AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Balik nasil kesilmeli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Balık nasıl kesilmeli?​

Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir. İç organlarının temizlenmesi aynen palamutta olduğu gibidir. Balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır. Pilaki yapıcaksanız kalın dilimlere bölebilirsiniz.

Balık çözüldükten sonra ne kadar dayanır?​

Balık çözüldükten sonra ne kadar dayanır?
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze’lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.

Balığın pullari neden temizlenir?​

Balığın pullari neden temizlenir?
Balığı suyun içinde temizlemek, pulların su içinde kalmasını sağlayarak mutfağınızı kirletmenizi önleyecektir. Balığın kafa ve kuyruk kısımlarını hemen pul temizliğinden sonra ayırarak temizleme işlemine devam edebilirsiniz.

Balık eti helal midir?​

Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.

Peygamber Efendimiz balık yer mi?​

Peygamber Efendimiz balık yer mi?
Peygamberimiz sahabenin Kızıldeniz’den getirdiği kurutulmuş amber balığı etini de yemişti. Ayrıca onun “irt” adı verilen, belli bir süre sirkede bekletilerek pişirilen ve yolculuk için hazırlanan et yemeğini yediği de rivayet edilmektedir.

Dışarıda kalan balık kaç saatte bozulur?​

Dışarıda kalan balık kaç saatte bozulur?
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.

Derin dondurucudan çıkan balık kaç saatte çözülür?​

Balığı pişireceğin günden bir önceki gece buzdolabına koy ki yavaşça çözülsün. Bu, balığın tümüyle çözülmesine izin verirken sürekli aynı sıcaklıkta kalmasını da sağlar. Balığın dokusunu ve lezzetini korumanın en iyi yolu, buzdolabında çözülmesine izin vermektir. Balığı buzdolabında çözmek birkaç saat sürer.

Ayıklanmış balık nasıl saklanır?​

Ayıklanmış balık nasıl saklanır?
Küçük balıklar daha kısa büyük balıklar daha uzun süre buzlukta saklanabilir. Ortalama olarak ayıklanmış balığın buzlukta saklama süreleri şu şekildedir; 0 ile -5 derece arasındaki buzlukta 2 hafta boyunca. -18 derece deep freze buzluklarda küçük balıklar ortalama 4 ay, büyük balıklar ortalama 6 ay boyunca saklanır.

Balık derisi zararlı mı?​

Balık derisi zararlı mı?
kızartıldığı takdirde ve türü de uygunsa balığın etinden daha lezzetli olan bölümüdür. genel geçer kabulle “vitamini kabuğundadır” olayı balıklar için de doğrudur.

Hangi balıklar haram?​

Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir. Midye, istiridye, istakoz ve yengeç gibi hayvanların yenilmesi helal olarak kabul edilmemektedir, haram sayılmaktadır.

Peygamber Efendimiz balık eti yemiş midir?​

Peygamber Efendimiz balık eti yemiş midir?

Dinen hangi balıklar yenmez?​

Dinen hangi balıklar yenmez?
Hanefi mezhebi, balığın yenmesi helaldir diyor. Fakat midye, ıstakoz, yengeç vb. gibi hayvanları ise; caiz görmemektedir. İmam-ı Şafii ise; denizden çıkan bütün mahlukatı, eğer ki sağlığımıza aykırı değilse ve de haram bir görüntü içinde değilse; yenilmesi caizdir diyor.
 
Balık keserken dikkat edilmesi gerekenler ve balık çözüldükten sonra dayanma süreleri hakkında bilgi verilmiş. Balığın pullarının temizlenme nedeni su içinde temizlemenin kolaylığı olduğu belirtilmiş. Ayrıca, balık etinin helal olup olmadığı ve Peygamber Efendimizin balık eti yiyip yemediği konularına da değinilmiş.

Balık dışarıda kaldığında bozulma süresiyle ilgili detaylar verilmiş. Buzdolabından çıkan balığın çözülme süresi ve temizlenmiş balığın nasıl saklanacağı da açıklanmış. Balık derisinin lezzetli bir kısım olduğu ve vitamin açısından zengin olabileceği belirtilmiş.

Hangi balıkların haram olduğu konusuna da değinilmiş. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı ve yılan balığının helal kabul edildiği ancak midye, istiridye, istakoz ve yengeç gibi deniz canlılarının yenilmesinin haram olarak kabul edildiği belirtilmiş. Hanefi ve Şafii mezheplerinin bu konuda farklı görüşleri olduğuna da vurgu yapılmış.

Genel olarak balık kesimi, saklanması, çözülme süreleri, helal ve haram olan balıklar üzerine detaylı bilgiler verilmiş.
 
Geri
Üst