AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bakterilerin antibiyotiklere direnc mutasyon mudur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bakterilerin antibiyotiklere direnç mutasyon mudur?​

Bu, bir bakteri türünün kendisini antibiyotikten koruyacak şekilde değiştiğinde gerçekleşir. Bakteriler iki yolla direnç kazanabilir: bakterinin hayatta kalmasına yardımcı olan yeni bir genetik değişim (mutasyon) geçirmesi ya da direnç genini antibiyotiğe karşı dirençli başka bakteriden kazanması.

Antibiyotik direnci kazanan bakterinin “bakteri” kalması normaldir.?​

Antibiyotik direnci kazanan bakterinin “bakteri” kalması normaldir; çünkü bakteriler dediğimiz grup, yani Bacteria taksonomik alanı, on milyonlarca türü içinde bulunduran devasa bir taksondur. Bu, “İnsanlar maymun benzeri primat atalardan evrimleşmiştir deniyor; ancak memeli yine memeli, demek ki evrim yok.” demek gibidir.
Hangi bakteriler hayatta kalıyor dayanıksız bakterilere?
Dayanıklı olan bakteriler hayatta kalıyor dayanıksız olanlar ise ölüyor böyle bir mekanizma mevcut. Ayrıca bakteriler arasında gen alışverişi durumu da mevcut dayanıklı bakterilerden dayanıksız bakterilere gerçekleşen gen alışverişi dayanıksız bakterileri dayanıklı hale getiriyor.
Yani bakteriler antibiyotiğe karşı savunma mekanizması geliştirmiş değillerdir?
Yani bakteriler antibiyotiğin etkisine maruz kalınca, “evrimleşerek” bu ilaca karşı yeni bir savunma mekanizması geliştirmiş değillerdir. “Dirençli” adı verilen bakteriler sadece, baştan beri o antibiyotiğin etki ettiği proteine sahip olmayan, dolayısıyla antibiyotiğin zarar veremediği bakterilerdir.

Hangi bakterilerin hücre duvarı yoktur?​

Bazen antibiyotik tedavisine rağmen bakteriler yaşamaya ve çoğalmaya devam eder. Örneğin birçok bakteri aminoasit ve şekerden oluşan, kendisini adeta bir kafes gibi saran hücre duvarına sahipken bazı bakterilerin hücre duvarı yoktur. 1927’lerde keşfedilen ve dünyanın ilk antibiyotiği olan penisilin bakterilerde hücre duvarı oluşumunu önler.
 
Geri
Üst