Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bal tutan parmagini yalar atasozu hangi anlama gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bal tutan parmağını yalar atasözü hangi anlama gelir?​

Bal Tutan Parmağını Yalar atasözü, büyük olanaklara sahip olan bir işle meşgul olan insanın, bu olanaklardan bir miktar da olsa kendisi de yararlanır anlamına gelen bir atasözüdür.

Bal tutan parmağını yalar ne demek TDK?​

Bal tutan parmağını yalar ne demek TDK?
TDK’ya göre bal tutan parmağını yalar atasözü, ‘Eğer bir duruma katkı veriliyorsa, kişi o durumdan kendi çıkarı için de yarar sağlayabilir,’ anlamına gelmektedir. Bal Tutan Parmağını Yalar Atasözünün Anlamı Nedir?

Bal tutan parmağını yalar sözü kime ait?​

kazım karabekir, çocuklara öğütlerim kitabında bu sözün anlamlı olduğu kadar, ne kadar iğrenç olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgular ve şu uyarıyı yapar: “ne tutarsan tut, parmağını yalama!

Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur atasözü mü?​

Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur atasözü mü?
Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur atasözü, bakımsız bırakılan bir şeyden fayda gelmeyeceği ve iyi bakılan bir şeyin ise her zaman fayda sağlayacağı anlamına gelmektedir.

Balın atasözü nedir?​

Bal bal demekle ağız tatlanmaz (tatlı olmaz): (atasözünün anlamı) Çalışıp çabalamadan, yalnız lafını ederek bir işin sonuna varılmaz; o işten beklenen yarar sağlanmaz. Bal ile kaymak yenir ama, her keseye göre değil: Herkes iyi bir yaşam sürmek ister, ama bunu ancak parası olan gerçekleştirebilir.

Imkanları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır hangi atasözünün anlamıdır?​

Imkanları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır hangi atasözünün anlamıdır?
“Bal tutan parmağını yalar” atasözünden anlamamız gereken; imkanları geniş bir işin başında bulunan kimsenin bu imkanlardan az da olsa yararlandığı gerçeğidir.

Vakit nakittir ne anlama geliyor?​

AtasözüDüzenle İş yaratılmadan geçirilen her saat, bir daha ele geçmemek üzere yitirilen bir hazinedir. Para kazanmanın, daha değerli varlıklar elde etmenin en önemli öğesi zamandır. Bundan dolayı küçük bir zaman parçası bile boş geçirilmemeli, gereği gibi değerlendirilmelidir.

Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur atasözünün hikayesi nedir?​

Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur atasözünün hikayesi nedir?
İnsan doğadan bir ürün elde etmek için öncelikle ona bir şeyler sunmalıdır. Doğa ne kadar cömert olsa da, insanoğlu ondan aldıklarını geri vermelidir. Bunu onunla ilgilenerek, bakımını yaparak sağlamalıdır. Tam da bu konu için “bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur” atasözü kullanılır.

Dağ olur atasözünün anlamı nedir?​

➡Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur atasözünün anlamı ise şu şekilde; Bakılıp onarılan, emek verilen şeyler yararlanılacak bir duruma gelir. Bakımsız bırakılan şeyler, gün gelir yok olur, gider. Birşeyin (makinanın, bağın…) verimli olabilmesi için sürekli bakılması, özenle korunması gerekir.

Bal bal demekle ağız tatlanmaz atasözü ne anlama gelir?​

Bal bal demekle ağız tatlanmaz atasözü ne anlama gelir?
Direk anlatıma sahip sayılabilecek atasözlerinden birisi de “bal bal demekle ağız tatlanmaz” olmaktadır. Bu atasözünde anlatılmak istenen; istenilen veya dilekte bulunan bir şeyin sadece söyleyerek hiçbir aksiyona katılmadan gerçekleşmesi mümkün olmamaktadır.

Abanın kadri yağmurda bilinir atasözü ne anlama gelir?​

[1] Abanın kadri yağmurda bilinir atasözü “Daha önce kıymetsiz gibi görünen bir çok şeyin,kullanım zamanı gelince değerinin artması.

Vakit nakittir kim demiştir?​

Vakit nakittir kim demiştir?
Benjamin Franklin, aynen “Vakit, Nakittir (Remember that Time is Money)” diye kullandığı için bu ifade, bir aforizma olarak Benjamin Franklin’e atfedilir.

Atı alan üsküdarı geçti deyim mi?​

Örneğin, “Atı alan Üsküdar’ı geçti” sözü bugün yaygın bir deyim olarak kullanılmakla beraber “At alan Üsküdar’ı geçti, at almayan çukurunu açtı (eşti, kazdı).” atasözünden alınmış bir bölümüdür.

Bağ olur ne demek?​

Bağ olur ne demek?
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’ne göre “Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur” atasözü; “Bakımı yapılan ve ilgilenilen şeyler kişiye yarar olarak döner. Ancak bakımsız ve ilgisiz bırakılan şeyler işe yaramaz, aksine zarara sebep olabilir” anlamına gelir.

Olur bakmazsan dağ olur anlamı nedir?​

 
"Bal tutan parmağını yalar" atasözü, bir kişinin büyük imkanlara sahip olduğu bir durumda bulunduğunda, bu imkanlardan bir miktar da olsa kendisinin de faydalanabileceğini ifade eder. Yani, bir işin önemli bir konumunda olan kişi, o işteki imkanlardan kendine düşen payı alabilir.

"Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur" atasözü ise, bir şeyin bakımının yapıldığında ve ilgi gördüğünde faydalı bir duruma geleceğini, ancak bakımsız bırakıldığında zararlı hale gelebileceğini anlatır. Bu atasözüyle, herhangi bir şeyin düzenli olarak kontrol edilip ilgi görmesi gerektiği vurgulanır.

"Bal bal demekle ağız tatlanmaz" atasözü ise, sadece bir şeyi dile getirmekle veya dilemekle istenilen sonucun elde edilemeyeceğini anlatır. Bir işin gerçekleşmesi için sadece konuşmanın yeterli olmadığını, aksiyon almanın gerekliliğini vurgular.

"Vakit nakittir" atasözü ise, zamana değer verilmesi gerektiğini ve zamanın boşa harcanmaması gerektiğini ifade eder. Zamanın tasarruflu ve verimli bir şekilde kullanılması gerektiğine işaret eder.

"Abanın kadri yağmurda bilinir" atasözü ise, önce değersiz gibi görünen bir şeyin, ihtiyacı olduğunda değer kazanacağını ifade eder. Hazırlıklı olmanın ve önemsenmeyen şeylere de değer vermenin önemini vurgular.

"Bağ olur ne demek" sorusunun cevabı da, bir şeyin doğru şekilde bakımının yapılması halinde yarar sağlayabileceği, ancak ihmal edilirse zarar verebileceği anlamına gelir. İlgi ve özenin öneminin altını çizer.
 
Geri
Üst