- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 223.141
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bal çiği nedir?
Ham bal ya da çiğ bal nedir? Ham Bal; hiç işlenmemiş, doğal bal enzimlerini yitirmemiş ve polenini kaybetmediği için değerini koruyan baldır. Yani arıların işine hiç karışmadan üretilen baldır. Balın hamlık derecesini belirleyen iki temel faktör vardır: ısı ve doku.Balın Viskozitesi nedir?
Koyu renkli, yavaş akan, sıkı yapılı balların, viskozitesi yüksek; açık renkli, gevşek yapılı balların ise viskozitesi düşüktür. Balın viskozitesinin, 2,652-2,914 arasında olduğu belirtilmiştir. Balın kıvamını, nektarın alındığı bitki çeşidi etkilemektedir.1 balın kalite kriterleri nelerdir?
i) Sakkaroz miktarı çiçek balında %5, salgı balında oranından fazla olamaz. j) Suda çözünmeyen madde miktarı balda %0,1 pres balında ise %0,5 oranından fazla olamaz. l) Balda asitlik miktarı 40 meq/kg. dan fazla olamaz. m) Balda diastaz sayısı 8 den az olamaz.
Petek bal plastik kapta saklanır mi?
Tabii ki balı satın alırken bir kap otomatik olarak elinize ulaşmış oluyor ancak bu balı bölmek veya satın alınan ilk kapta oluşan hasarlar neticesinde balı başka kaplara transfer etmek gerektiğinde cam kavanozlar, plastik kaplar ve turşu kavanozları gibi malzemeler kullanılabilir.
Polifloral nedir?
Polifloralı bal, arıların farklı çiçeklerden topladıkları nektarlar ile yaptıkları bir çiçek balı türüdür. Polifloralı bal, arıların farklı çiçeklerden topladıkları nektarlar ile yaptıkları bir çiçek balı türüdür. Türkiye’nin ballı bitki örtüsü zenginliği polifloralı balların kavanozlanabilmesi için elverişlidir.Balın Viskozitesi fazla mı?
Ağır bünyeli bir balın akıcılığı yavaş yani viskozitesi yüksek olur. Viskozite balın içerisindeki su miktarıyla yakından ilgilidir. Balın özgül ağırlığı içerisindeki su miktarı ve sıcaklığa göre değişmektedir. 20 °C de balın özgül ağırlığı 1,4225 bulunmuştur.Balın kalitesi nasıl ölçülür?
Su: Bal yüzde 20’den daha az su içerir….Bal testlerinde aranan özellikler şunlardır:
- En yüksek nem oranı (her iki bal türünde de yüzde 20)
- En yüksek sakaroz miktarı (çiçek balında 100 gramda 5-15 gram, salgı balında 5-10 gram)
- En düşük früktoz ve glükoz miktarı (çiçek balında 100 gramda 60 gram, salgı balında 45 gram)
Petek bal hangi kapta saklanır mi?
Balınızı cam kavanozda veya dayanıklı yapıya sahip güvenilir ambalajlarda muhafaza etmeye özen göstermelisiniz. Balı uzun süre boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalacak ortamlarda tutmamalısınız. Mümkün olduğunca ışık almayan bir yerde saklamalısınız.