AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bakterilerin hepsinde kamci var mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bakterilerin hepsinde kamçı var mı?​

✓ Gr+ bakterilerde peptidoglikan ve sitoplazmik zar arasında, Gr- bakterilerde ise dış membran ve sitoplazmik zar arasında yer alır. Bakterilerin hemen hemen yarısı kamçı adı verilen bir organ yardımıyla hareket edebilir.

Kamçı hangi canlılarda bulunur?​

Kamçı bakterilerde olduğu gibi bazı bitki ve hayvan hücrelerinde de bulunmaktadır. Bu canlılarda kamçının görevi daha çok korunma amaçlıdır. Bilimsel kaynaklarda hayvan ve bitki hücrelerinde yer alan kamçıdan sil olarak bahsedildiğini görmek de mümkündür.

Kamçı nasıl oluşur?​

Kamçı nasıl oluşur?
Bakteriyel kamçının yapısını, proteinden oluşmuş olan flagellin oluşturur ve yaklaşık olarak 20 nanometre kalınlığındaki içi boş bir tüp halindedir. Sarmaldır ve hücre zarının dışında, “kanca” adı verilen eğik bir kısmı bulunur; bu kanca sayesinde sarmalını hücreden dışarı herhangi bir noktaya yönlendirebilir.

Tüm bakterilerde plazmit var mı?​

Tüm bakterilerde plazmit var mı?
Plazmid, kendi kendini eşleyebilen, kromozomdan ayrı bir DNA parçasıdır. Tipik olarak dairesel ve çift sarmallıdır. Genelde bakterilerde, bazen ökaryotlarda da (örneğin Saccharomyces cerevisiae deki 2 mikrometre plazmidi ) bulunur.

Arkelerde kamçı var mı?​

Arkelerin flagellası(kamçısı), bakteri flagellasına yüzeysel olarak benzese de yapı ve oluşum bakımından çok farklıdır. Bakteri flagellaları değişime uğramış bir tip III salgı sistemidir, oysa arkae flagellası tip IV pilusa benzeyip, tip II salgı sistemine benzer bir salgı sistemi kullanırlar.

Memelilerde kamçı hangi hücrelerde bulunur?​

öglena ve memeli spremleri kamçılarla hareket eder. prokaryot hücrelerde sil ve kamçılar bulunur fakat bu yapılar mikrotübül içermez.

Kamçı neden yapılır?​

Kamçı neden yapılır?
Kırbaç ve kamçı, genellikle sopa gibi sert bir cismin ucuna ip veya sırım gibi esnek ve hareketli malzemeler iliştirilerek yapılmış dayak ve kontrol araçları. Genellikle uzun, bükülgen ve uca doğru incelenlere kamçı, bir değnek ucuna deri veya sırım bağlanarak yapılan daha kısa olanlara kırbaç denir.

Kamçı Mikrotübül yapılı mıdır?​

Kamçı Mikrotübül yapılı mıdır?
Mikrotübüller, hücre iskeletini oluşturan yapılardan olup, reseptörleri tutarlar veya serbest bırakırlar. Protein yapıda olup, uzun, içi boş silindirik yapılardır. Ökaryot kamçısı (flagella) içerisinde mikrotübüller bulunduğu halde prokaryot kamçısında bulunmaz.
 
Bakterilerin hepsinde kamçı bulunmaz. Kamçı, bakterilerin yaklaşık olarak yarısında bulunan bir organ olup hareket etmelerini sağlar. Gram pozitif bakterilerde peptidoglikan ve sitoplazmik zar arasında, gram negatif bakterilerde ise dış membran ve sitoplazmik zar arasında yer alır. Kamçı, bakteriyel kamçının yapısını oluşturan flagellin proteini tarafından oluşturulur ve sarmal bir yapıya sahiptir. Kamçı, bir kanca aracılığıyla hücre zarının dışında herhangi bir noktaya yönlendirilebilir.

Kamçı, bazı bitki ve hayvan hücrelerinde de bulunabilir. Bu canlılardaki kamçı genellikle korunma amaçlı olarak kullanılır. Hayvan ve bitki hücrelerindeki kamçıdan da "sil" olarak bahsedilebilir.

Plazmit ise bakterilerde bulunan, kendi kendini eşleyebilen ve kromozomdan ayrı bir DNA parçasıdır. Dairesel ve çift sarmallı bir yapıya sahiptir ve genellikle bakterilerde bulunur.

Arkealarda kamçı bulunsa da bakterilerdeki kamçıdan farklı bir yapıya sahiptir. Arkelerin flagellası bakteri flagellasına benzer görünse de yapı ve oluşum açısından farklıdır. Arkelerin flagellası, tip IV pilusa benzeyen bir yapıya sahiptir ve tip II salgı sistemine benzer şekilde oluşur.

Memelilerde kamçı; öglena gibi organizmaların ve memeli spermlerinin hareketinde rol oynar. Prokaryot hücrelerde sil ve kamçılar bulunabilir ancak mikrotübül içermezler.

Kamçı, genellikle sopa gibi sert bir cismin ucuna esnek ve hareketli malzemelerin iliştirilmesiyle oluşturulan bir dayak ve kontrol aracıdır. Uzun, bükülgen ve uca doğru incelen yapılar kamçı, kısa olanlar ise kırbaç olarak adlandırılır.

Mikrotübüller, hücre iskeletini oluşturan yapılar arasında yer alır ve protein yapısındadırlar. Ökaryotik kamçı içerisinde mikrotübüller bulunurken prokaryotik kamçılarda bulunmaz. Bu nedenle kamçı mikrotübül yapısına sahip değildir.
 
Geri
Üst