AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bakterilerde Hücre Duvarı

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.379
Tepkime puanı
1
Puan
1
Bakterilerde Hücresel Duvarı Nedir
Bakterilerde Hücre Duvarı
Hücreli Duvarı
Hücresel Duvarı;
Hücreye şeklini veren, onu maddesel ve kimyasal etkilerden koruyan epeyce sert bir yapıdır Bakterilerin hücresel duvarı ince ve esnektir İç basınç ya da turgor, ozmotik olarak ayarlanmaktadır Hücreli zarından çok sayıda tuzlar ve alçak moleküllü maddeler geçebilmektedir Çepersiz bir bakteri hücresi cilt kaplamasız, şişirilmiş bir topa benzer ve her lahza patlayabilir Zar varlığı diferansiyel boyama, plasmoliz, elektron mikroskopisi teknikleriyle ortaya konmuştur Hücreli duvarı elektron mikroskobu incelemelerinde yassı, çizgili, sitoplazmik yapıların çıktığı bir dağılma yeri yer alan kılıf görünümündedir Yüzeyi kaygan, düz, parlak ve sınırları hücre şeklininki gibidir Gözenekli Olan duvarı salgıların dışarı atılmasını, bir takım besin maddelerinin içeri alınmasını engellemeyen sanki geçirgen bir yapı olup bakterinin kuru ağırlığının %20 ’sini teşkil eder Bakteri hücreli yapısıyla ilgili ilk ayırım Koch ’un bir asistanı olan Danimarkalı bakteriyolog Christian GRAM (1884) göre ortaya konmuştur Bu inceden inceye araştıran fiske edilmiş bakteri hücrelerini kristal violet ile boyadıktan daha sonra Lugol çözeltisi ile muamele etmiş, sonradan etanol ile yıkama işlemi sonucu bir takım bakterilerin boyayı koruduğu bazılarının ise kaybettiklerini ayrım etmiştir Boyayı kaybeden hücreler ikinci boya (safranin) uygulaması ile kırmızıya boyanmıştır Olayın nedenini analiz etmek için bazı denemeler yapan inceden inceye araştıran boyanmış gram artı bakterilerin hücre çeperleri parçalandığında protoplastın boyalı kaldığı, lakin içki muamelesiyle boyayı saldığını enzimatik yolla çeperi uzaklaştırılmış gram pozitif bakterilerin bu özelliklerini kaybettiklerini gözlemlemiştir Deneylerinden boyama sonucu görülen yapının sitoplâzma olduğu; alkolde dekolorizasyonun çeperin özelliği olduğu sonucunu çıkarmıştır Gram negatif ve gram fazla bakterilerin hücreli çeperleri çeşitlilik göstermektedir Bakterilerde olağan olarak gram negatif ve gram artı iki büyük kategoride yüzey (çeper) yapısı belirtilmekteyse de günümüzde dört müşteri yüzey (zar) yapısı laf konusudur (1) Çepersizler (Mycoplasmas, Thermoplasmas), (2) gram pozitif yüzey yapısı, (3) gram negatif yüzey yapısı, (4) Archaeobacterial yüzey tipi
Gram pozitif gözenekli olan çeperi; Elektron mikroskobu gözlemlerinde 30–80 nm kalınlıkta türdeş bir tabakadan ibaret olduğu belirlenmiştir Esas alaşım (çeper kuru ağırlığının %30 ’dan fazlası) murein (peptidoglikan), polisakkarit veya teikoik asit (ya da ikisi birlikte) veyahut teikuronik asittir Asit fast olanlar hariç lipit bulunmaz Asit fast olanlarda (örneğin Nocardia, Mycobacterium, Corynebacterium) lipit, bilhassa mikolik asit bulunur Yüksek molekül ağırlıklı bu maddenin yapısındaki farklılıklar grupların ayırt edilmesinde kullanılmaktadır Hücre duvarı yapısında protein, polisakkarit ve lipit azdır Bunlar murein ağını dıştan mozaik şeklinde kaplar Murein gram pozitiflerde çok tabakalıdır *
 
Bakterilerde hücre duvarı, hücreye şeklini veren ve onu maddesel ve kimyasal etkilerden koruyan oldukça sert bir yapıdır. Bakterilerin hücresel duvarı ince ve esnektir. İç basınç ya da turgor, ozmotik olarak ayarlanmaktadır ve hücre zarından çok sayıda tuzlar ve alçak moleküllü maddeler geçebilmektedir.

Çepersiz bir bakteri hücresi, cilt kaplamasız, şişirilmiş bir topa benzer ve her an patlayabilir. Zar varlığı diferansiyel boyama, plazmoliz, elektron mikroskopisi gibi tekniklerle belirlenebilir. Hücre duvarı elektron mikroskobu incelemelerinde yassı, çizgili, sitoplazmik yapıların çıktığı bir dağılma yeri yer alan kılıf görünümündedir. Yüzeyi kaygan, düz, parlak ve sınırları hücre şekline benzemektedir.

Hücre duvarı, bakterinin kuru ağırlığının %20'sini oluşturur ve salgıların dışarı atılmasını, besin maddelerinin içeri alınmasını engellemeden geçirgen bir yapıya sahiptir. Gram pozitif ve gram negatif bakteriler arasında yapısal farklılıklar bulunmaktadır. Gram pozitif bakterilerde gözenekli olan hücre duvarı, 30-80 nm kalınlığında türdeş bir tabakadan oluşmaktadır ve murein (peptidoglikan) isimli alaşımdan oluşur. Ayrıca polisakkarit veya teikoik asit de içerebilir.

Bakterilerin hücre duvarı yapısında protein, polisakkarit ve lipit bulunmasına rağmen, bu maddeler genellikle murein ağını dıştan mozaik şeklinde kaplar. Murein tabakaları gram pozitif bakterilerde çok tabakalı olabilir. Bazı asit fast bakterilerde (örneğin Nocardia, Mycobacterium, Corynebacterium), lipit içeriği yüksek olup özellikle mikolik asit bulunabilir. Bu farklılıklar, bakteri gruplarının ayırt edilmesinde kullanılan önemli özelliklerdir.
 
Geri
Üst