AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bandirma gemisi nereden kalkti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.835
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bandırma gemisi nereden kalktı?​

16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra İstanbul Galata Rıhtımından Mustafa Kemal Paşa ve maiyetindekilerle hareket ederek 19 Mayıs 1919 Pazartesi sabahı saat 08:00’da Tütün İskelesi’nden Samsun’a ulaştırmak suretiyle Millî Kurtuluş Mücadelesinin efsane gemisi haline geldi.

Samsun Bandırma Vapuru gerçek mi?​

Ali Çakır, “Gerçek Bandırma Vapuru, 1925 yılında büyük bir motor arızası verince sökülerek hurdaya ayrılmıştır. 1933 yılında yapılan çalışmaların ardından geminin replikası hayata geçiriliyor. O gemi şu an Samsun’da müze olarak sergileniyor.

Bandırma Vapuru hangi rıhtımdan kalktı?​

Bandırma Vapuru hangi rıhtımdan kalktı?
İmamoğlu, internet ortamı üzerinden düzenlenen “Yüzyılın Rotası” etkinliği ile 4 günde Samsun’a varacak olan Bandırma Vapuru’nu Karaköy İskelesi’nden (Galata Rıhtımı) dün saat 12.10’da yolcu etti.

Bandırma Vapuru na ne oldu?​

Bandırma Vapuru na ne oldu?
102 yıl önce bu saatlerde taşıdığı bir ulusun kaderiyle Karadeniz’de yol alan Bandırma Vapuru, asil görevini tamamlamasının ardından 6 yıl boyunca posta taşıma hizmetinde bulundu. Ne yazık ki 1925’te hurdaya çıkarılarak parçalandı.

Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile nereye gitti?​

Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu Genel Müfettişi vazifesiyle ve mahiyeti ile birlikte İstanbul’dan Samsun’a Bandırma Vapuru ile gitmiştir. Mustafa Kemal Paşa, VI.

Bandırma Vapuru nereye gitti?​

3 gün süren yolculuğun ardından Bandırma Vapuru, 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun’a ulaştı. Anadolu’ya atılan ilk adım, kurtuluş mücadelesinin de fitilini ateşlemiş oldu.

19 Mayıs 1919 da Bandırma vapurunda kimler vardı?​

19 Mayıs 1919 da Bandırma vapurunda kimler vardı?
Bandırma gemisi yolcuları
- Dokuzuncu Ordu Kıt’aları Müfettişi Mirliva Mustafa Kemal Paşa.
- Erkânıharbiye Reisi Miralay Kurmay Albay Kazım Bey (Dirik)
- Sıhhiye Müfettişi Miralay Dr.
- Erkânıharbiye Kaymakamı (Ayıcı) Arif Bey.
- Erkânıharbiye Binbaşı Hüsrev Bey (Gerede)
- Topçu Müfettişi Binbaşı Kemal Bey (Doğan)

Bandırma Vapuru saat kaçta yola çıktı?​

Bandırma Vapuru saat kaçta yola çıktı?
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, internet ortamında hareket ederek 4 günde Samsun’a varacak olan Bandırma Vapuru’nu Galata Rıhtımı’ndan (Karaköy İskelesi) 12:10’da yolcu etti. İstanbul’dan 16 Mayıs 1919’da yola çıkan Bandırma Vapuru, 4 günün sonunda 19 Mayıs’ta Samsun’a ulaşabilmişti.

Bandırma vapurunu kim yaptı?​

Gemi 1878 yılında İskoçya’nın Glasgow kentinde Mac. Intyre Paisley – Huston and Cardett tersanesinde 21 sıra numarası ile 279 grostonluk yolcu ve yük vapuru olarak inşa edilmiştir. Geminin ilk sahibi Dussey and Robinson şirketi gemiyi Trocadero adı altında 5 yıl çalıştırdı. 1883 yılında Yunanistan’daki H.

Bandırma Vapuru nereden yola çıktı?​

Samsun yolculuğu Bandırma Vapuru’nun, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli yeri vardır. Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu Genel Müfettişi vazifesiyle ve mahiyeti ile birlikte İstanbul’dan Samsun’a Bandırma Vapuru ile gitmiştir.
 
Bandırma gemisi, 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra İstanbul Galata Rıhtımı'ndan hareket ederek 19 Mayıs 1919 Pazartesi sabahı saat 08:00'da Tütün İskelesi'nden Samsun'a ulaşmıştır. Bu seyahat, Millî Kurtuluş Mücadelesi'nin efsane gemisi haline gelmesini sağlamıştır.

Bandırma Vapuru gerçek bir gemidir. 1925 yılında büyük bir motor arızası yaşayarak hurdaya ayrılmış, ancak 1933 yılında yapılan çalışmalar sonucunda geminin replikası yapılarak bugün Samsun'da bir müze olarak ziyaretçilere açılmıştır.

Bandırma Vapuru, Karaköy İskelesi'nden (Galata Rıhtımı) kalkmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, internet üzerinden düzenlenen "Yüzyılın Rotası" etkinliği kapsamında Bandırma Vapuru'nu 4 günde Samsun'a ulaştırmıştır.

Bandırma Vapuru, görevini tamamladıktan sonra 6 yıl boyunca posta taşıma hizmeti vermiş, ancak 1925 yılında hurdaya çıkarılarak parçalanmıştır.

Mustafa Kemal Paşa, 9. Ordu Genel Müfettişi olarak ve mahiyeti ile birlikte Bandırma Vapuru ile İstanbul'dan Samsun'a gitmiştir. Bandırma gemisi onun liderliğinde Anadolu'ya atılan ilk adımlardan biri olmuştur.

Bandırma gemisinin yolcuları arasında Dokuzuncu Ordu Kıt’aları Müfettişi Mirliva Mustafa Kemal Paşa, Erkânıharbiye Reisi Miralay Kurmay Albay Kazım Bey (Dirik), Sıhhiye Müfettişi Miralay Dr., Erkânıharbiye Kaymakamı (Ayıcı) Arif Bey, Erkânıharbiye Binbaşı Hüsrev Bey (Gerede) ve Topçu Müfettişi Binbaşı Kemal Bey (Doğan) bulunmaktaydı.

Bandırma Vapuru saat 12:10'da yola çıkmış ve 4 gün sonunda 19 Mayıs'ta Samsun'a ulaşmıştır.

Gemi, 1878 yılında İskoçya'nın Glasgow kentinde Mac. Intyre Paisley – Huston and Cardett tersanesinde 279 grostonluk yolcu ve yük vapuru olarak inşa edilmiştir. Gemiyi Trocadero adı altında kullanan ilk sahibi Dussey and Robinson şirketidir.
 
Geri
Üst