Balık Yağı

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Yağlar vücudumuz için gerekli olan altı temel besin öğelerinden birdir.

Vücudumuzda hücre yapı maddelerini proteinlerle birleşerek oluşturur ve yağlar enerji gereksinimiz için iyi enerji kaynağıdır.

Vücudumuz temel yağ hücrelerini üretmemektedir bu nedenle dışarıdan doğru besinlerle almamız gerekir.

Tereyağı, kuyruk yağı gibi diğer hayvansal kaynaklı yağlarla karşılaştırıldığında balık yağı sağlık açısından çok daha yararlı ve sağlıklı hayvansal yağ kaynağıdır.

Balık Yağın’ da bulunan Omega-3 ‘ün Önemi

Omega-3 insan vücudu tarafından üretilemeyen elzem yağ asitlerinden biridir.

Vücudumuzda üretilemediğinden sağlıklı yaşam geçirebilmek için doğru besin seçimleriyle önemli yağ asitlerinden olan omega-3 ihtiyacımızı karşılamamız gerekmektedir.

Omega-3 tükettiğimiz çoğu besinde az veya hiç bulunmamaktadır. Başta balık olmak üzere (somon, morina, uskumru), ceviz, chia tohumu omega-3’ den zengin besinlerdir.

Balık Yağı ve Hastalıklar

Kardiyovasküler Hastalık; Yapılan birçok çalışmada omega-3 yağ asidi kapsüllerinin tüketilmesi ile damar tıkanıklığında azalma olduğu belirtilmiştir. Kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürme etkisi vardır.

Kanser; Balık yağı tüketimi iyi olan bireylerde tümör gelişimine karşı yavaşlatıcı etkisi olduğu yapılan çalışmalarla saptanmıştır. Tamamlanmış araştırmalar kanser hastalarında omega-3 takviyesi kullanımı kemoterapinin olumlu etkisini arttırdığını ortaya koymaktadır.

Beyin Sağlığı; Balık yağı hafızayı kuvvetlendirmektedir ve bu sebeple alzaimer risk faktörü rastlantısını azaltmaktadır. Balık yağı beyin sağlığı ile doğru orantıya sahiptir.

Diyabet; Yapılan bir çalışma sonucuna göre balık yağının önemli yağ asitlerinden olan omega-3‘ün diyabetli kişilerde glisemik indeks kontrolü üzerine olumlu etkilerinin olduğu belirtilmiştir.

Balık Yağı Takviyesi Kullanımı Gerekli midir?

Günlük 1 gram omega-3 alımı vücut gereksiniminin karşılanması için yeterli olduğu bildirilmektedir. Günlük tüketimde 3 gramı geçmemelidir.

Balık tüketiminin olmadığı bölgelerde veya beslenme düzeninde balığa yer vermeyen bireyler tarafından balık yağı supplement olarak alınımı tavsiye edilmektedir.

Omega-3’den Zengin Besinler

· Dip balığı olmayan yağlı balıklar (somon, ton, sardalya, alabalık v. b.)

· Ceviz

· Chia tohumu

· Keten tohumu

· Semizotu

· Barbunya
 
Geri
Üst