bankası, ekonomideki son likidite kaynağı olarak piyasalarda bankalara ödünç para vermekte veya bankalardan ödünç para alabilmektedir. Merkez Bankası, faiz oranlarını piyasaları etkilemek amacıyla belirlemektedir.
Faizler düşerse enflasyon ne olur?
Faiz, üretici açısından borçlanma maliyetidir. Dolayısı ile faiz arttığında borçlanma maliyeti ve bunun getirdiği enflasyonist baskı da artar. Daha uzun vadede, yüksek faiz kur ve talebi aşağı çekeceği için enflasyon düşer.

Faiz oranı artarsa döviz kuru ne olur?​

Yüksek faiz oranları, kredi verenlere bir ekonomide diğer ülkelere göre daha yüksek getiri sağlar. Dolayısıyla, yüksek faiz oranları yabancı sermayeyi çekmekte ve döviz kurunun yükselmesine neden olmaktadır.

Merkez bankası faiz artırımı ne anlama gelir?​

Enflasyon yükseldiği zaman merkez bankası politika faizini artırır. Bu durum piyasa faizlerini yükseltir. Artan faiz bir yandan yerli parayı değerlendirerek ithal girdi fiyatlarını düşürürken diğer taraftan talebi yavaşlatır. Talep zayıfladığı zaman fiyatlama davranışlarında aşağı yönlü baskı oluşur.
Faiz oranı sıfır olursa ne olur?
Hele faizler de sıfırsa o zaman kredi kullanıp da o malı almanıza gerek yoktur. Bir sonraki yıl da yine sıfır faizle o krediyi alıp geçen yılki fiyattan aynı malı alabilirsiniz. Bu durumda hiç kimse harcama konusunda acele etmez. Öyle olunca da tüketim azalır, talep düşer.

Faizler hangi durumda düşer?​

Enflasyonun oynak, cari açığın yüksek, bütçe açığının arttığı bir ortamda piyasa faizlerini düşürmek hayli sorunlu. Piyasa faizleri düşmeden banka faizlerinin düşmesi zor. Bu durumda faizi düşürmek için ciddi bir sermaye girişi ve dolar/TL kurunun düşmesi şart.

Faiz oranı nelerden etkilenir?​

Faize kim karar verir?
Merkez Bankası, faiz oranlarını piyasaları etkilemek amacıyla belirlemektedir. Para Politikası Kurulunun faiz kararları, önceden ilan edilmiş bir takvim çerçevesinde yapılan toplantılarında alınmaktadır.
 
Geri
Üst