AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Balta Turkce bir kelime mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
129.754
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Balta Türkçe bir kelime mi?​

Bu ek, fiilden isim yapan –DU ekidir. Sonuç olarak şunlar söylenebilir: Balta kelimesi Türkçeye herhangi bir yabancı dil- den girmemiştir; Türkçe kökenlidir.

Balta kelimesinin kökü nedir?​

Eski Türkçe baltu sözcüğünden evrilmiştir.

Hasta Türkçe bir kelime mi?​

Hasta Türkçe bir kelime mi?
Hasta kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Hasta kelimesi Farsça kökenlidir.

Başka kelimesinin kökü nedir?​

Başka kelimesinin kökü nedir?
başka – Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe başka veya başġa “başa (dativ), kendi başına, ayrı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe baş sözcüğünden Eski Türkçe +kA ekiyle türetilmiştir.

Eski Türkçede balta ne demek?​

balta – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe balto veya baldu “balta” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan balta biçimi ile eş kökenlidir. Akatça pāltu/pāştu “çift başlı balta” sözcüğü ile paralelliğe Poppe ve Menges işaret etmiştir.

Bulanık Türkçe kökenli mi?​

Arapça şkl kökünden gelen muşkil مشكل “belirsiz, zor, zahmetli, muğlak” sözcüğünden alıntıdır.

Hasta kelimesinin kökeni nedir?​

Hasta kelimesinin kökeni nedir?
Farsça χaste خسته “yaralı” sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça χastan خستن “yaralamak, yaralanmak” fiilinden türetilmiştir.

Eski Türkçede hasta ne demek?​

Eski Türkçede hasta ne demek?
alil / alîl / عليل / عَل۪يلْ Hasta. İlletli.

BaşkA türemiş kelime mi?​

Türkçe baş sözcüğünden +kA sonekiyle türetilmiştir. baş maddesine bakınız.

Başlamak kelimesinin kökü nedir?​

Başlangıç, başlamak, herkese ümit verir. Başlamanın Türkçe kökü, “baş”tan geliyor. Kaynakla, özle-esasla, öncülükle irtibatlı, kuvvetli bir anlam kökü. Kelimenin -Türkçeye de geçmiş- Arapça müteradiflerinin bolluğu, başlama fiilinin anlam bereketine bir işaret sayılabilir.

LINC kelimesi hangisinden Turetilmistir?​

LINC kelimesi hangisinden Turetilmistir?
Linç etmek nereden geliyor? İngilizce lynch “yargısız infaz” sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük İngilizce Lynch”s law “Lynch kanunu, yargısız infaz” deyiminden türetilmiştir.

Bulanık ilçesi hangi ile bağlı?​

Bulanık ilçesi hangi ile bağlı?
Bulanık ilçesi 1927 yılında Muş’ un il olması sebebi ile Muş’ a bağlı ilçe olmuştur. Eski ismi Kop olup daha sonra Bulanık olarak değiştirilmiştir. İlçemiz Muş İlinin en büyük ilçesidir.

Bulanık kelimesinin sözlük anlamı nedir?​

Bulutlu, kapalı (hava). Açık seçik görünmeyen, net olmayan.

Sökel hangi dilde?​

“Bunamak” kelimesine Niğde’de ilginç bir şekilde ağzı kokmak anlamı verilmiş. Divanu Lugatit Türk’teki hasta anlamına gelen kelimelerden birisi olan “sökel”, Çorum, Giresun, Konya, Bursa, Afyon, Samsun, Amasya, İçel, Aydın, Adana ve birçok şehirde hasta ve hastalık ismi olarak kullanılıyormuş.

BaşkA kelimesi basit mi türemiş mi birleşik mi?​

BaşkA kelimesi basit mi türemiş mi birleşik mi?
 
Balta kelimesi Türkçe kökenli bir kelime olup, eski Türkçe "baltu" sözcüğünden evrilmiştir. Kökeni yabancı bir dile dayanmamaktadır.

Hasta kelimesi ise Farsça kökenli bir kelime olup, Farsça "χaste" kelimesinden alıntıdır. Farsça kökenli olduğu için Türkçe kökenli bir kelime değildir.

Başka kelimesinin kökeni ise Orta Türkçe "başa" veya "başga" sözcüğünden türemiştir. Eski Türkçe "baş" sözcüğünden türeyen başa kelimesine, Orta Türkçe döneminde +kA eki eklenerek başka şeklinde kullanılmıştır.

Eski Türkçede balta kelimesi "baldu" veya "balto" şeklinde kullanılmıştır. Moğolca'da benzer bir şekilde "balta" şeklinde kullanılan bir kelimeye paralellik göstermektedir.

Bulanık kelimesi ise "bulutlu, kapalı (hava)" anlamına gelirken, aynı zamanda "net olmayan, açık seçik görünmeyen" anlamlarını da taşımaktadır.

Sökel kelimesi çeşitli Türkçe ağızlarında hasta veya hastalık anlamında kullanılan bir kelimedir. Diğer illerde değişik şekillerde kullanılan bu kelimenin kökeniyle ilgili belirli bir bilgi paylaşılmamıştır.

Başka kelimesi ise birleşik bir kelime olarak türetilmiştir. Baş sözcüğünün üzerine +kA soneki eklenerek başka şeklinde oluşturulmuştur.
 
Geri
Üst