AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Baliklar suyun icinde nasil nefes aliyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Balıklar suyun içinde nasıl nefes alıyor?​

Balık, suyu ağzından alır, solungaç yaprakları üzerinden geçirir. Bu arada oksijen difüzyonla kana geçer. Çoğu balığın solungaç yayları üzerinde solungaç tarakları da bulunur. Ağızdan alınan su, solungaçlardan dışarı atılırken suda çözünmüş oksijen, difüzyonla kana verilir.
Köpek balığı nasıl nefes alır?
2-Köpek balıklarının çoğu türü yüzmeyi bıraktıklarında boğulmaz. Antik köpek balıkları ağızlarının etrafında bulunan kasları kullanarak yüzgeçlerinin üstüne su pompalayabiliyorlardı, böylece oksijen alabiliyorlardı.
Suda yaşayan hayvanlar havaya ihtiyaç duyar mı?
İşte cevabı.. Balıklar oksijene ihtiyaç duyar ve evet, bazen oksijensiz kalırlar. Somonlar soğuk sularda yaşıyor ve bu sularda genelde bol miktarda çözünmüş oksijen var. Tropik balıkların ise kendilerini az oksijenli ortamlarda bulmaları daha olası.

Nasıl nefes alıyorlar?​

Öncelikle nefesin ilk dolacağı yer karın boşluğudur. Karnınızı burundan alacağınız derin bir nefes vasıtasıyla hava ile şişirin. Soluduğunuz havayı diyafram kasını da devreye sokarak göğse, oradan da soluk borusuna kadar gönderin. Burundan nefesi yavaşça verirken, karnınızdaki havayı yavaşça boşaltın.
Balıklar suyun altında nefes alır mı?
Balıklar “solungaç” adı verilen organları sayesinde suyun altında solunum yapar. Balıklar solunum yaparken ağızlarını açar. Ağızlarından giren su, solungaçlarından geçerek dışarı atılır. Suyun içindeki oksijen solungaçlardan kana karışır.
Balıklar hangi suda yaşar?
Çizgili levrek, , somon, moli balığı, kıyı yengeci, yılanbalığı, dilbalığı ve işkine balığı gibi balıklar tatlı sulardan ve hafif tuzlu sulardan tutun deniz suyuna kadar farklılık gösteren çok çeşitli tuzluluk derecelerinde yaşayabilir veya hayatta kalabilirler.
Tatlı ve tuzlu sularda yaşayan pek çok balık türü bulunur. Bunun aynında yengeç, yılan, denizanası ve ahtapot da suda sıkça görülen hayvanlar arasındadır. Karides, kaplumbağa, kurbağa, kaz, ördek gibi hayvanlarda suda yaşayarak hayatlarını devam ettirirler.
Nefes almak için ne yapmak gerekir?
Karnınızı burundan alacağınız derin bir nefes vasıtasıyla hava ile şişirin. Soluduğunuz havayı diyafram kasını da devreye sokarak göğse, oradan da soluk borusuna kadar gönderin. Havayı soluk borusunda hissedip lezzetini alın, 2 saniye tuttuktan sonra burun yolları açıksa yine burundan nefesi yavaşça vermeye başlayın.
 
Geri
Üst