AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Balin iceriginde ne var?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.722
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Balın içeriğinde ne var?​

Balın kimyasal bileşimi coğrafi ve botanik çeşitliliğine göre değişiklik göstermekle birlikte temel olarak yaklaşık; karbonhidrat, su, %0.7 mineral madde, %0.3 protein ve vitamin, organik asit, fenolik bileşikler ve serbest aminoasit gibi makro ve mikro bileşenlerden oluşmaktadır.

Baldaki şeker zararlı mı?​

Karatay diyeti kitabıyla dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay da baldaki tehlikeye dikkat çekenlerden. Karatay; bal ve pekmezin şeker kadar tehlikeli olduğunu savunuyor, Karatay, “Vücuda girdiği anda bütün şekerler aynıdır, bal da pekmez de dahil.

Balın hammaddesi nedir?​

Balın hammaddesi nedir?
Balın hammaddesi nektardır. Çiçek balının nektarı çiçeklerden gelmektedir. Salgı da yine bitki kaynaklı bir sıvıdır. Salgı balının nektarı, arıların bazı bitki emici böceklerin salgıladığı sıvıyı toplamalarıyla elde edilir.

Hangi ballar salgı balıdır?​

Hangi ballar salgı balıdır?
Faydaları Salgı balı daha yaygın bilinen adı ile çam balıdır. Bu bal çiçek polenlerinden değil çam ağaçlarından elde edilir.

Bal hangi grupta yer alır?​

Şeker grubu: Şeker saf karbonhidrattır. Sadece enerji içerir. Bu özelliğinden dolayı günlük beslenmede şekere çok az yer verilir ya da verilmez. Bununla beraber enerji ihtiyacı yüksek olan çocuklar şeker, reçel, bal, pekmez ve benzerleri ile şekerli ve tatlı türünden besinleri (kek, dondurma vb.)

1 kaşık balda ne kadar şeker var?​

1 yemek kaşığı bal ortalama 63 kaloridir ve 17 gram şeker içermektedir.

En iyi bal hangi ilde?​

En iyi bal hangi ilde?
Mersin’in Erdemli ilçesinin yüksek kesimlerinde Toros Dağları’nın eteğinde 2 bin 500 rakımda üretilen Eğriçayır balı, Kanada’nın Montreal kentinde Dünya Arıcılık Örgütü ev sahipliğinde düzenlenen 46’ncı Dünya Arıcılık Kongresi’nde ‘Dünyanın En İyi Balı’ ödülüne alarak Türk balcılığını zirveye taşıdı.

Türkiye’nin en iyi çiçek balı hangi şehirde?​

Türkiye’nin en iyi çiçek balı hangi şehirde?
Üretildiği bölge: Ayder yaylası, Rize. Rize’nin Ayder yaylasında üretilen bu bal oldukça ünlü ve eşsiz bir özelliğe sahip. Yapılan araştırmalara göre bu yaylada 450 – 500 çiçek çeşidi bulunuyor ve bunların içerisindeki 80-90 endemik çiçek sadece bu bölgede yer alıyor.
Bal hangi besin öğesidir?​
Bal, basit karbonhidrat kaynağıdır. İçeriğinde %17,1 su, %82,4 karbonhidrat ve %0,5 proteinler, aminoasitler ile niasin, riboflavin ve pantotenik asit gibi vitaminler, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller bulunur.
Balda en çok bulunan besin içeriği nedir?​
Bal, demir, glukoz, kalsiyum, B vitamin çeşitleri, fosfat, klorür, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri içeren oldukça önemli bir kaynaktır.
 
Balın içeriği oldukça zengindir ve şu bileşenleri içerir:
- Yaklaşık olarak karbonhidrat
- Su
- %0.7 mineral madde
- %0.3 protein ve vitamin
- Organik asit
- Fenolik bileşikler
- Serbest aminoasit gibi makro ve mikro bileşenler bulunmaktadır.

Baldaki şekerin zararlı olup olmadığı konusu hakkında bazı uzmanlar farklı görüşlere sahiptir. Karatay diyeti kitabı yazarı Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, balın ve pekmezin şeker kadar tehlikeli olduğunu savunmaktadır. Vücuda girdiği anda bütün şekerlerin aynı olduğunu belirtmektedir.

Balın hammaddesi nektardır. Çiçek balının nektarı çiçeklerden gelirken, salgı balının nektarı arıların bazı bitki emici böceklerin salgıladığı sıvıdan elde edilir.

Faydalı olduğu bilinen salgı balı genellikle çam balı olarak da bilinir ve çam ağaçlarından elde edilir.

Bal, şeker grubunda yer alır. Şeker, saf karbonhidrat içeren bir besindir ve sadece enerji sağlar. Bu nedenle günlük beslenmede şeker tüketimine dikkat edilmesi önerilir.

1 yemek kaşığı bal yaklaşık 63 kalori ve 17 gram şeker içerir.

En iyi balın Mersin'in Erdemli ilçesinin yüksek kesimlerinde, Toros Dağları'nın eteğinde 2 bin 500 rakımda üretilen Eğriçayır balı olduğu belirtilmektedir.

Türkiye'nin en iyi çiçek balı olarak Rize'nin Ayder yaylasında üretilen bal gösterilmektedir. Bu bölgede çok sayıda çiçek çeşidi bulunmakta ve endemik çiçeklerin eşsiz bir bal üretimine katkı sağladığı belirtilmektedir.

Bal, basit karbonhidrat kaynağı olup içeriğinde su, karbonhidrat, proteinler, aminoasitler, vitaminler, mineraller bulunmaktadır. Özellikle demir, glukoz, kalsiyum, B vitamin çeşitleri, fosfat, klorür, potasyum, magnezyum gibi mineraller de içeriğinde bulunan besin öğelerindendir.
 
Geri
Üst