AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bakim maliyeti kalemleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Bakım maliyeti kalemleri nelerdir?​

Bakım maliyeti, temel olarak bakımda kullanılan işçilik ve malzeme bedelleri- nin toplamı olarak hesaplansa da, farklı yaklaşımlar ortaya konulan uygulama- lar da bulunmaktadır. En yaygın kullanılan yönteme göre bakım maliyeti, bakım için harcanan işçilik, yedek parça ve servis maliyet- leri toplamıdır.

Ürün maliyetlendirme nedir?​

Ürün maliyetlendirme nedir?
Ürün maliyeti, bir ürünü son tüketiciye hazır hale getirmek için gerekli olan üretim işlemlerin toplam ne kadarlık bir maliyet gerektirdiğidir. Kullanılan materyallerin, gerekli iş gücünün ve fabrikasyon maliyetlerinin toplamı ile ürün maliyeti hesaplama işlemleri yapılmaktadır.

Işçilik giderleri nasıl hesaplanır?​

İşçinin İşverene Maliyeti= Brüt Ücret + SGK İşveren Primi Yukarıda bahsi geçen brüt ücrete, SGK işveren payı eklendiğinde, işçinin işverene toplam maliyeti bulunmaktadır.

Kalitesizlik maliyeti çeşitleri nelerdir?​

Kalitesizlik maliyeti çeşitleri nelerdir?
Dış başarısızlık maliyetleri.
- Önleme maliyetleri.
- Değerlendirme maliyetleri.
- İç başarısızlık maliyetleri.
- Dış başarısızlık maliyetleri.

Ürün maliyeti ve unsurları nedir?​

Geleneksel olarak maliyet taşıyıcısına yüklenecek maliyet unsurları; direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve GÜM’den oluşmaktadır. Direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik haricinde imalâtla ilgili tüm maliyetler GÜM olarak kabul edilir.

Işçilik giderleri nelerdir?​

Işçilik giderleri nelerdir?
Direkt işçilik giderleri; üretim bölümlerinde çalışan ve fiilen üretimi gerçekleştiren ve üretilen mamullere doğrudan yüklenebilen giderlerdir. Endirekt işçilik giderleri; direkt işçilik giderleri dışında kalan ve üretilen mamullere doğrudan yüklenemeyen üretimle ilgili tüm işçiliklerdir.

Işçilik giderleri hangi hesapta izlenir?​

720 Direkt İşçilik Giderleri Hesabının İşleyişi: Bu giderler esas üretim gider yerleri ile ilgilidir ve belli bir mamül veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya yüklenebilen işçilik giderlerini kapsar.

Bakım maliyeti kalemleri genellikle bakımda kullanılan işçilik, yedek parça ve servis maliyetlerini kapsar. Bunlar, bakım aktiviteleri için harcanan toplam maliyeti oluştururlar. Bakım maliyeti hesaplamasında farklı yaklaşımlar da olabilir ancak genel olarak bu unsurlar temel olarak kabul edilir.

Ürün maliyetlendirme ise bir ürünü son tüketiciye hazır hale getirmek için gereken üretim işlemlerinin toplam maliyetidir. Bu maliyet, kullanılan materyallerin maliyeti, iş gücü maliyeti ve fabrikasyon maliyetlerinin toplamıdır. Ürün maliyeti hesaplama işlemleri yapılırken bu unsurlar dikkate alınır.

İşçilik giderleri hesaplanırken işçinin işverene maliyeti şu şekilde hesaplanabilir: Brüt ücrete SGK işveren primi eklenerek işçinin işverene toplam maliyeti bulunur. Direkt işçilik giderleri üretim bölümlerinde fiilen üretimi gerçekleştiren işçilere yüklenebilen giderleri ifade ederken, endirekt işçilik giderleri ise direkt işçilik giderleri dışında kalan ve doğrudan üretilen mamullere yüklenemeyen işçilik giderleridir.

Kalitesizlik maliyeti çeşitleri arasında dış başarısızlık maliyetleri, önleme maliyetleri, değerlendirme maliyetleri, iç başarısızlık maliyetleri ve dış başarısızlık maliyetleri yer alır. Bu maliyetler genellikle ürün kalitesinin düşük olması ya da hatalı üretim süreçlerinden kaynaklanan maliyet unsurlarıdır.

Son olarak, işçilik giderleri genellikle 720 Direkt İşçilik Giderleri hesabında izlenir. Bu hesap esas üretim gider yerleriyle ilgili olup belirli bir mamül veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan yüklenebilen işçilik giderlerini içerir. Bu hesap, doğrudan işçilik maliyetlerinin takibini sağlamak için kullanılan önemli bir hesap olarak karşımıza çıkar.

Geri