AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Balikcilik ulkemizde en cok nerede yapilmaktadir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Balıkçılık ülkemizde en çok nerede yapılmaktadır?​

Balıkçılık en fazla Karadeniz Bölgesinde yapılmaktadır, ikinci olarak Marmara bölgesinde faaliyet göstermektedir. Bunun nedeni İstanbul ve Çanakkale boğazlar balıkların göç yolu üzerinde olmasıdır. Bu nedenle en fazla balık yakalanan yerler olmaktadır.

Karadeniz’den sonra en fazla balık nerede avlanır?​

Marmara Denizi ortalama üretimin ’unu sağlar. Karadeniz’den sonra ikinci balık kaynağı olan Marmara’da 2007’den sonra alg patlaması ve musilaj sorunu yaşanmaktadır. Ege Denizi’nde av miktarında dalgalanmalar görülmektedir. Hamsi ve istavritte av miktarı artsa da diğer türlerde düşme görülmektedir.
En çok balık çeşidi hangi denizde?
Türkiye’deki balık avının yüzde 70 kadarının Karadeniz’den sağlandığına dikkat çeken Dinçer, “En verimli deniz olarak yani miktar olarak Türkiye’deki av miktarının büyük çoğunluğu Karadeniz’den sağlanıyor. Bu oran yaklaşık yüzde 60-70 civarındadır. Akdeniz’de tür sayısı fazla yani balık çeşitliliği onlarda fazla.

Balıkçılık en çok hangi bölgede yapılır dünya?​

Bu noktada beş ülke karşımıza çıkıyor. Bu ülkeler İspanya, Çin, Tayvan, Güney Kore ve Japonya. Bu ülkeler balıkçılığın ayak izlerinin takip edilmesi sürecinde kilit ülke konumundalar. Çünkü okyanus balıkçılığının yüzde seksenbeşinden sorumlular.

Kültür balıkçılığı en çok hangi bölgede yapılır?​

Türkiye’de en fazla kültür balıkçılığının yapıldığı Muğla’da yetiştirilen balıkların çoğu Avrupa’ya ihraç edilir.
Türkiye’de balık tüketimi neden az?
TÜRKİYE’de balığın az tüketilmesinin iki sebebi var. Birincisi balık kültürü yok. İkincisi fiyatlar pahalı. Türkiye’de deniz balığı çok az.
İstanbul Balıkhanesi eski müdürlerinden Karekin Deveciyan, Karadeniz kıyılarında İnebolu-Hopa limanları arasında avlanan ve satılan balık türleri arasında ağırlıklı olarak barbunya, berlam, hamsi, istavrit, izmarit, kalkan, karagöz, kaya, kefal, kılıç, levrek, lüfer, mersin, mezgit, minakop, orkinos, palamut, pisi.
Eskiden Karadeniz’de yaklaşık 300 çeşit kadar olan balık çeşitlerimiz bugünlerde neredeyse 15-20’lere geriledi. Zaten mevcut olan balıklarımız da çok bol çıkmıyor. Örneğin, Kalkan, Pisi, Barbun balıklarımızda ciddi azalma var. Karadeniz’i Hamsi, istavrit, çaça, palamut lüfer gibi balıklar ayakta tutuyor.
 
Geri
Üst