AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bakteriler okaryot mudur prokaryot mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.190
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bakteriler ökaryot mudur prokaryot mu?​

3.3.1. Bakteriler (Şekil 1a) arkealar ve siyanobakteriler prokaryot hücre yapısına sahip canlılardır. Prokaryotik canlıların zarla çevrili çekirdeği (nükleus) ve organelleri yoktur. Peptidoglikan yapıda hücre duvarları vardır ve mitoz bölünme ile çoğalırlar.

Hangi Bakteriler prokaryot?​

Prokaryotlar ya da Prokaryota; bakteriler, mavi-yeşil algler, riketsiyalar, aktinomisetler ve mikroplazmaların gruplarının dahil olduğu; gerçek çekirdek zarları ve membrana bağlı organelleri olmayan, fosfolipid barındıran hücre duvarı ve tek helezonlu DNA molekülü hücre içinde serbest halde bulunan mikroorganizmaları …

Prokaryot Hucrede ne var?​

Prokaryot Hucrede ne var?
Tüm prokaryotik hücrelerde hücre zarı, nüclear bölge ve ribozom bulunmaktadır. Bunun yanında bazılarında bunlara ilave olarak flagella, pilus, kapsül, inklüzyon cisimciği, gaz vesikülü, cyst(sist), spor gibi yapılar bulunabilr.

Bakteriler ökaryot mu?​

Bakteriler ökaryot mu?
Bu tanımlamalar ilk yapıldığı sıralarda bakteriler prokaryotiklere dahil edilmiş, buna karşın mantar, maya, alg, protozoa, bitki ve hayvanlar ise ökaryotikler içinde konulmuştur. Viruslar ise bu iki grubun dışında tutulmuştur.

Bakteriler ökaryot olabilir mi?​

Sıfat hâli ökaryotiktir. Bakteri ve arkeler çekirdeksiz olduklarından beraberce prokaryot olarak adlandırılırlar (evvel (Grekçe: pro-) ve çekirdek (Grekçe: karyon)). Çekirdeğin yanı sıra ökaryotların kloroplast veya mitokondri gibi zarla çevrili çeşitli organelleri vardır.

Prokaryot canlılar nelerdir örnek?​

Prokaryotlar tek hücreli organizmalardır. Bu gruba, bakteriler, mavi-yeşil algler (Cyanobacteria), virüsler, viroidler, mikroplazmalar girer.

Prokaryotlarda ne bulunmaz?​

Prokaryotlarda ne bulunmaz?
Prokaryot olduklarından zarla çevrili çekirdek, mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, golgi gibi organelleri yoktur. Ribozom bütün bakterilerin temel organelidir. DNA, RNA, canlı hücre zarı ve sitoplazma yine bütün bakterilerin temel yapısını oluşturur.
 
Bakteriler ökaryot mudur prokaryot mudur sorusuna cevap vermek gerekirse, bakteriler prokaryot hücre yapısına sahip canlılardır. Prokaryot hücre yapısının belirgin özellikleri arasında zarla çevrili bir çekirdeğin (nükleus) olmaması ve organellerin bulunmaması yer almaktadır. Bakterilerin hücre duvarları genellikle peptidoglikan yapıdadır ve mitoz bölünme ile çoğalırlar. Bu özelliklerine göre, bakteriler prokaryotik canlılar kategorisine girerler.

Prokaryotlar genel olarak gerçek çekirdek zarları ve membrana bağlı organelleri olmayan mikroorganizmalar olarak tanımlanır. Prokaryotik canlılar arasında bakterilerin yanı sıra mavi-yeşil algler, riketsiyalar, aktinomisetler ve mikroplazmalar da bulunmaktadır.

Prokaryot hücrelerde genel olarak hücre zarı, nüclear bölge ve ribozom bulunmaktadır. Bazı prokaryotik hücrelerde ise bunlara ek olarak flagella, pilus, kapsül, inklüzyon cisimciği, gaz vesikülü, cyst(sist), spor gibi yapılar da olabilir.

Bakteriler ökaryotik hücrelere dahil edilmezler çünkü ökaryotik hücreler genellikle çekirdekleri ile karakterizedirler ve zarla çevrili çeşitli organellere sahiptirler. Bakteriler ise prokaryotik hücrelerdir ve çekirdeğe sahip değildirler. Bu nedenle bakteriler, ökaryot olarak değil prokaryotik canlılar olarak sınıflandırılırlar.
 
Geri
Üst