AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bakterilerde nukleik asit yapisi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bakterilerde nükleik asit yapısı nedir?​

Bakterilerdeki DNA, sarmal ve çift iplikçikli iki adet polinukleotid’den oluşmuştur. Yapısında, pürin veya pirimidin bazlarından biri + pentoz şekeri (2-D-oxy D-riboz) + fosforik asit (H3PO4) bulunur. RNA’da ise pentoz şekeri sadece D-riboz olur.

Bakterilerde genetik materyaller nelerdir?​

Genetik Materyallerin Yapısı Nukleik asitler, prokaryotik ve ökaryotiklerin, virus, plasmid, faj, transpozon, IS-elementlerinin temel makromolekülünü oluşturduğundan, ayrıca bütün yaşamsal fonksiyonları ve kalıtsal özellikleri de yönettiğinden çok önemli rollere sahiptirler.
Bakterilerde bulunan yapılar nelerdir?
Bakterilerde zar kaplı bir çekirdek yoktur ve kromozom tipik olarak sitoplazmada yer alan, nükleoit olarak adlandırılan düzensiz şekilli bir cismin içinde yer alır. Nükleoitte DNA, onunla ilişkili proteinler ve RNA bulunur.

Bakterilerde hareketi sağlayan yapılar nelerdir?​

Kamçı, Flagella ya da Flagellum , ince, uzun ve iplik benzeri organeller olup hücrelerin yüzeyinden çıkar, hareket ve beslenmede kullanılır. Aynı zamanda akıcı madde ve tanecik nakline yararlar.

Bakterilerde DNA eşlenir mi?​

Böyle transdüksiyona da sınırlı transdüksiyon adı verilir. Fajlar tarafından, konakçısından alınan ve bazı karakterleri (genleri) taşıyan DNA segmenti, faj başka hücreyi infekte ettiğinde, bu hücreye aktarılır. Ancak, bu DNA parçası hücre içinde kalır, bakteri DNA’sı ile birleşmez.
Halkasal DNA nerede bulunur?
DNA çekirdek zarı ile sarılıp korunmaz, sitoplazma içerisinde serbest bir halde bulunur. Plazmid DNA denilen halkasal DNA yapısı görülür.
Bakterilerin yüzeylere ve birbirlerine tutunmak için pilus denen kısa uzantıları vardır. Piluslar aynı zamanda iki bakteri arasında DNA aktarımında rol alır. Bakteri DNA’sı zar ile çevrili değildir.
b-) Ototrof bakteriler: İhtiyaç duydukları organik besinleri sentezleyebilen bakterilerdir. Fotoototrof (fotosentetik) bakteriler: Besinlerini fotosentez yoluyla üreten bakteriler enerji kaynağı olarak güneş ışığını kullanırlar. Fotosentez sırasında genellikle CO2 ve H2O, bazıları H2O yerine H2S kullanır.
Bu bakterilerin ilaçlara karşı direnç kazanmasını sağlarlar.?
Bakterilerin ilaçlara karşı direnç kazanmasında etkili olurlar. Konjugasyonla başka bir bakteriye aktarılabilir. -Ribozomları bulunur. -Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı görevi yapan enzimler bulunur. -Hücre zarı üzerinde PEPTİDOGLİKAN (protein+glikoz )yapılı hücre duvarı bulunur.

Hangi ortamlarda bakteriler bozulabilir?​

Yani bakteriler uygun ortamlarda çok hızlı çoğalırlar. Bakteriler için uygun ortam şartları; yeterli besin, nem ve uygun sıcaklıktır. Bu ortamlarda besinlerin bozulmasının hızlı gerçekleşmesinin nedeni, bakteriler için ideal ortamlar olmalarıdır.
 
Geri
Üst