- Konu Yazar
- #1
Balıklarda parazit olur mu?
Levrek, lüfer, somon gibi hem yüzeyde hem dip balıklarında görülen ve halk arasında balık biti olarak adlandırılan parazit türleri balıkların deri, solungaç ve dillerine yapışarak deniz canlılarının hem beslenmesi hem de gelişmesine engel oluyor. Parazit türlerinin her birinin farklı şekilde beslendiğini söyleyen Doç.Hangi balıklarda parazit var?
Hangi balıklarda parazit var?İnsanlarda görülen, halk diliyle tenya ya da şerit diye isimlendirilen parazitlerin çiğ ve az pişmiş balıkların tüketilmesiyle ortaya çıktığına işaret eden Prof. Dr. Timur, turna, levrek, salmon, alabalık gibi tatlı su balıklarının tenyaların ikinci ara konakçısı olduğunu bildirdi.
Balıklarda parazit nasıl anlaşılır?
Dış parazitin belirtileri: Dış parazitte en önemli ve en çok göze batan hastalık bulgusu, balığın kuma, filtreye veya kayalara sürtünmesidir. Bu sürtünmeyle birlikte balık huzursuz olup yem yemeyebilir. Aynı zamanda başka bir bulgu, balığın üzerinde hafif kızarıklıklar ve yaralar açılmasıdır.Balık Hastalıkları insana geçer mi?
Balık Hastalıkları insana geçer mi?Balıklarda görülen bakteriyel zoonozlar insanlara kontamine balık dokularının ve kontamine suyun derideki yırtık ve yaralara teması sonucu Page 2 2 DERİ ya da kontamine balık ürünleri ve kontamine suyun tüketilmesi yani SİNDRİM yolu ile bulaşır.
Dondurulmuş balık zehirler mi?
Dondurulmuş balığın sağlık açısından bir zararı olmadığını anlatan Şennan Karahan, “Ancak balık iyi koşullarda dondurulmalı ve çözdürülmeli. Sıcak bir havada balık çözdürülürse içindeki tüm vitaminini, mineralini kaybeder ve sadece et parçası olur.Dondurucudaki balık zehirler mi?
Dondurucudaki balık zehirler mi?Uygun koşullarda (derin dondurucuda –20 ºC ile –30 ºC’lerde) saklanan balıklar 2 yıla kadar tazeliklerini kaybetmeden dayanabilir ve süre sonunda ilk günkü kadar olmasa da besleyici özelliklerini muhafaza edebilirler.