AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Banka hesabi edinilmis mal midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Banka hesabı edinilmiş mal mıdır?​

Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait olan tüm mallar, kaynağı- na, nasıl kazanıldığına bakılmaksızın kişisel mal sayılır (TMK. m. 220/2). Şu halde mal rejiminin başlangıcında banka hesaplarında bulunan paralar her bir eşin kişisel malıdır.

Boşanma sürecinde araba kimde kalır?​

Boşanma sürecinde araba kimde kalır?
Evlilik sırasında eşlerden birine bağışlanan her türlü ev, araba, para veya parasal değeri olan her şey bağışlanan eşin kişisel malıdır. Yani, diğer eş boşanma halinde mal paylaşımı sırasında bu mallar üzerinde hiçbir hak talep edemez.

Boşanma davasında katılma alacağı nedir?​

Katılma Alacağı Davası Nedir? 4721 sayılı Medeni Kanun’a göre, 01.01.2002 tarihinden itibaren boşanma halinde mal paylaşımı, “edinilmiş mallara katılma rejimi” esaslarına göre yapılır. Buna göre, her eş diğer eşin evlilik içinde “edinilmiş mal” niteliğindeki mallarının yarısının değeri üzerinde alacak hakkına sahiptir.

Boşanma davasında nafaka miktarı neye göre belirlenir?​

Boşanma davasında nafaka miktarı neye göre belirlenir?
Boşanma davası sürecinde ve sonrasında nafaka tutarı tarafların sosyo-ekonomik düzeyi dikkate alınır, tutar kişinin gelir düzeyine göre belirlenir. Karşı tarafın ödeyemeyeceği bir tutarın nafaka olarak belirlenmesi Türk Medeni kanunu kapsamında mümkün değildir.

Esten dolayi banka hesabina haciz var mi?​

Evlilik süresince yapılan borçlar ya da gelen hacizler yalnızca borç sahibini etkilemektedir. Eğer ki kocanın borcundan dolayı haciz gelmişse bu kadını etkilemeyecektir. Yalnızca kocanın maaşına haciz konulacaktır. Mesela ev eşin üstüneyse eve haciz de gelemeyecektir.

Eşler boşanma sırasında paylaşım dışında tutulabilir?​

Eşler boşanma sırasında paylaşım dışında tutulabilir?
Eşler, mal rejimi sözleşmesi yaparak bir eşin mesleğini icra ederken kazandığı malvarlığı değerlerini veya bir işletmenin faaliyetinden elde edilen malvarlığı değerleri “kişisel mal” sayılarak boşanma sırasında paylaşım dışında tutulabilir.

Evlenmeden önce satın alınan mallar boşanma halinde mal paylaşımına dahil edilir?​

Evlenmeden önce satın alınan, ancak kredisi evlilik içinde ödenen ev, araba, arsa vb. gibi mallar belli bir hesaplama tekniği ile boşanmada mal paylaşımına dahil edilir. Evlenmeden önce satın alınan, ancak kredisi evlilik içinde ödenen mallar boşanma halinde mal paylaşımına şu şekilde dahil edilir:

Eşlerden birinin ölümünden sonra mal paylaşımı davası açılacaktır.?​

Eşlerden birinin ölümünden sonra mal paylaşımı davası açılacaktır.?
Eşlerden birinin ölümü nedeniyle mal rejimi sona ermiş ise, ölenin son ikametgahı mahkemesi boşanmada mal paylaşımı davasına bakmakla yetkilidir.
 
Banka hesabı edinilmiş mal mıdır sorusuna cevap verirken Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesine değinmek gerekmektedir. Kanun m. 220/2'ye göre mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait olan tüm mallar, kaynağına ve nasıl kazanıldığına bakılmaksızın kişisel mal olarak kabul edilir. Bu nedenle mal rejiminin başlangıcında banka hesaplarında bulunan paralar her bir eşin kişisel malı olarak değerlendirilir.

Boşanma sürecinde araba kimde kalır şeklindeki sorunun cevabı da Türk Medeni Kanunu'nda yer almaktadır. Evlilik sırasında eşlere bağışlanan her türlü ev, araba, para veya parasal değeri olan her şey bağışlanan eşin kişisel malı olarak kabul edilir. Dolayısıyla, boşanma durumunda bu tür mallar üzerinde diğer eşin hak talep etme hakkı bulunmamaktadır.

Boşanma davasında katılma alacağı konusuna gelindiğinde ise 4721 sayılı Medeni Kanun'a göre boşanma durumunda mal paylaşımı, "edinilmiş mallara katılma rejimi" esaslarına göre yapılır. Bu durumda her eş, diğer eşin evlilik sürecinde kazandığı edinilmiş malların yarısının değeri üzerinde alacak hakkına sahip olmaktadır.

Nafaka miktarının belirlenmesi ise boşanma davası sürecinde tarafların sosyo-ekonomik durumuna ve gelir düzeylerine göre değerlendirilir. Karşı tarafın ödeyebileceği bir miktar nafaka belirlenir ve Türk Medeni Kanunu kapsamında bu çerçevede hüküm verilir.

Esten dolayı banka hesabına haciz konulup konulamayacağına dair soruya cevap verirken evlilik süresince yapılan borçlar veya gelen hacizlerin sadece borç sahibini etkilediğini belirtmek gerekir. Yani kocanın borcundan dolayı gelen haciz sadece kocayı etkiler, eşi etkilemez. Evin eşin üzerindeyse eve haciz gelmeyeceği gibi, kocanın maaşına haciz konulabilir.

Son olarak, eşlerin boşanma sırasında paylaşım dışında tutulabilecekleri durumlar da mevcuttur. Mal rejimi sözleşmesi yaparak bir eşin mesleğiyle kazandığı malvarlığı değerleri veya işletmeden elde edilen malvarlığı değerlerinin "kişisel mal" olarak kabul edilmesi durumunda bu mallar boşanma sırasında paylaşım dışında tutulabilir.

Evlilik öncesi satın alınan malların boşanma durumunda mal paylaşımına dahil edilip edilmeyeceği sorusuyla ilgili olarak ise evlenmeden önce satın alınan ancak evlilik süresince ödenen malların belirli bir hesaplama işlemiyle mal paylaşımına dahil edildiği bilgisini vermek gerekir.

Eşlerden birinin ölümünden sonra mal paylaşımı davası açılacak mı sorusuna verilecek cevap ise eğer eşlerden birinin ölümü sonucunda mal rejimi sona ermiş ise, ölenin son ikametgahı mahkemesi boşanmada mal paylaşımı davasına yetkili olacaktır. Bu duruma ilişkin uygulama Türk hukukunda öngörülmektedir.
 
Geri
Üst