AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bakteriler cogalmak icin uygun sicaklik nem ve besine ihtiyac duyarlar mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bakteriler çoğalmak için uygun sıcaklık nem ve besine ihtiyaç duyarlar mı?​

mikroplar 15-20°C arasında iyi gelişme olanaklarına sahiptirler. Soğuk seven bazı mikroplar ve mantarlar buzdolabı sıcaklığında (+4 °C’ de) kolaylıkla üreyebilir ve gıdaları bozabilirler. Bu nedenle psikrofilik mikroorganizmaların enzimleri -5°C ile +20 °C’ ler arasında aktivite gösterebilirler.

Bakteriler nasıl yok edilir?​

İyi pişirilen besinlerdeki bakteriler ölür. Çiğ ve pastörize edilmemiş süt içilmemesi önemlidir. Staphylococcus aureus: Besinle uğraşan kişilerin deri, burun, boğaz enfeksiyonlarının besine geçmesi ile bulaşır. Bu nedenle, hasta veya elinde kesik yara olan personelin mutfakta çalıştırılmaması önemlidir.

Gram pozitif basil görüldü ne demek?​

Gram pozitif basil görüldü ne demek?
Gram-pozitif gram boyama prosedüründen geçtikten sonra, mikroskop altında mavi-siyah, mor renk alan bakterilerdir. Bu rengin sebebi gram-pozitif bakterilerin hücre duvarlarının kristal viyole/iyot karışımını tutmasıdır.

Bakteriler çoğalmak için neye ihtiyaç duyarlar?​

Bakteriler çoğalmak için neye ihtiyaç duyarlar?
Tüm bakteriler çoğalabilmek için 3 ana besine ihtiyaç duyarlar: Karbon kaynağı (hücresel içeriği oluşturabilmek için) Karbon, bakteri kuru ağırlığının %50’sini oluşturur. Nitrojen kaynağı (protein sentezi için) Nitrojen bakteri kuru ağırlığının %14’ünü oluşturur.

Bakteriler üremek için azota ihtiyaç duyar mı?​

Mikroorganizmaların çoğu tek azot kaynağı olarak NH3 azotu kullanır. Bir kısmı havanın serbest azotunu (N2), hücre içinde NH3’e çevirerek kullanır. Hangi azotu kullanacağı mikroorganizmanın enzimatik özelliğine bağlıdır.

Bakteriler nasıl bölünür?​

Bakteriler belli bir boya kadar büyür ve sonra eşeysiz üreme şekli olan ikili bölünme ile ürerler. En iyi şartlarda bakteriler büyük bir hızla büyür ve ürerler; bakteri topluluklarının sayısı her 9,8 dakikada ikiye katlanabilir. Hücre bölünmesinde birbirinin aynı iki yavru hücre meydana gelir.

Bakteriyel enfeksiyon ne demek?​

Bakteriyel enfeksiyon ne demek?
Bakteriyel enfeksiyonlar Aynı zamanda birçok bakteri, enfeksiyon hastalığı oluşturmadan vücutta kolonize olabilir. Bu bakteriler, vücudun normal florasında yer alan bakteriler olarak sınıflandırılır.

Bakteriler insana zarar verir mi?​

Bakteriler insana zarar verir mi?
Gözle görülmeyen bu bakteriler tüm yaşam alanlarında insan sağlığını tehdit edebiliyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kimselerde, çoğu zaman hastalık kaçınılamaz duruma ulaşıyor.
Gram pozitif basiller hangileri?​
gram pozitif basiller:
- bacillus( sporlu, aerob)
- clostridium( sporlu, anaerob)
- corynebacterium( sporsuz, anaerob)
- listeria’dırlar.(sporsuz, anaerob)
Gram negatif basiller hangileri?​
Klebsiell(Üriner hastalıklar), Acinetobacter, P.aeruginosa ve E.coli Gram Negatif Bakteri içeren hastalıklardır. Bu bakteri türleri hakkında yaşanan en büyük endişe ise tedavi edebilecek görünürde hiçbir ilacın bulunmamasıdır.
 
Bakteriler çoğalırken uygun sıcaklık, nem ve besine ihtiyaç duyarlar. Örneğin, mikroplar genellikle 15-20°C arasında iyi gelişme gösterirler. Bazı mikroplar ve mantarlar ise buzdolabı sıcaklığında (+4°C) kolaylıkla üreyebilirler. Ayrıca, bakterilerin enzimleri genellikle belirli sıcaklık aralıklarında aktif olabilir. Örneğin, psikrofilik mikroorganizmaların enzimleri -5°C ile +20°C arasında aktivite gösterebilir.

Bakterilerin yok edilmesi konusunda ise iyi pişirilmiş besinlerdeki bakteriler ölürler. Ayrıca, çiğ ve pastörize edilmemiş süt tüketmemek de önemlidir. Özellikle Staphylococcus aureus gibi bakteriler, besinle uğraşan kişilerin deri, burun veya boğaz enfeksiyonlarından besine bulaşabilir. Bu nedenle, hastalıklı veya elinde kesik yara bulunan kişilerin mutfakta çalıştırılmaması önemlidir.

Bakterilerin çoğalabilmeleri için ana besin kaynakları şunlardır:

1. **Karbon kaynağı:** Bakteri hücresel içeriği oluşturmak için karbona ihtiyaç duyar. Karbon, bakteri kuru ağırlığının %50'sini oluşturur.

2. **Nitrojen kaynağı:** Protein sentezi için nitrojene ihtiyaç duyarlar. Nitrojen, bakteri kuru ağırlığının %14'ünü oluşturur.

Bakterilerin üremesi için azota ihtiyaçları olabilir. Mikroorganizmalar genellikle NH3 azotunu kullanır veya havadaki serbest azotu (N2) kullanarak hücre içinde NH3'e dönüştürerek kullanırlar. Bu durum mikroorganizmanın enzimatik özelliklerine bağlıdır.

Bakteriler, eşeysiz üreme şekli olan ikili bölünme ile ürerler. Belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra hücre bölünür ve iki yavru hücre oluşur. En uygun koşullarda bakteriler çok hızlı bir şekilde çoğalabilirler. Hücre bölünmesinin sonucunda iki aynı hücre meydana gelir.

Bakteriyel enfeksiyonlar, bazı bakterilerin vücuda girerek hastalık oluşturduğu durumları ifade eder. Ancak, vücutta bazı bakteriler normal flora olarak bulunabilir ve sağlık sorununa yol açmazlar.

Bakteriler insan sağlığına zarar verebilir, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi hastalıklara neden olabilirler. Özellikle çocuklar ve yaşlılar, bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olabilirler.

Gram pozitif basiller (bacillus, clostridium, corynebacterium, listeria gibi) ve gram negatif basiller (Klebsiell, Acinetobacter, P. aeruginosa, E. coli gibi) ise farklı bakteri türleridir. Bu bazillerin insan sağlığı üzerinde farklı etkileri olabilir ve bazıları tedavi edilmesi zor hastalıklara yol açabilir.
 
Geri
Üst