AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bal zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.436
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bal zehirlenmesi belirtileri nelerdir?​

Zehirlenme belirtileri balı yedikten 30 dakika ile 2 saat sonra mide bulantısı, kusma, şiddetli hipotansiyon ve kalp ritminin 60’dan aşağıya düşmesi ve beyne yeterli kan gitmemesine bağlı olarak hastanın bayılması şeklinde görülür.

Bal zehirlenmesine ne iyi gelir?​

Tipik zehirlenme belirtileri mide-barsakla ilişkili olup, bazen yaşamı tehdit eden hipotansiyon ve bradikardi gelişebilmektedir. Deli bal zehirlenmesinde; baş ve vücudun soğuk suyla yıkanması, sarımsaklı yoğurt yenilmesi, tuzlu ayran içilmesi gibi geleneksel yöntemler kullanılmaktadır.

Bal zehirlenmesi ne kadar sürer?​

Bal zehirlenmesi ne kadar sürer?
Çoğunlukla öldürücü olmayan andromedotoksin akut zehirlenmelerinde belirtiler, yenilen bal miktarına göre ortaya çıkar. Belirtiler 50 g balın yenilmesinden bir iki saat sonra ortaya çıkar ve zehirlenme ciddi değilse 12-24 saat içinde düzelir.

Zehirli bal nasıl olur?​

Zehirli bal nasıl olur?
Balın mikroskobik analizinde rododendron bitkisinin karakteristik polenleri kolaylıkla görülerek zehirli bal kolayca tanımlanabilir. Zehirlenmeye ait semptomlar, tüketimi takiben baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, göz kararması, ağızda ve deride yanma, fazla terleme, heyecan ve sinirsel bozukluklar şeklindedir.

Bal nasıl zehirler?​

Grayanotoksin bir tür nörotoksindir ve sinir hücrelerinin membranlarındaki sodyum kanallarına bağlanırlar. Bağlanma sonucu kanalların ve membranların sodyum geçirgenliğini arttırarak toksik etki gösterirler. Zehirlenme belirtileri, bal yenildikten sonraki 30-120 dakika içinde ortaya çıkmaktadır.

Bal tutarsa ne yapmalı?​

Baldan zehirlenenlere yoğurt yemelerini tavsiye eden Maranki, sözlerine şöyle devam etti: “Dağ, zakkum çiçeği diye adlandırılan bir diğer adı avu çiçeği dediğimiz bir bitkiden aldığı üründür. Ağırlığı olan bu bitkiden deli bal elde edilir.

Deli bal sarhoş eder mi?​

Deli bal sarhoş eder mi?
Mithridates’in sadık askerleri, Roma askerlerinin sık sık kullandığı yollara oldukça lezzetli görünen deli balı gizlice yerleştirir. Roma askerleri yol üzerinde gördükleri bal yığınlarını iştahla yerler ve halüsinasyona neden olan bu bal yüzünden sarhoş olarak kendilerinden geçerler.

Zehirli bal ne demek?​

Zehirli bal ne demek?
Arıların, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde doğal olarak yetişen “dağ gülü” adlı bitkinin nektarından ürettikleri ve tarihte kimyasal silah olarak kullanıldığı bilinen “deli bal”ın 1 çay kaşığından fazla yenilmesinin zehirlenmeye neden olabildiği bildirildi.
 
Bal zehirlenmesi durumunda genellikle aşağıdaki belirtiler görülebilir:
- Mide bulantısı
- Kusma
- Şiddetli hipotansiyon (kan basıncında düşüş)
- Kalp ritminde düşüş (bradikardi)
- Bayılma

Zehirlenme belirtileri genellikle bal tüketildikten 30 dakika ile 2 saat sonra ortaya çıkar. Özellikle deli bal zehirlenmelerinde yaşamı tehdit edebilecek şiddetli hipotansiyon ve bradikardi gibi belirtiler görülebilir.

Bal zehirlenmesine karşı yapılabilecek bazı geleneksel yöntemler arasında baş ve vücudun soğuk suyla yıkanması, sarımsaklı yoğurt yenilmesi ve tuzlu ayran içilmesi bulunmaktadır. Bu yöntemler genellikle belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Belirtiler genellikle yenilen bal miktarına bağlı olarak ortaya çıkar. Zehirlenme ciddi değilse, belirtiler 12-24 saat içinde kendiliğinden düzelme eğilimindedir.

Zehirli bal, genellikle balın mikroskobik analizi sırasında rododendron bitkisinin polenlerinin bulunmasıyla tanımlanabilir. Zehirli bal tüketiminden sonra ortaya çıkabilecek semptomlar arasında baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, göz kararması, ağızda ve deride yanma, fazla terleme, heyecan ve sinirsel bozukluklar yer alabilir.

Balın zehirleyici etkisi genellikle Grayanotoksin adı verilen bir nörotoksin tarafından gerçekleşir. Bu toksinler sinir hücrelerinin membranlarındaki sodyum kanallarına bağlanarak toksik etki gösterir. Zehirlenme belirtileri genellikle balın tüketilmesinden 30-120 dakika sonra ortaya çıkar.

Son olarak, zehirli balın genellikle arıların belirli bitki nektarlarından ürettikleri ve aşırı tüketildiğinde zehirlenmeye neden olabilen bir tür bal olduğunu belirtmek önemlidir.
 
Geri
Üst