AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bakterilerde hangi yapilar bulunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bakterilerde hangi yapılar bulunur?​

Bakteriler prokaryot olduklarından dolayı sitoplazmalarında ender olarak zar kaplı organeller bulundururlar, içlerinde büyük boylu yapılardan az sayıda olur. Bakterilerde hücre çekirdeği, mitokondrisi, kloroplast ve ökaryotlarda bulunan, Golgi aygıtı ve endoplazmik retikulum gibi diğer organellerden yoktur.

Bakterilerin yapısında neler bulunur?​

Bakteri sitoplazması sıvı karakterde olup, yaklaşık ’i sudan ibarettir. Sitoplazma içinde nükleik asitler (DNA ve RNA), enzimler, amino asitler, karbonhidratlar, lipidler, inorganik iyonlar ve düşük molekül ağırlıklı birçok bileşik bulunur.

Bakterilerde hangi moleküller bulunur?​

Bakterilerde hangi moleküller bulunur?
Bakterilerin vegetatif formlarında, p-90 arasında bulunan su, sporlarda ise %5-20 kadardır. Bakterinin geri kalan kısmı kuru maddeyi oluşturur. Bu kuru maddede, karbon, hidrojen, oksijen, nitrogen ve kül (P2O5, Na2O, MgO, CaO, SiO2, SO2, FeO) bulunur.

Mezozom tüm bakterilerde var mı?​

Mezozom, biyolojik bir terim olması ile bilinmektedir. Bu yapı bakterilerin yapısında bulunmaktadır. Mezozom yapısı mitokondriye benzerliği ile de dikkat çekmektedir. Mezozom yapısı solunum yapan bakteriler ile bunun yanında fakültatif bakterilerde bulunan bir yapıdır.

Bakteriler de kloroplast var mı?​

Fotosentezi yapan kloroplast değil, klorofil molekülleridir. Kloroplast içinde klorofil bulunur ancak fotosentetik bakterilerde kloroplast olmadığından klorofil sitoplazmada serbest bulunur.

Bakterilerin koruma yapısı nedir?​

Bakterilerin koruma yapısı nedir?
1.Koruma fonksiyonu: Hücre duvarı bakteriyi çeşitli fiziksel ve kimyasal dış etkenlere ve diğer yabancı organizmalara karşı korur. 2. Şekil verme fonksiyonu: Sert fakat aynı zamanda elastik bir yapı özelliğine sahip olduğu için bakterilere şekil ve esneklik verir, iç ozmotik basınca karşı koymalarını sağlar.

Bütün bakterilerde plazmit var mı?​

Plazmid, kendi kendini eşleyebilen, kromozomdan ayrı bir DNA parçasıdır. Tipik olarak dairesel ve çift sarmallıdır. Genelde bakterilerde, bazen ökaryotlarda da (örneğin Saccharomyces cerevisiae deki 2 mikrometre plazmidi ) bulunur.

Mezozom hangi hücrelerde bulunur?​

Mezozom, bakteri sitoplazmik zarının hücre içine doğru katlantılar yapmasıyla oluşan yapıdır. Oksijenli solunum yapan bakterilerde ve Fakültatif bakterilerde görülür. Mezozom üzerinde solunum enzimleri bulunur.

Bakteri mezozom ne işe yarar?​

Bakteri mezozom ne işe yarar?
bakterilerde sitoplazmik zarin sitoplazma icerisine dogru girinti yapmasi sonucu olusan mitokondri görevi üstlenen zar cisimcigi de denilen organel.bakterinin bölünmesi sirasinda enine zar olusumunu saglama,hücre zarini sentezleme,spor meydana getirme gibi görevleri vardir.

Kloroplast kimde var?​

Kloroplast, fotosentezin gerçekleştiği sitoplazmik organeldir.Bitkilerin sadece yeşil kısımlarında bulunur. Bitkide besin ve oksijen üretilmesini sağlar. Genellikle yeşil renkli olduğu için bitkilerin çoğunun yeşil renkli olmasının temel sebebidir.

Bakteri morfolojileri nelerdir?​

Bakterilerin Morfolojik Özellikleri
- Yuvarlak Biçimdeki Bakteriler. Yuvarlak şekilde görülen bakterilere, genellikle, kok adı verilmektedir.
- Çomak Biçimindeki Bakteriler. Çomak biçimdeki bakteriler silindirik veya buna yakın bir görünüme sahip olduklarından boyları enlerinden daha uzundur.
- Sarmal Biçimli Bakteriler.
 
Bakterilerin yapısında bulunan ve genellikle görülen morfolojik özellikler şunlardır:

1. **Yuvarlak Biçimdeki Bakteriler (Kok):** Genellikle yuvarlak şekilde görülen bakterilere "kok" adı verilir.

2. **Çomak Biçimindeki Bakteriler:** Silindirik veya buna yakın bir görünüme sahip oldukları için boyunları enlerinden daha uzun olan bakterilerdir.

3. **Sarmal Biçimli Bakteriler:** Sarmal veya helisel yapıda olan bakterilerdir.

Bu morfolojik özellikler bakterilerin şekillerini ve yapılarını tanımlamak için kullanılır.Çeşitli bakteri türleri farklı morfolojik yapılar sergileyebilirler.
 
Geri
Üst