Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bakterilerin antibiyotik direnci gelistirme mekanizmalari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bakterilerin antibiyotik direnci geliştirme mekanizmaları nelerdir?​

Bakterilerde gözlenen antibiyotik direnci temel olarak iki sebepten ortaya çıkmaktadır. Bunlardan ilki mutasyonlardan kaynaklanan direnç, bir diğeri ise bakteriler arası yatay gen transferidir.

Antibiyotik etki mekanizmaları nelerdir?​

Antibiyotikler, genellikle, mikroorganizmalar üzerinde hücre duvarı, sitoplasmik membran, protein, veya nükleik asit sentezlerine engel olarak veya bozarak etki yaparlar. Penisilin, sefalosporin, sikloserin, vankomisin, ristosin, fulvisin gibi antibitoyikler hücre duvarı sentezine mani olurlar.

Antibiyotik direncine karşı ne yapmalıyız?​

Antibiyotik direncine karşı ne yapmalıyız?
Antibiyotik direncine karşı mücadele iki başlık altında değerlendirilebilir. Bunlardan ilki yeni ilaçların geliştirilmesi (antibiyotikler, direnç gelişimini veya etkililiğini baskılayan ilaçlar vb.); ikincisi ise antibiyotik direnci gelişimini yavaşlatarak mevcut antibiyotiklerin etkililiğini artırmaktır.

Antibiyotik neden etki etmez?​

Antibiyotik neden etki etmez?
Antibiyotiklerin virüsler üzerine ETKİSİ YOKTUR. Virüsler çok küçüktür ve kendiliklerinden metabolizmaları yoktur. Bu nedenle kendi başlarına üreme yetenekleri yoktur. İçlerine girdikleri hücreleri zorlayarak, adeta, yeni virüs üretmek için kullanırlar.

Antibiyotik direnci nedir nasıl oluşur?​

Antibiyotiğe direnç, bakterilerin antibiyotiğin etkilerini yok etmek veya önlemek için bir veya birkaç geni ele geçirmesiyle gerçekleşir. Bunu, bir geni mutasyona uğratarak veya bu geni başka bir mikroptan edinerek yaparlar. Sonrasında, direnç bir iki yolla bedene yayılır.

Antibiyotik direnci nedir ve nasıl önlenebilir?​

Antibiyotik direnci sorunu nasıl önlenebilir veya en aza indirilebilir?
- Sağlık uzmanınız ihtiyacınız olmadığını söylüyorsa antibiyotik konusunda ısrar etmeyin.
- Her zaman tam antibiyotik kürünü alın.
- Asla başkasının antibiyotiklerini paylaşmayın veya kullanmayın.
- Viral bir enfeksiyon için antibiyotik almayın.

Antibiyotik kullanımı vücut direncini düşürür mü?​

Antibiyotik kullanımı vücut direncini düşürür mü?
Gereksiz yere kullanılan antibiyotikler mikroplara karşı koruyan bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu bağışıklık sistemi zayıflayınca da alerjiye neden olan bağışıklık sistemi daha aktif hale gelir ve alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına davetiye çıkarmış olur.

Antibiyotik direnci nasıl anlaşılır?​

Antibiyotik direnci nasıl anlaşılır?
Belirli bir hastalığa karşı antibiyotik kullanılmaya başladığında istenen etkilerin kısa sürede görülmemesi ve antibiyotiğin mevcut hastalığa net bir şekilde yanıt vermemesi antibiyotik direncinin geliştiğini göstermektedir.
 
Bakterilerin antibiyotik direnci geliştirme mekanizmaları karmaşık ve çeşitlidir. İşte bazı yaygın mekanizmalar:

1. **Mutasyonlar**: Bakterilerin DNA'sındaki doğal mutasyonlar, antibiyotiklere karşı direnç geliştirebilir. Bu mutasyonlar sonucunda bakteri hücreleri antibiyotiklere karşı savunma mekanizmaları geliştirebilir.

2. **Plazmitler ve Gen Transferi**: Bakteriler arasında gen transferi, özellikle plazmit olarak adlandırılan genetik materyalin diğer bakterilere taşınmasıyla gerçekleşir. Antibiyotik direnci genlerini içeren plazmitler, bakteriler arasında hızla yayılabilir.

3. **İlaçların Hedef Molekülleri Değiştirme**: Bazı bakteriler, antibiyotiklerin hedef moleküllerini değiştirerek ilacın etkisiz hale gelmesini sağlarlar.

4. **Pompa ve Salgılama Sistemleri**: Bazı bakteriler, hücre dışına antibiyotik atmak veya hücre içinde antibiyotiği tutmak için özel pompalar ve salgılama sistemleri kullanabilirler. Bu da antibiyotiğin hücreye girişini veya etkisini engelleyebilir.

Antibiyotik direnci ile mücadele etmek için, doğru antibiyotik kullanımı, yeni antibiyotiklerin araştırılması ve geliştirilmesi, hastalara uygun dozlarda ve sürelerde antibiyotik verilmesi gibi stratejiler benimsenmelidir. Bu sayede antibiyotik direnci sorunu kontrol altına alınabilir ve antibiyotiklerin etkinliği korunabilir.
 
Geri
Üst