AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bakteriyel antijenler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bakteriyel antijenler nelerdir?​

Bakteri ve virüs olarak tanımlanan mikropların vücudumuz tarafından yabancı olarak tanınmasını sağlayan küçük maddelere ‘antijen’ denir. Antijenler mikropların tanınmasında “anahtar” rol oynar. Vücudumuzu hastalık yapan mikroplardan koruyan savunma sistemine ‘immün sistem’ denir.

Antijen Nedir immünoloji?​

Antijen- Antikor-İmmunizasyon Vücutta spesifik antikor sentezini uyarabilen ve meydana gelen antikorlar ile özel reaksiyon verebilen maddelere ANTİJEN denir. Vücuda verildiklerinde ya da girdiklerinde spesifik bir immun yanıt (sıvısal, hücresel, tolerans vb gibi) oluşturabilen maddelere de İMMUNOJEN adı verilir.

Antijen nerede üretilir?​

Antijen nerede üretilir?
Bu mekanizmaların arasında en önemli olanlarından birisi antikor üretimidir. Antikorlar, B lenfositleri ya da B hücreleri adı verilen özel akyuvar hücreleri tarafından üretilir. Bir antijen, B hücresi yüzeyine bağlandığında, B hücresini, klon adı verilen bir grup özdeş hücreye bölünmesi ve olgunlaşması için uyarır.

Antijen ve antikor birleşmesi nedir?​

Partiküler yapıdaki antijenin özgül antikor ile birleşmesi sonucu oluşan reaksiyona “aglütinasyon reaksiyonu” denir. Aglütinasyon reaksiyonunda rol oynayan antijenler, bakteri hücresi, eritrosit gibi partiküler özelliktedir.

Iyi bir antijen nasıl olmalı?​

Molekül organizmaya yabancı olmalıdır. Bir hayvanın kendi molekülleri kendisine karşı antijen değildir ancak başka hayvanda antijen özelliği gösterir. Prensipte molekül konağın moleküllerine ne kadar yabancı ise o kadar iyi antijendir.

Rh kan gruplu bireylerin alyuvarlarında ne bulunmaz?​

Rh kan gruplu bireylerin alyuvarlarında ne bulunmaz?
Alyuvarlarının içerisinde A antijeni bulunur. Kanın sıvı kısmında anti-B antikorları vardır. Rh sistemi ise RhD grubundan bulunan D antijeninden yola çıkılarak bulunur. A Rh- grubunda ise D antijeni bulunmaz.

A ve B antijenleri nerede bulunur?​

Eritrositlerin yüzeyinde; A antijeni varsa A kan grubu, B antijeni var ise B kan grubu, her ikisi var ise AB kan grubu, antijen içermiyorsa 0 Kan grubu olarak adlandırılır. Vücudun bağışıklık sisteminin ürettiği antikorlarda (vücudun savunma sisteminde rol alan protein yapısındaki madde) kanda bulunmaktadır.

Kaç çeşit antijen vardır?​

HÜCRE YÜZEY ANTİJENLERİ: Bunlar iki çeşittir. antijenleri: Eritrositlerdeki trisakkaritlere tutunurlar. B- Doku uygunluk (MHC’ler) antijenleri: Çekirdekli hücrelerin zarında bulunur ve doku naklinde önemlidir.
 
Antijenler, vücudumuzda immunolojik tepkileri başlatan ve bağışıklık sistemi tarafından tanınan moleküllerdir. Bakteriyel antijenler de mikroorganizmaların yüzeyinde bulunan moleküllerdir ve bağışıklık sistemi tarafından yabancı olarak tanınarak immun yanıt oluşturulmasını sağlar. Bu moleküller genellikle bakterilerin hücre duvarları, zarları veya salgıladıkları toksinlerde bulunabilir. Bağışıklık sistemi, bu antijenlere karşı antikorlar üreterek veya hücresel immün yanıtlarla mikroplarla savaşır.

Antijenler genellikle vücutta üretilmezler, dışarıdan mikropların veya aşıların vücuda girmesiyle oluşurlar. Mikroplardaki antijenlerin bağışıklık sistemi tarafından tanınması, vücudu hastalıklara karşı koruyan immun yanıtların oluşturulmasını sağlar.

Antijenlerin vücuda girdiklerinde B lenfositleri veya B hücreleri adı verilen özel akyuvar hücreleri tarafından tanınması sonucu antikorlar üretilir. Bu antikorlar, spesifik antijenlere karşı etkili bir şekilde reaksiyon göstererek bağışıklık sisteminin mikroplarla savaşmasına yardımcı olur.

Moleküler düzeyde, iyi bir antijen olması için organizmaya yabancı olması gerekmektedir. Yani molekül, organizmanın kendi moleküllerine karşı yabancı ve tanınabilir olmalıdır. Bu sayede bağışıklık sistemi, antijeni tanır ve buna karşı etkili bir immun yanıt oluşturabilir.

Bakteriyel antijenlerin, vücutta çeşitli immun reaksiyonlara neden olması ve bağışıklık sisteminin mikroplarla savaşmasında önemli rol oynaması, immunolojinin temel konularından biridir. Bu antijenlerin tanınması ve antikor üretimi, vücudun hastalıklara karşı korunmasında kritik bir öneme sahiptir.
 
Geri
Üst