- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.111
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Bandırma vapurunun kurtuluş savaşındaki yeri ve önemi nedir?
Türk bayrağıyla ise bir ulusun kaderini taşıdı. 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan hareket eden Bandırma Vapuru, vardığı Samsun’da Mustafa Kemal Paşa’nın başlattığı kurtuluş mücadelesinin sonunda İngiltere ile Yunanistan’ın yanı sıra Fransa ve İtalya’nın Türkiye işgali sona erdirildi.Bursa istanbul feribot çalışıyor mu?
İstanbul ve Bursa illeri arasında doğrudan deniz ulaşımı bulunmaktadır. Deniz ulaşımı feribot ve deniz otobüsleri ile sağlanmaktadır. İstanbul Bursa Feribot seferlerini iki büyük firma olan İDO ve BUDO düzenlemektedir.Atatürkün Samsuna giderken bindiği vapurun adı nedir?
Bandırma Vapuru, IX. Ordu Kıtaatı Müfettişliği görevini icra edecek olan Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştıran ve Türk Millî Mücadelesinin Anadolu üzerinden başlatılmasında çok önemli bir görevi yerine getiren vapur olarak tarihimizdeki yerini almıştır.
Bandırma vapurunun ilk adı nedir?
İdare-i Mahsusanın statü değiştirerek 28 Ekim 1910 yılında Osmanlı Seyrüsefain İdaresi(Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olunca geminin adı Panderma Bandırma olarak değiştirilerek posta vapuru haline getirilmiştir.Bandırma vapuruyla ilk nereye ayak bastı?
Mondros Mütarekesi’nin ülkenin üzerine karabasan gibi çöktüğü bir dönemde, 16 Mayıs’ta “Bandırma Vapuru” ile “Milli Mücadele” için yola çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da ayak bastığı Samsun, bir milletin kaderini değiştiren tarihi olayda ilk adımın atıldığı yer olmanın gururunu yaşıyor.Şiirdeki erir Bandırma vapurunun güvertesinde dizisindeki Bandırma vapurunun Kurtuluş Savaşı’ndaki yeri ve önemi nedir?
3. Şiirdeki “Erir, Bandırma Vapuru’nun güvertesinde…” dizesindeki Bandırma Vapuru’nun Kurtuluş Savaşı’ndaki yeri ve önemi nedir? Cevap: Bandırma Vapuru Mustafa Kemal’in Samsun’a gittiği vapurun ve mücadelenin başlamasının simgesinin adıdır.
İstanbul – Bursa arası seyahat edecek yolcular için deniz yolu ile ulaşım seçeneği bulunmaktadır. İDO ve BUDO’nun düzenlediği seferler ile Yalova, Mudanya ve Güzelyalı feribot iskelelerine ulaşım sağlanmaktadır. Pendik ve Yenikapı olmak üzere iki farklı noktadan hareket eden feribot seferlerini İDO düzenlemektedir.
Mudanya kalkışlı olan BUDO Burulaş seferleri, Büyükçekmece, Eminönü, Armutlu, Armutlu Tatil Köyü durakları için her gün sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez karşılıklı olarak düzenleniyor. Eğer herhangi bir hava muhalefeti olmazsa, seferlerin iptal edilmesi söz konusu olmuyor.
Vapurun adı nedir?
Bandırma Vapuru
Bandırma Vapuru kimler vardı?
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlatmak için çıktığı yolda 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. Bu tehlikeli yolculukta Atatürk’e 22 kurmayı, 25 er ve erbaş 8 kâtip ve 21 mürettebat olmak üzere 75 kahraman eşlik etti. Bandırma Vapuru bundan 101 yıl önce bugün Samsun’a ulaştı.Bandırma Vapuru ilk nerede Durmustur?
Gemi 1878 yılında İskoçya’nın Glasgow kentinde Mac. Intyre Paisley – Huston and Cardett tersanesinde 21 sıra numarası ile 279 grostonluk yolcu ve yük vapuru olarak inşa edilmiştir. Geminin ilk sahibi Dussey and Robinson şirketi gemiyi Trocadero adı altında 5 yıl çalıştırdı. 1883 yılında Yunanistan’daki H.16 Mayıs 1919 da Bandırma vapuruyla İstanbul’dan ayrılan Mustafa Kemal ilk kez nerede karaya ayak basmıştır?
Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yapılan Kurtuluş Savaşı’nın en önemli anlarından biri Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının 1919’un 19 Mayıs’ında ilk adımlarını Samsun’a atmalarıdır.