AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Balin son kullanma tarihi gecerse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Balın son kullanma tarihi geçerse ne olur?​

Bala su değmediği sürece, bal orijinalse eğer, çok uzun yıllar geçse bile, 500 yıl geçse bile bal bozulmaz. Ancak 2 damla su balın içerisine girerse, o bal istisnalar olmadığı sürece bozulacaktır.
Bal ne kadar süre dayanır?
Böylece balın sonsuza kadar olan raf ömrü, su götürmez biçimde kanıtlanmış oldu. Bozulmadan kalan birkaç besin maddesi daha sayabiliriz: Tuz, şeker, kurutulmuş pirinç gibi. Fakat balın bunların tümünden farklı yanı, bütünüyle yenilebilir biçimde bozulmadan kalıyor olması.
Hangi bal fazla yenmez?
Halk dilinde ‘deli bal’, ‘acı bal’ ya da ‘tutan bal’ olarak bilinen orman gülü balının gereğinden fazla tüketilmesi ölümcül olabiliyor.

Bal ne zaman yenmez?​

Isının balın besin değeri üzerine etkisi süre ile doğru orantılıdır. Örneğin; balı 24 saat 50°C’de tutarsanız balın bazı besin öğelerini kaybedilir ancak bütün besin öğeleri özellikle de mineraller kaybolmaz. Bal, eğer 76°C’de 10 dakika tutulursa yapısında çok az değişiklik meydana gelir.
Bozuk bal nasıl anlaşılır?
Balı bir kaşıkla aldığınızda kavanozdan ayırmanın ne kadar zor olduğunu bilirsiniz; çünkü kaşık havaya kaldıkça bal uzar ve zor ayrılır. Hakiki balın özelliği ise oldukça akışkan olmasıdır. Eğer bal kesik kesik akıyorsa sahte bal olma ihtimali yüksektir. Bu bakımdan kaşıkla balı test etmek oldukça olacaktır.
Bekleyen bal bozulur mu?
Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir. Balı önceki kıvamına getirmek mümkündür.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir.
Bal hangi durumlarda bozulur?
Balı uzun süre saklamak için uygun hava sıcaklığı 10 ila 20 derece arasıdır. Ayrıca balın direkt olarak güneş görmemesi de önemlidir. Sık sık sıcaklık değerinin değişmesi balın yapısının bozulmasına neden olabilir.
Hangi bal zehirler?
Deli bal, arıların Beyaz ormangülü ve Kafkas ormangülü (Komar – Rhododendron ponticum ve Rhododendron flavum) çiçeklerinden elde ettiği, halk arasında ‘bal tutması’ denilen olaya (deli bal zehirlemesi) sebep olan arı ürünü.

Bal aç karnına mı yenir tok karnına mı?​

Karın ağrısı için gelen insanlara Peygamber efendimiz bal yemesini önermiştir. Peygamber Efendimiz buyurmuş ki; Her sabah aç karnına bal yiyen büyük hastalıklara yakalanmaz.Sabah ve akşamları aç karnına yenilecek bir çorba kaşığı bal, beynin daha iyi çalışmasını sağlıyor.
Bal yazın yenir mi?
Bal nasıl yenmeli? İlaçlık balın en kıymetlisi İlkbahar ve yazın alınan baldır. Doğal olabileceğinden küçük bir şüphe duyacağınız balı asla almayınız.
Bal insanı zehirler mi?
Bilim insanları tarafından yapılan klinik çalışmalarda bal kaynatıldığında, hatta uzun süreli rafta bile beklediğinde (6 ay) 5-HMF adlı toksini ürettiği kanıtlanmıştır.

Bal zehirlenmesi neden olur?​

Bu bal ülkemizde, halk arasında deli bal, tutar bal veya acı bal olarak bilinir. Toksik etki balın grayanotoksin ihtiva etmesinden kaynaklanır. Arılar tarafından Rhododendron türü bitkilerden alınan bu maddeler, organizmalarında detoksifiye edilemediğinden, doğrudan bala karışarak zehirlenmelere yol açar.
Bal zehirlenmesi nasıl olur?
Zehirlenme belirtileri, balı yedikten 30 dakika ile 2 saat sonra mide bulantısı, kusma, şiddetli hipertansiyon ve kalp ritminin düşmesi, beyine yeterli kan gitmemesine bağlı hastanın bayılması şeklinde görülür. Deli bala bağlı zehirlenmede terleme, sersemlik, çift ve bulanık görme gibi durumlarda ortaya çıkar.
 
Geri
Üst